Nästa artikel
Forskare: Partikelutsläpp kan snabba på coronaviruset
Nyheter

Forskare: Partikelutsläpp kan snabba på coronaviruset

Publicerad 2 april 2020
En rapport som ännu inte är granskad tyder på att partikelutsläpp eventuellt kan göra att coronaviruset sprids snabbare.

Det är känt sedan tidigare att utsläpp från bland annat vägtrafiken är skadligt för miljön och hälsan. Nu kommer uppgifter om att föroreningar i atmosfären eventuellt kan hjälpa till att snabba på spridningen av viruset bakom covid-19-pandemin, skriver The Economist.

Rapporten kommer från forskare vid universitetet i Bologna och har ännu inte granskats av forskarvärlden, så uppgifterna ska än så länge tas med en nypa salt. Men att släppa den här typen av rapporter tidigt är vanligt när det gäller forskning som har med coronaviruset att göra.

Coronaviruset spreds betydligt snabbare i norra Italien än i de södra delarna och en hypotes är att spridningen går snabbare om luften innehåller höga halter av små, luftburna partiklar. Sådana partiklar finns det gott om på Poslätten, ett slättområde i norra Italien.

Forskarna hänvisar även till tidigare forskning som visar att influensavirus, mässlingvirus och andra typer av virus som är andningsrelaterade alla kan spridas snabbare om de ”liftar” på små partiklar.

En annan anledning kan vara att partiklarna i sig bidrar till att kroppen blir känsligare och att personer lättare insjunkar i viruset även om man smittats av det på annat sätt. 

Om uppgifterna stämmer skulle spridningstakten för viruset eventuellt kunna bli långsammare när utsläppen minskar som en följd av karantänreglerna.

Ämnen i artikeln

Kommentarer

#l • Uppdaterat: 2020-04-02 19:37
A.L

Axa: Du missade nog poängen. IVA utgör en bedömningsgrund och har fördelar utifrån ett datamässigt perspektiv. Men utmaningarna med Covid handlar inte om IVA och de samband man kan hitta där - utan om det som kallas för mörkertal. Det senare har man i princip ingen uppfattning om ö.h.t. Sekundärt vet man heller inget om hur Covid påverkar oss på sikt, d.v.s om det finns komplikationsförlopp som ligger längre fram i tiden.

Riskfaktorer (underliggande sjukdomar och framförallt hög ålder) representerar enbart en väldigt liten del av det totala utfallsrummet. Och ingen vet heller hur dessa underliggande faktorer samvarierar med andra variabler.

Att konstatera att diabetes eller högt blodtryck utgör en risk är inte särskilt revolutionerande. Det gör det i princip oavsett vårdform (nära på i alla fall). Samma sak gäller faktiskt ålder och rökning. Så fortfarande kan man inte uttala sig särskilt mycket om riskerna med Covid. Det är helt enkelt inte klarlagt av alla de skäl som jag gick igenom i föregående inlägg.

Angående studier kan dessutom noteras att en betydande andel härstammar från Kina. Och den typen av totalitarism må Axa tycka är tillförlitliga underlag. Personligen är jag av uppfattningen att det inte är det eftersom det av Axa så applåderade kinesiska förtrycket och styret helt bestämmer vad som skall publiceras och inte. Sådana data är därför inte särskilt användbara utifrån ett forskningsbaserat eller matematiskt perspektiv.

MVH AL

#m • Uppdaterat: 2020-04-02 19:39
Axa

AL
Ja det är ett stort mörkertal men man ser vilka som behöver intensivvård och vilka som dör.
Forskarna vet redan hur viruset fungerar, dvs vad som händer i kroppen. Viruset sätter sig på luftvägarna. Att ha nedsatt lungfunktion är redan en riskfaktor för andra typer av sjukdomar men det är inte svårfattat att sådan problematik ställer till det med ett virus som just drabbar lungorna.

Och fortfarande, IVA är inte de enda i världen som har statistik.

#n • Uppdaterat: 2020-04-02 20:07
A.L

Axa.

1. Man vet inte hur många som behöver intensivvård. Dock är det troligt att den uppgiften kommer att bli säkrare ju längre in i förloppet som vi kommer.

2. Man vet inte hur många som dör. Faktum är att man inte ens vet hur resistenta folk blir som har klarat viruset en gång. Skälet till detta är flera. Och man vet inte varför folk dör heller. Det man vet med någorlunda acceptabel precision är möjligen hur vissa grupper eller hur en sammansättning av patienter påverkas. Men man kan inte förklara alla dödsfall (eller de som överlevt) kopplat till Covid.

3. Mörkertalet är avgörande när man skall diskutera risker. Annars riskerar man överskattningar.

4. Förlopp som resulterar i att man dör - eller får allvarliga och kroniska komplikationer som sedan kan resultera i att man dör - är inte heller kartlagda. Men här börjar det komma in data just nu.

5. Ett virus har en egenhet med sig och det är att det förändras. Även om en del indikerar att det är förhållandevis stabilt kan ingen med säkerhet säga hur saker verkligen ser ut. Det finns helt enkelt inte tillräckligt med underlag.

Att nedsatt lungfunktion är en olycklig kombination med Covid är som jag skrev tidigare troligt. Men det är fortfarande inte klarlagt. Förstår Axa skillnaden mellan att något är troligt eller klarlagt?

Angående IVA har den som jag skrev många styrkor. Men IVA utgör precis som jag också uttryckte bara en del av utfallsrummet.

MVH AL

#o • Uppdaterat: 2020-04-03 17:00
Carl Trefalt

Det är bäst att alla går över till elbil.

#p • Uppdaterat: 2020-04-03 17:56
kuredh

Att det fanns så många epidemiologer på detta forum hade jag i min vildaste fantasi aldrig förväntat mig. Vi är trots allt bara läsare på Vi Bilägare. Men ni alla ska ha en Glad Påsk trots alla bekymmer vårt kära Sverige befinner sig i.

Missa inget från Vi Bilägare

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.