Nästa artikel
Volvos besked: Snart smygstartas fabrikerna
Nyheter

Volvos besked: Snart smygstartas fabrikerna

Publicerad 16 april 2020
Volvo ska börja bygga bilar i Torslanda, Skövde och Olofström i liten skala.

Volvo var en av biltillverkarna som höll fabrikerna öppna längst när coronakrisen trappades upp. Men i slutet av mars kom beskedet att de svenska anläggningarna skulle hållas stängda i ett antal veckor.

Totalt berördes 25 000 anställda i Sverige.

På måndag den 20 april är tanken att tillverkningsbandet återigen ska börja rulla i Volvo Cars fabriker i Torslanda, Skövde och Olofström, men återstarten görs i mycket försiktig skala, skriver Göteborgs-Posten.

Volvo kan inte svara på när produktionen kan komma igång i full skala igen. Många av de anställda har avtal om korttidsarbete och det fortsätter gälla tills vidare. De tre faktorer Volvo tittar på i beslutet om fabrikerna ska öppnas är tillgång på komponenter och material, vad myndigheterna tillåter och efterfrågan på nya bilar.

– I Kina har man kommit igenom krisen och där är efterfrågan på väg upp till normala nivåer. Vi producerar bilar bland annat för den kinesiska marknaden i Sverige. I Europa befinner sig exempelvis norra och södra delarna i väldigt olika stadier, så där är bilden av efterfrågan ganska blandad, säger Stefan Elfström, presstalesperson på Volvo Cars, till GP.

Ämnen i artikeln

Kommentarer

#b • Uppdaterat: 2020-04-18 11:22
A.L

John: definiera slaveri?

Är det att jobba mer och med sämre skyddsutrustning än i Sverige?

Eller är det att kunna få mat på bordet till sig själv och sin familj istället för att behöva ägna sig åt tiggeri och småtjuveri?

Det man skall tänka på i sådana här sammanhang är att svenska förhållanden inte utgör någon norm eller ens är i majoritet ute stora vida världen. De utgör tvärtom ett undantag - hur konstigt det än må låta.

Varför det finns skillnader mellan olika regioner kan sedan diskuteras. Men vanligtvis finns det samband som uttrycks i form av teknisk kompetens, fungerande institutioner (finansiellt system, rättsväsende etc) och hur länge landet varit industrialiserat (kostnadsläge)

Men med extremism kommer nog Sverige snart kunna backa tillräckligt. Då blir även vi ett u-land, miljörörelsens främsta slutmål.

MVH AL

#c • Uppdaterat: 2020-04-18 14:20
A.L

Ja visst är det komplext. Men en sak jag tror att man vinner på är att man vidgar sina vyer och inser att den svenska ankdammens postmodernistiska villkor inte gäller i andra länder.

Innan man inser att den egna nästippen inte gäller för andra kommer man heller aldrig kunna mötas i ett intellektuellt samtal. Förebrålser av andra människor och deras liv har och kommer aldrig resultera i några konkreta resultat. Det ökar bara polariseringen och cementerar den egna inskränktheten.

Men mycket är nog en utbildnings- och kunskapsfråga. Med högre utbildning brukar man få i alla fall en förståelse för vikten av att se, förbättra, ifrågasätta och utöka sina egna resonemang. Och dit når man bara genom att delta i en diskussion utan skygglappar och anektdoter. Något som tyvärr blir allt mer sällsynt på forum som dessa (och som är bannlyst inom totalitära rörelser).

MVH AL

#d • Uppdaterat: 2020-04-18 14:33
Axa

AL
Ja, man önskar att det du skriver gällde er själva också.

#e • Uppdaterat: 2020-04-18 14:44
A.L

Axa. Om du pekar på svagheter lyssnar jag alltid på dem och tar till mig av dem.

Men det förutsätter att de inte bygger på okunskap utan faktiskt går att få stöd för i empirin.

Att justera något baserat på rena sakfel kommer man aldrig få mig att göra.

MVH AL

#f • Uppdaterat: 2020-04-19 00:40
John2008

AL #16: Modernt slaveri definieras enligt
Walk Free Foundation som följande: "refers to situations where one person has taken away another person’s freedom- their freedom to control their body, their freedom to chose to refuse certain work or to stop working- so that they can be exploited”.

På https://mamoq.com/blogs/the-journal/modern-slavery-in-the-fashion-industry-are-we-blind-to-the-truth står också vidare att:

"Technically the term has no legal definition, but includes crimes such as human trafficking, forced labour, debt bondage, and the exploitation of children."

"According to the Global Slavery Index, the fashion industry is one of the biggest promoters of Modern Slavery in the world. In fact, garments are the second highest product at risk of being made by modern slaves. (Technological items such as laptops and computers are the most at risk-products)."

#g • Uppdaterat: 2020-04-19 15:38
A.L

Ja du John, föga förvånande hämtar du din definition från nätet, och i sedvanlig ordning utan någon egen analys.

Men om vi tittar på begreppet slaveri så finns det inkluderat i FN:s mänskliga rättigheter (artikel 4). Om vi sedan djupdyker inom området så ser vi att det finns en överlappning mellan nyanser av slaveri och icke- fungerande institutioner och fattigdom. Det finns en hel del studier inom området och under tidigare år (innan klimatfrågan tryckte undan allt annat) har det också varit ett stort fokusområde, inte minst från SIDA.

Fungerande institutioner (rättsväsende etc) är också den huvudsakliga faktorn för att motarbeta slaveri, eller för den delen skapa utrymme för allmän ekonomisk tillväxt. Att däremot sluta handla kläder har mig veterligen ingen större effekt mot att människor arbetar under slavliknande förhållanden. Problemet har precis som dess "syskon", fattigdom, en djupare innebörd än så.

MVH AL

#h • Uppdaterat: 2020-04-19 21:27
Axa

Ehm...
Nej, det är klart. Det är bättre att de stora klädföretagen göder västerländska välståndet och så fort lönerna blir lite för höga i utvecklingsländerna så flyttar man produktionen vilket ändå drabbar textilarbetaren.

Det går att göra kläder som håller längre, är bättre mot miljön och där både företag och arbetare får det bra ekonomiskt. Problemet är fortfarande att alla större klädkedjor hemfaller åt trender och konsumenter är dumsnåla.

#i • Uppdaterat: 2020-04-19 23:53
John2008

AL och Intelligentes: I vanlig ordning har ni påtagligt svårt för att man presenterar fakta och där det t o m finns länkar med hänvisning till vidare kunskaper. Det jag kort och gott vill ha sagt är att det speciellt i klädbranschen finns stor risk att människor far illa i arbetet med att framställa så billiga klädesplagg som möjligt till köpare i västvärlden (med resultatet att det sker en överkonsumtion). Detta kanske kommer som en nyhet för en del, men jag har under åratal sett bevis på en hel del undermåliga förhållanden. Vad har Intelligentes att komma med som motbevisar detta och tycker han att en något dyrare skjorta som tillverkats under schyssta förhållanden, inte är värt priset?

AL, så du tycker det är helt i sin ordning att köpa kläder som tillverkats av de som arbetar under slavliknande förhållanden p g a det ändå ingen effekt verkar ha på dessa förhållanden? Slutsatsen verkar alltså vara att det är bättre med slaveri än arbetslöshet. Förståelsen för att väldigt låg lön som nästan är omöjlig att leva på, alltså fattigdom, ofta beror på oskälig ersättning för det arbete som utförs, verkar lysa med sin frånvaro. Exakt samma slappa attityd kan man kopiera till att gälla precis allt man köper med hänvisning till att "det spelar ändå ingen roll".

Ett tips till konsumenter är att försöka ta reda på under vilka förhållande som just de egna kläderna är tillverkade och ställa krav på både själva klädesmärket och även på säljaren i Sverige (eller på annan plats). Konsumentmakt kallas detta och mer om det finns att läsa på https://www.sverigeskonsumenter.se/vad-du-kan-gora/bli-en-smartare-konsument/anvand-din-konsumentmakt/

#j • Uppdaterat: 2020-04-20 00:21
A.L

John. Det jag under tre inlägg nu försöker få dig att förstå är att slaveri inte är ett uttryck för statsstödda system (Om vi bortser från Axa:s kompis i Nordkorea då) utan en konsekvens av bristande institutioner. Det är också vad forskning visar inom området. Fattigdom och det John pekar på kommer man därför fortfarande inte åt genom att inte köpa kläder utan genom att verka för högre ekonomisk tillväxt, utökad internationell handel, förbättrad infrastruktur och ökad regional kunskapsspridning. Jag vet att det inte är Johns favoritfaktorer direkt -vare sig på ett allmänpolitiska eller personligt plan - men i slutändan är det där man landar.

I fallet låga löner är det en konsekvens av kostnadsläget och de regler som gäller på respektive marknad. Jag kan förstå att det kan vara svårt för en svensk att saker och ting ser annorlunda ut ute i den vida världen än hemma på kammaren. Ett bra tips är därför att boka en flygbiljett och resa ut och se sig om. Då upptäcker man att Sverige och den uppblåsta svenska självgodheten försvinner så fort man passerat gränsen. Det gäller inte minst på arbetsmarknaden.

Så nej. Det har fortfarande ingen betydelse om det är kläder eller ädelmetaller som man använder billig arbetskraft till. Det som påverkar valet av produktionsplats är kostnadsläget. Och det kan man bara öka genom de faktorer som jag redogjorde för tidigare och vilka också ingår i Solow-modellen som John fortfarande inte öppnat.

Det finns en anledning till att Kina numera är en ekonomisk stormakt och att många av världens varor byggs och produceras där. Förstår John varför lokal produktion får igång industrialiseringen och en allmänekonomisk utveckling i en region?

MVH AL

#k • Uppdaterat: 2020-04-20 01:04
John2008

AL, det har hela tiden varit på ett personligt plan och som konsument jag har argumenterat för att man faktiskt kan kolla upp hur produkter produceras och därefter välja vad man vill stödja. Man ska inte underskatta den konsumentmakt som faktiskt finns och att helt enkelt välja med plånboken. Våga ställa krav som konsument, är mitt bästa tips. Eller har AL kanske aldrig ens tänkt den tanke och än mindre praktiserat det själv? Att våga avslöja missförhållanden vid t ex klädtillverkning och lyfta fram dessa även internationellt och helt enkelt ställa krav, kan göra långt större nytta än många tror. Och jo, faktiskt kan en skälig lön göra att människor i andra länder kan leva ett bättre liv.

Sen kan jag förstå när man yrvaket blir medveten om att människor och miljö utnyttjas på ett helt oacceptabelt sätt för framställa produkter man själv köper, att man gärna slår dövörat till och inte vill inse att man trots allt är orsak till andras misär och förstörd miljö.

Missa inget från Vi Bilägare

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.