Nästa artikel
Hondas överraskande besked: Fysiska knappar på väg tillbaka?
Nyheter

Hondas överraskande besked: Fysiska knappar på väg tillbaka?

Publicerad 30 mars 2020
Honda håller liv i de fysiska knapparna i nya Jazz. "Vi ville minimera risken för att distrahera föraren", säger modellchefen.

De senaste åren har fysiska knappar i allt högre utsträckning fått stryka på foten i nya bilar. De har ersatts av pekskärmar där biltillverkarnas designavdelningar kan få till betydligt renare ytor än med fysiska knappar.

Vissa moderna bilar har till och med flera pekskärmar och för att ge föraren någon form av återkoppling har vissa av dem även en så kallad ”haptisk” funktion som kan bekräfta när föraren tryckt på en knapp på pekskärmen.

Honda har nyligen börjat sälja en ny elbil och den har ett infotainmentsystem med en enorm skärm på instrumentpanelen. Men i nya generationen av Honda Jazz tar biltillverkaren ett steg tillbaka och håller fast vid fysiska kontroller för klimatanläggningen.

Det kan vara ett tecken på att Honda är på väg tillbaka mot faktiska knappar istället för pekskärmar. Men det skulle också kunna vara en lösning som enbart hamnar i Jazz som har en äldre målgrupp än elbilen Honda e, där köparna är yngre och mer vana vid pekskärmar.

– Anledningen är ganska enkel, vi ville minimera risken för att distrahera föraren särskilt med klimatanläggningen. Vi bytte från pekskärm till fysiska knappar eftersom vi fick kritik från köparna om att det var svårt att sköta kontrollerna intuitivt. Man måste titta på skärmen för att ändra inställningarna och nu kan man ändra dem utan att titta”, säger Takeki Tanaka, projektledare för Honda Jazz, till Autocar.

I förra veckan skrev vi om en studie som visade att dåligt utformade infotainmentsystem kan distrahera föraren mer än alkohol eller droger.

Ämnen i artikeln

Kommentarer

#b • Uppdaterat: 2020-03-31 11:25
glimma-48

"Styggavargen": Jag kan inte dra min 1250 kg tunga husvagn med en Jazz/Civic EL och dessutom är komforten och bagageutrymmet otillräckligt och priset "skamligt". Samtidigt kan jag förstå att din utgångspunkt är din låga Skoda.

#c • Uppdaterat: 2020-03-31 11:32
Henrik M

Glimma: Hur kan du veta specifikationer och pris/komfort på en bil som inte ens finns?! Snacka om att redan på förhand bestämt sig för att vara motvals.....
Honda har kommit med en elbil ja, men det är inte en variant på Civic eller Jazz.

#d • Uppdaterat: 2020-03-31 12:58
Oscar G

Det var sällsynt samstämmiga kommentarer! Och det är bara att instämma och applådera. Pekskärmar i bilar är ekonom- och teknokratidioti.
Heja, Honda! Visa vägen, tack!
Ställ det på sin spets och jämför lagen mot att använda mobiltelefon i bil. Om man förbjuder det, så kunde man ta nästa steg och förbjuda de flesta nya bilar också. För som många ovan skriver: att sitta och fippla med en pekskärm kräver att man tar blicken från vägen, hur "intuitivt" systemet än sägs vara.
I den äldre av mina två bilar sträcker jag ner handen och vrider på värmereglaget eller fläktreglaget utan att för ett ögonblick ta koncentrationen från körningen. I den nyare finns inte den självklara taktila möjligheten, utan jag måste titta på skärmen för att hitta rätt ikon och för att ändra till exempel värmen med x antal tryck.
Galenskap!

#e • Uppdaterat: 2020-03-31 13:16
Henrik M

Oscar: Så du anser inte att hålla kvar båda händerna på ratten och ändra värmen med röstkommande alternativt rattknapp är säkrare än att sträcka ner handen och vrida? Vad är det för medioker bil du har som har pekskärm för att ändra värmen men samtidigt inte har röstkommando? Som sagt, rätt utformade bilar så är det inga problem alls med pekskärm. Det jag tror många missar är att idag är det så många fler funktioner på en bil att det inte går att ha en knapp för varje funktion som det var förr. Då blir det som nyare Oplar bland annat, knappar överallt......Bättre ha en rejäl skärm där man på ett bra sätt lagt upp det utan flerstegs undermenyer, sen rattknappar/spak som styr allt man behöver under färd samtidigt som man har röstkommande om man hellre vill använda det. Ni som bara vill ha knappar, hur tänker ni när det kommer en ny funktion till bilen efter ett tag? Ska ni in till verkstad och såga hål för en ny knapp då? Eller ska bilen från fabrik ha 20 oanvända knappar som ni sen får utskickade nya klisterlappar att sätta på dem beroende på vad för funktion som kommer? Nej, kliv ur grottan och inse att detta är framtiden oavsett ni vill eller inte....samt se fördelarna, inte nackdelarna,så ska ni nog se att ni mår lite bättre med om ni tar er an livet med den inställningen. :)

#f • Uppdaterat: 2020-03-31 15:36
Panopticon

Henrik M: Har någon sagt att dom bara vill ha knappar? Och som nämndes ovanför, dina rattknappar som du hyllar hela tiden, det är knappar.
Så som jag ser det här verkar alla överens, lagom är bäst. Allt ska inte styras med pekskärm.

#g • Uppdaterat: 2020-03-31 15:42
Henrik M

Panopticon: Men vilken bil har bara pekskärm där allt styrs? Jag vet inte någon.....det är ju det jag menar, att det gnäller över ett ickeproblem istort sett.....jag vet inte en enda bil som bara har pekskärm utan varken rattkontroller eller röststyrning.

#h • Uppdaterat: 2020-03-31 15:55
Henrik M

Shogun: Va? Nu svamlar du som vanligt....eller du kanske svärde igen. ;) Det enda jag skrivit är att en hel del gnäller på att man måste in och trycka på en skärm under färd, medans jag påstår att det är väldigt få bilar du måste det på för de vanligaste funktionerna som t.ex. ändra värmen som många tar som ett exempel. Sen använder en del exemplet att det är säkrare veva runt med handen på knappar än på en skärm, då hävdar jag att är det säkerhetsaspekten som ska debatteras så är röstkontroll säkrare än att släppa ratten alls. Har jag fel i detta? Eller vad anser du vara säkrast, en eller två händer på ratten?

#i • Uppdaterat: 2020-03-31 16:28
glimma-48

Henrik M: Jag bygger det på att det inte är en SUV, d.v.s. man sitter alldeles för lågt=för mej mycket sämre komfort.

#j • Uppdaterat: 2020-03-31 16:33
Henrik M

Shogun: Saknar du läsförståelse med?! Jag har inte skrivit något om enkelheten, utan jag skrev att de som hävdar det är en säkerhetsfråga så är det ju otvivelaktigt säkrare att hålla kvar båda händerna på ratten, eller hur?
Jag har inga som helst problem att andra har andra åsikter, vilket du ju är den sista på jorden som ska säga nåt om, utan det jag tycker är fel, är när folk använder argument som är felaktiga för att underbygga deras åsikt. En del hävdar man MÅSTE in och peta i skärmen under färd, vilket jag inte tror att man måste på istort sett en endaste bil. Vet ingen bil som har pekskärm som inte samtidigt har röststyrning eller rattstyrning av funktionerna som behövs under färd.

#k • Uppdaterat: 2020-03-31 17:42
Henrik M

Shogun: Det är helt uppenbart att antingen förstår du inte det du läser, eller så är du ett trollhelvete med enda avsikt att provocera. Vilket du känner dig bekväm med av det struntar jag i, men du har utan tvekan visat vad du är för nån iaf och för min del så upphör denna dialog här. Både vad gäller denna och övriga trådar. Du är otroligt välkommen när du kan skriva sakligt och vettigt och ta in det du läser, och förstå det.
Vad gäller kalkylen du efterfrågar hade du fått den för länge sen om du inte hade betett dig som du gjorde i en tråd där jag tappade all respekt för dig, sen har du bara fortsatt i en nedåtgående spiral. Men kan avslöja att jo, den är gjord och jämför man så korrekt jämförbart man kan med de siffror som idag finns att tillgå vad gäller Rav4 och Model Y så landar Model Y in 232 kronor lägre per total månadskostnad vid 2000 mils årlig körning och baserat på 3 års ägande. Trevlig kväll på dig Trolle!

Missa inget från Vi Bilägare

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.