Nästa artikel
Volkswagens plan – för att hålla liv i förbränningsmotorn
Nyheter

Volkswagens plan – för att hålla liv i förbränningsmotorn

Publicerad 7 april 2020
Det är alldeles för tidigt att räkna ut bensin- och dieselbilarna, tycker Volkswagens teknikchef.

I år har det gått fem år sedan Volkswagens dieselskandal avslöjades, och sedan dess har utsläppsfusket kostat koncernen miljardbelopp. Vid sidan av det hotar även tuffare utsläppskrav att göra utvecklingen av nya förbränningsmotorer mycket dyrare – en kostnad som kommer läggas på bilköparen.

Då är det inte så konstigt att försäljningen av elbilar och laddhybrider ökar, och att även Volkswagen har börjat ställa om för att lansera flera nya elbilar de kommande åren.

Men det hindrar å andra sidan inte Volkswagen från att försöka fortsätta hålla liv i bensin- och dieselmotorerna så länge det går.

– Förbränningsmotrer kommer ha en längre framtid än många tror, säger Matthias Rabe, teknikchef på Volkswagen, i en intervju med Autocar.

Anledningen är enligt honom att det i framtiden kan bli lättare att hitta så kallade biodrivmedel på mackarna. Det kan till exempel handla om biodiesel, HVO eller helt syntetisk bensin och diesel, som VW-koncernen kallar ”e-bränslen”. Åtminstone hoppas Matthias Rabe att det ska bli så.

– Vi tar våra koldioxidkrav på allvar och vill vara en förebild när det gäller koldioxidutsläpp, men det betyder inte att vi kommer exkludera förbränningsmotorn, säger han.

Syntetiska bränslen kan tillverkas av en mängd olika material eller råvaror och Volkswagen har tillsammans med Audi legat långt framme i utvecklingen. Att köra på syntetiska bränslen kan också förenkla för den som inte kan ladda sin bil hemma.

Men när det gäller syntetiska bränslen kommer det förmodligen dröja innan de dyker upp på mackarna i någon större utsträckning, och faktum kvarstår att förbränningsmotorn inte är i närheten av elbilarnas effektivitet när det gäller att omvandla bränsle till rörelseenergi.

Ämnen i artikeln

Kommentarer

#b • Uppdaterat: 2020-04-07 18:04
Pi

Jo du Svenne60 - för mig verkar den minsta gemensamma nämnaren för motståndarna till eldrivna fordon vara just "gamla"...:) Så viktigt är det väl inte att ständigt försvara de gamla förbränningsmotorerna. Visst - de kommer säkert att finnas till under många år framåt men nån gång måste vi börja släppa denna förälskelse till denna gamla och förorenande relik. Säger jag trots att jag kör en sån bil.

#c • Uppdaterat: 2022-02-14 20:27
Gäst (ej verifierad)

Väldigt träffsäker kommentar Pi.
Jag börjar bli gammal och inväntar med tillförsikt fler elbilar med Teslas räckvidd och laddnätverk. Nu går utvecklingen så fort så jag skulle tro att som vanligt vid tekniksprång så kommer kostnaden sjunka och prestandan öka väldigt snabbt vilket gör att en indag toppmodern bil inom tre år är förlegad med en relativt mycket större värdeminskning än vad som föreligger indag då tillgången understiger efterfrågan.

#d • Uppdaterat: 2020-04-07 18:58
Svenne60

Pi och Guran; Nja det räcker inte med att säga att det är gammaldags stofilmässigt att satsa på utveckling av förbränningsmotorn och att elbilar är det nya miljövänliga där vi snart få se ett stort "tekniksprång" , oklart när, och så är saken klar. Jag tycker att man ska tala om sakfrågan istället. Hur får vi el att räcka till? Till exempel. Björn Gillberg säger att det måste byggas 100 nya kärnkraftverk i Europa om alla går över till elbilar, hur mycket måste elnäten byggas ut? För tusentals miljarder. Hur ska det gå till och var kommer pengarna ifrån?

#e • Uppdaterat: 2020-04-07 19:08
Axa

Svenne
Klippet med Gillberg börjar ju med att presentera honom som vd för VärmlandsMetanol. Kan det finnas ett egenintresse mån tro?

#f • Uppdaterat: 2022-02-14 20:27
Gäst (ej verifierad)

Ja Björn Gillberg har levt ganska gott som VD på Värmlands Metanol satsningen där han lyckats dupera godtrogna aktieköpare att satsa på ett från början dödsdömt projekt att tillverka metanol av träråvara för att köra bilar på. Metanol som har ett än lägre energiinnehåll än etanol, satans vilket tankande det lär behövas.
Elbilar laddas till största del med överkapaciteten på elektricitet nattetid.
Enda utmaningen man märkt i Norge är att deras gamla elnät med endast 220V trefas som inte alls har samma kapacitet som vårt Svenska 380V kan ge lite spänningsfall då folk börjar ladda sina efter jobbet.
100 nya kärnkraftverk, skrattar så jag gråter.
Vet du över huvud taget vilken effekt ett kärnkraftverk avger?

#g • Uppdaterat: 2020-04-07 19:56
Elon_1

INTE av omsorg för miljön, bara om kvartalsresultatet. Alla forskare jag har läst menar att bränsle av gran och tall kommer att kunna utvinnas i små mängder att det inte kommer att påverka själva huvudproblemet - jordens överlevnad. Detta handlar bara om snikna bildirektörer som hoppas kunna göra några extra miljoner på de gamla ottomoterna.

#h • Uppdaterat: 2022-02-14 20:27
Gäst (ej verifierad)

Svenne60.
Forsmark 3 producerar ca 8 milliarder kilowattimmar ström på ett år.
En elbil förbrukar, ca 1,5 kWh per mil
snittkörsträckan är ca 1200 mil per år dvs ca. 1800 kWh på ett år
Forsmark 3 kan med det driva ca 4,5 millioner elbilar. Eller nästan hela Sveriges bilbestånd om det vore elektrifierat.
Så med avvecklingen av Forsmark 2 och 1 för den skull så kunde vi med råge förse hela Sveriges bilpark med ström. Endast reaktor 2 (ungefär samma effekt som reaktor 3 som fortsatt skall vara i drift) hade fixat det hela, dvs allt drivmedel till alla bilar i Sverige.
Nu vet jag inte vad driftkostnaden är per år är för ett kärnkraftverk, men en sökning ger vid lag att det kostar ca 25 öre per kWh i ett kärnkraftverk vilket ger eca 2 milliarder för att driva en reaktor som Forsmark 2.
Vilket borde bli 400kr/bil för att producera ström så det räcker att köra Sveriges ca. 5millioner bilar i ett år 1200mil.

Rätta mig om jag har fel i kalkylen.

#i • Uppdaterat: 2022-02-14 20:27
Gäst (ej verifierad)

Nog tycker du det är lite kul att retas Shogun.
Även jag inser nog att en ren elbil har lägre CO2 utsläpp vid körning än en bil med fossilmotor.
Och tillverkar fabrikanten inga bilar med förbränningsmotor så borde resultatet i fråga om CO2 utsläpp vid framförandet av bilen bli noll. Eller vad tror du om det?
Naturligtvis borde utsläppen vid tillverkningen av strömmen var medräknad, men det är den tyvärr aldrig. Mem för sakens skull borde det vara samma för utvinnandet och raffineringen av råoljan. En oljerigg ger även den ganska stora CO2 utsläpp vid tillverkning och driften av den.
Men konstigt varför inte Tesla är med, listan blir lite rumphuggen.
Men av de ”traditionella” biltillverkarna så är det ju ingen nyhet att Toyota ligger i topp på låga utsläpp, i alla fall enligt testnormens resultat.
Och du anar inte ugglor i mossen då Norge har lägst utsläpp per bil i hela Europa. Vad har Norge subventionerat de senaste tio åren? Kommer du ihåg det?
Ett tips, det är inte Toyota :)

#j • Uppdaterat: 2020-04-07 21:48
Pi

Svenne60 - jag om någon har aldrig talat om nåt nära förestående "tekniksprång" när det gäller batterier av den enkla anledningen att jag är hyggligt insatt i dessa frågor. Och du behöver nog läsa på lite mera än bara citera Gillberg om "100 nya kärnkraftverk" - men det har Guran redan rett ut.

#k • Uppdaterat: 2022-02-14 20:27
Gäst (ej verifierad)

Men Shogun, nog var det lite dumt att bekräfta din tes med att du länkade till Jatos rapport där det i klartext står att Toyota är klart ledande framför övriga enkom slagna av Tesla och att du skriver att man verkligen skall ha läst.Men varför sedan inte Tesla är med i listan är en annan sak.
Men säg så här då, av dom ”traditionella” biltillverkarna så är Toyota ledande baserat på deklarerad förbrukning. Och det är troligen korrekt.
Men av alla tillverkare som saluför bilar på europeiska marknaden så toppar Tesla, snart följda av t.ex Polestar som troligen kommer bli en framgång.
Så läs det du länkar som bevis för din tes.

Missa inget från Vi Bilägare

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.