Nästa artikel
Tesla omkörd som bästa miljöbil – av hybrid-Toyota
Nyheter

Tesla omkörd som bästa miljöbil – av hybrid-Toyota

Publicerad 24 april 2020
Elbilen fick se sig slagen av en bensinhybrid. Med bland finalisterna fanns även en dieselpickup.

När sajten Cars.com skulle utse årets miljöbil blev det inte förhandstippade vinnaren Tesla Model 3 som tog hem segern. Istället blev den omkörd av Toyota Corolla i hybridutförande.

Vinnaren presenterades i samband med Jordens dag (Earth day) som inträffade den 22 april för att uppmärksamma klimatproblemen. Vinnaren ska vara bränsleeffektiv oavsett bränsletyp, prisvärd och locka en bred kundgrupp. Juryn berömde bland annat prislappen för Toyotan som är betydligt lägre än för Teslan.

Med bland finaliserna var också – kanske något överraskande – en dieselpickup i form av Chevrolet Silverado Duramax, bensinbilen Honda Civic utan hybridteknik, laddhybriden Honda Clarity och så elbilen Tesla Model 3. 

”Det kanske verkar konstigt att en dieselpickup är nominerad till ett miljöbilspris. Men det finns en enkel anledning: bränsleförbrukning”, skriver sajten, och hänvisar till att den dieseldrivna pickupbilen drar mindre bränsle än om den haft bensinmotor.

Ämnen i artikeln

Kommentarer

#v • Uppdaterat: 2020-04-26 18:41
Hanzzon

Bilräven #14, De som gjorde den studien har dessvärre inte heller läst att det finns effektiva hybridbilar med betydligt lägre utsläpp än de generella utsläpp som man räknar med att bilar med förbränningsmotorer i olika bilklasser släpper ut där.
Därför blir det felaktigt att dra slutsatsen att elbilen alltid är renare när man inte jämföra med de bilar med förbränningsmotor med de lägsta utsläppen i olika bilklasser utan man jämför mot bilar med klart högre utsläpp än de bästa i klassen.

#w • Uppdaterat: 2020-04-27 00:42
Bo Håkansson

Inläggen blir väl inte mer sanna för att man upprepar samma sak 3-5 gånger - eller
Citototren och Patrik Nordlund ? ...

#x • Uppdaterat: 2020-04-27 08:56
Claes Rosengren

Elhybrider drar bara lite mindre än bensinvarianterna, särskilt vid längre sträckor. Borde ej kallas miljöbil! De får mycket lägre fordonsskatt i Sverige via Bonus (Malus), liksom pluginhybrider, som i de flesta fall går på bensin pga att lilla elmotorn funkar bara några ynka bil. Jag kör min BMW dieselmotorbil med fossilfri HVO100 - men får ingen miljöbonus alls! Den är inte ens godkänd för HVO100 men går perfekt sedan uttaget 2017. Bortåt 1,7 miljoner "dieselbilar" i Sverige skulle kunna drivas med HVO100! En sån miljövinst för minskad klimatpåverkan!!!

#y • Uppdaterat: 2020-04-27 15:52
Panopticon

Claes Rosengren: Är det bara långfärder som räknas för utsläppen? Att hybriderna drar mycket mindre i stadstrafik spelar ingen roll? Och elhybriderna räknas inte heller som miljöbilar så jag vet inte riktigt vad du blir så upprörd över..
Och nej, bortåt 1,7 miljoner dieselbilar kan inte drivas med HVO för det finns inte så mycket HVO. Att motorerna klarar av det hjälper ju inte om det inte finns tillräckligt mycket att tanka.

#z • Uppdaterat: 2020-04-27 18:24
Citotren

Bo Håkansson.
Det blev något fel så att kommentaren publicerades flera gånger. Varför vet jag inte. Jag har inte heller lyckats tagit bort alla dubbletter.

Missa inget från Vi Bilägare

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.