Nästa artikel
Efter priskraschen på olja – bensinpriset sänks igen
Nyheter

Efter priskraschen på olja – bensinpriset sänks igen

Publicerad 22 april 2020
Efterfrågan rasar: "Vi är på samma nivåer nu som vi såg senast 2007", säger Nordnets sparekonom.

Raset för oljepriset fortsätter. För första gången någonsin föll priset för den amerikanska så kallade WTI-oljan under nollstrecket under måndagen – alltså ett negativt pris. Under tisdagen steg det över nollstrecket igen.

– Raset har flera orsaker men allt som allt kokar det mesta ned till att vi har en efterfrågechock, med långt lägre efterfrågan på olja i coronakrisens spår. Det gör att utbudet är långt mycket större än efterfrågan, säger Frida Bratt, sparekonom på Nordnet, till Expressen.

Under tisdagen valde bland andra OKQ8 och Circle K att sänka bensinpriset med tio öre och dieselpriset med 15 öre. En liter bensin kostar nu 12,48 kronor litern på en obemannad station. För en liter diesel ligger priset på 13,53 kronor.

Det är en enorm prissänkning jämfört med innan coronakrisen, då bensinpriset kunde ligga på nästan 16 kronor litern.

Men så mycket lägre än så kanske inte de svenska bensin- och dieselpriserna kan sjunka. Johan G Andersson på Svenska Petroleum- och Biodrivmedelinstitutet säger till TT att nästan tio kronor litern går till skatter, avgifter och moms – och sedan ska fraktfirmor och raffinaderier ha sitt. Det finns därmed inte så mycket ”luft” i priserna att ta av, enligt honom.

Frida Bratt på Nordnet påpekar återigen att priserna är historiskt låga.

– Vi är på samma nivåer nu som vi såg senast 2007. Och vi kan säkert falla lite under det innan det vänder upp igen, vilket det gör på allvar först när efterfrågan kan matcha utbudet, säger hon till Expressen.


Uppdatering 22/4: Under onsdagen sänktes bensinpriset ännu en gång. Circle K och OKQ8 tar nu 12,28 kronor litern för bensin och 13,38 kronor litern för diesel på bemannade stationer. Det är en sänkning med hela 35 respektive 30 öre.

Ämnen i artikeln

Kommentarer

#b • Uppdaterat: 2020-04-21 21:17
Axa

Ehm, jag läste någon annanstans att det är europeiska marknaden inte handlat i första hand med WTI-olja utan Bernt-olja som inte alls rasat lika mycket. Därtill framgick det att europeiska marknaden har fortfarande lagringskapacitet vilket är en av orsakerna till att Bernt-oljan rasar.
Men vad vet jag, är ingen expert på oljemarknaden.

#c • Uppdaterat: 2020-04-22 11:08
lsoderlund

Ändå rätt intressant att folk fortfarande inte kör mer än tidigare, transportbehovet är det samma oavsett bränslepris. Vi har ju nu sett låga bränslepriser någon månad nu. Detta om något slår ju hål på vänsterns med Mp i spetsens retorik om att folk kör mer om bränslet är lågt prissatt.

I Tyskland har även politikerna nu vaknat och noterar 30-40% mindre transporter men ändå ökade utsläpp. Kan den bero på att folk sitter hemma och kolkraftverken eldar på som om det inte fanns en morgondag för att klara el-leveranserna. Tydligen är dieselförbuden på väg bort från flera städer.

#d • Uppdaterat: 2020-04-22 11:39
pinjong

Håller med Jallemet, Priset borde kunna nå 0 i teorin, trots skatter och pålagor. De senare är ju inte fasta utan procentuella så vitt jag vet.

#e • Uppdaterat: 2022-02-14 20:27
Gäst (ej verifierad)

Nej Pinjong den kan inte bli noll.
Det är fasta skatter/liter + en rörlig del, som är liten i sammanhanget.
https://www.ekonomifakta.se/fakta/energi/styrmedel/konsumtionsskatter-pa-bensin/

#f • Uppdaterat: 2020-04-22 15:46
Hejpådig

.

#g • Uppdaterat: 2020-04-22 19:32
Styrbjörn

Borde vi inte visa solidaritet mot oljeländer och ta bort skatten nu, skatten skapar ju faktiskt bara fattigdom dessa länder. Varför är sossarna bara världsmedborgare när det gynnar dem?

#h • Uppdaterat: 2020-04-23 03:30
John2008

Isodelund #13: Ändå rätt intressant att folk fortfarande inte kör mer än tidigare, transportbehovet är det samma oavsett bränslepris. Vi har ju nu sett låga bränslepriser någon månad nu. Detta om något slår ju hål på vänsterns med Mp i spetsens retorik om att folk kör mer om bränslet är lågt prissatt."

Beror mest sannolikt på corona. Sen är det lustigt med bilister som kör några fler mil mer än vanligt för man tycker sig ha tankat billigt, när övriga kostnader snabbt äter upp "vinsten" och det istället blir en förlustaffär.

#i • Uppdaterat: 2020-04-26 11:34
Carl Trefalt

Bäst vore om bensinen var gratis.

Missa inget från Vi Bilägare

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.