Nästa artikel
Volvos besked: Snart smygstartas fabrikerna
Nyheter

Volvos besked: Snart smygstartas fabrikerna

Publicerad 16 april 2020
Volvo ska börja bygga bilar i Torslanda, Skövde och Olofström i liten skala.

Volvo var en av biltillverkarna som höll fabrikerna öppna längst när coronakrisen trappades upp. Men i slutet av mars kom beskedet att de svenska anläggningarna skulle hållas stängda i ett antal veckor.

Totalt berördes 25 000 anställda i Sverige.

På måndag den 20 april är tanken att tillverkningsbandet återigen ska börja rulla i Volvo Cars fabriker i Torslanda, Skövde och Olofström, men återstarten görs i mycket försiktig skala, skriver Göteborgs-Posten.

Volvo kan inte svara på när produktionen kan komma igång i full skala igen. Många av de anställda har avtal om korttidsarbete och det fortsätter gälla tills vidare. De tre faktorer Volvo tittar på i beslutet om fabrikerna ska öppnas är tillgång på komponenter och material, vad myndigheterna tillåter och efterfrågan på nya bilar.

– I Kina har man kommit igenom krisen och där är efterfrågan på väg upp till normala nivåer. Vi producerar bilar bland annat för den kinesiska marknaden i Sverige. I Europa befinner sig exempelvis norra och södra delarna i väldigt olika stadier, så där är bilden av efterfrågan ganska blandad, säger Stefan Elfström, presstalesperson på Volvo Cars, till GP.

Ämnen i artikeln

Kommentarer

#v • Uppdaterat: 2020-04-20 18:47
A.L

Axa. Ja så länge man lever i en region där kostnadsläget är pressat kan man knappast gå utanför det. En förändring av sådan förhållanden kan då bara komma inifrån, de kan inte komma via svenska sellerikommunister eller godhetspoängjagande inskränkta hycklare.

MVH AL

#w • Uppdaterat: 2020-04-21 23:19
John2008

AL #30: "Och kunskapen visar tyvärr att man inte motarbetar slaveri genom att sluta handla varor samt att -för femte gången - fattigdom är en följd av helt andra saker än låga löner."

AL, du tänker uppenbart fyrkantigt och inskränkt då du tror att lönenivån inte har någon betydelse och att krav på företag inte har någon betydelse den heller! Insikten i verkligheten är nära noll i detta fall. Tragiskt och inte undra på att världen ser ut som den gör.

Nu är det ju inte enbart i u-länder det finns fattigdom, utan även i rikare länder, och jo låga löner är en orsak. Och ja, fattigdom har även andra orsaker, men det har jag heller aldrig förnekat. Som sagt är det upp till oss alla att ställa krav på arbetsförhållande och lönesättning, där produkter tillverkas. Slappa krav och dålig kontroll av faktiska omständigheter gynnar mest ett litet fåtal på bekostnad av andras välmående och miljö.

https://www.oxfam.se/levnadsloner

https://www.va.se/nyheter/2019/09/19/laga-loner-i-leverantorskedjorna-hotar-agenda-2030-malen---det-racker-inte-att-hanvisa-till-minimloner-i-uppforandekoderna-politikerna-maste-engagera-sig/

https://www.pewresearch.org/fact-tank/2018/08/07/for-most-us-workers-real-wages-have-barely-budged-for-decades/

#x • Uppdaterat: 2020-04-22 21:22
A.L

John. Nu har jag ju lite koll på ekonomi - vilket ingen någonsin har anklagat dig för. Och trots att jag ger dig lästips på vägen blundar du och sätter dig och googlar fram något fullkomligt nonsens istället. Det är oseriöst.

Så jag återupprepar: löneläget kan inte justeras upp genom att man slutar handla kläder. Det kommer aldrig få fram högre löner i lågkostnadsläder. Det är tvärtom ett rent nonsenssamband som saknar stöd.

Löneläget är en funktion av produktivitet, inflationsförväntningar, graden av automation, kunskap och ett par saker till.

En mycket känd metod för att beräkna detta har jag redan givit dig. Jag har dessutom bett dig att öppna den och läsa på. Men du vägrar. Det min vän, gör både dig själv som alla andra en stor björntjänst. Dessutom blir det ointressant att diskutera med någon som inte har de mest fundamentala delarna klara för sig. Se alltså Solow-modellen igen och framförallt Cobb-douglas produktionsfunktion som ligger i samma underlag. När denna tillämpas så ser man att produktionens förädlingsvärde (Det som skapar utrymme för eventuella löneökningar) är helt beroende av högre produktivitet och tekniska landvinningar. Ju bättre institutionerna fungerar desto större blir denna restpost, och även sönderbombade länder kan snabbt komma på fötter igen (jfr Tysklands återhämtning efter andra världskriget alternativt Japans förmåga att sopa undan benen på amerikanska biltillverkare under början av 80-talet).

Vad gäller hur inkomster fördelas finns det också beskrivet. Den mest kända illustrationen kallas för Gini-koefficienten. Jag orkar inte ens gå igenom hur John skall läsa och tolka den eftersom jag pratar för en person som håller för öronen.

Varsågod John: Vågar du?

Q = ALa Cβ

a och β är parametrar där = a är större än O och β är större än O.

Jag vet redan svaret och det är därför som man inte kan ta John på allvar längre. .....

MVH AL

#y • Uppdaterat: 2020-04-23 23:55
John2008

Ja du AL, apropå att hålla för öronen...

#z • Uppdaterat: 2020-04-24 01:11
A.L

Mina öron är vidöppna, så länge den som talar presenterar något av värde och håller sig borta från ideologiskt snömos.

Man minskar inte på fattigdom genom att sluta handla kläder. Den slutsatsen är ganska enkel att förstå.

MVH AL

Missa inget från Vi Bilägare

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.