Nästa artikel
Bilfrågan: Dämpa bullrig Golf?
Bilfrågan

Bilfrågan: Dämpa bullrig Golf?

Publicerad 8 april 2020 (uppdaterad 2 november 2020)
Illustration: Johan Isaksson.
"Hustrun och jag kan inte föra en konversation i farter över 90 km/tim. Finns åtgärder som kan minska vägbullret?" Vi Bilägare svarar.
På vardagar svarar Vi Bilägare på läsarfrågor om bilar och trafik. Vill du att vi ska svara på din fråga? Fyll i formuläret eller mejla till bilfragan@vibilagare.se.

Fråga:
Min VW Golf 2011 är bullrig. Den har sina standarddäck. Hustrun och jag kan inte föra en konversation i farter över 90 km/tim. Tråkigt på långfärd. Finns åtgärder som kan minska vägbullret nu när det är dags för däckbyte? Annan, smalare dimension? Särskilda lågljudsdäck?
”Bullerskadad” Jörgen

Svar:
Det är näst intill omöjligt att märkbart minska bullernivån i en befintlig bil. Jobbet måste göras under utvecklingen. I vissa avseenden kan minskat buller konkurrera med andra egenskaper som responsiva reaktioner och stabilitet. En sportigt hård bil skulle med mjukare fjädrar möjligen bli bekvämare och kanske tystare, men det är knappast värt insatsen på en äldre bil. Vi Bilägare har testat i stort sett alla försök till bullerdämpning som presenterats för oss – ingen av dem har fungerat bra. I fjol provade vi bullerdämpade däck. De hade försetts med en bullerdämpande filt på insidan. Vi kunde uppfatta en viss effekt med Goodyear SoundComfort på en Ford Focus i dimensionen 215/55 R16. Prispåslaget omkring 200 kr/däck. Eftersom din Golf är av äldre modell kan det vara mer lämpligt att kolla hjulinställning, hjullager och däckslitage, möjligen också hjulupphängning.
Erik Rönnblom, Vi Bilägare

Diskutera: Hur skulle du svara på frågan?
 

Ämnen i artikeln

Kommentarer

#l • Uppdaterat: 2020-04-09 17:40
etsi

Eftersom problemet bara finns vid hastigheter över 90 km/h så är den enkla lösningen att sänka farten.

#m • Uppdaterat: 2020-04-09 19:50
knuttes

Det är ju en Volkswagen, Varför har man inte annamat alla problem vw har haft, växellåda, motorproblm,dieselgate , vägljud, mm.

#n • Uppdaterat: 2020-04-09 19:50
knuttes

Det är ju en Volkswagen, Varför har man inte annamat alla problem vw har haft, växellåda, motorproblm,dieselgate , vägljud, mm.

#o • Uppdaterat: 2020-04-09 19:50
knuttes

Det är ju en Volkswagen, Varför har man inte annamat alla problem vw har haft, växellåda, motorproblm,dieselgate , vägljud, mm.

#p • Uppdaterat: 2020-04-11 08:37
hans.antnas

Jag har en av de tystare bilarna i rimlig prisklass en C5 HDI sedan 2010 det är bara dyrare modeller BMW MB + rena lyxbilar som har lägre bullernivå vid 110 km , men att däck kan göra en del märkte jag när min svärdotter bytte sommardäck från orginalen på Hyundai I30 till Michelin

#q • Uppdaterat: 2020-04-08 09:06
milkylainen

Fattade jag författaren rätt om att däcken från 2011 fortfarande satt på bilen?
Hockeypuckar från 2011? Det har hänt en del sen dess. Köp nya lättrullande tysta däck.

Missa inget från Vi Bilägare

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.