Nästa artikel
Trafikpolisen rustas ned: "Inte tillräckligt sexigt"
Krönika

Trafikpolisen rustas ned: "Inte tillräckligt sexigt"

Publicerad 26 mars 2020
Göteborg har gått från 72 trafikpoliser i yttre tjänst till bara drygt tio.

Detta är en krönika. Det innebär att innehållet är skribentens egen uppfattning.


Åren efter den stora omorganisationen av Sveriges poliskår 2015 duggade rapporterna tätt om en verksamhet i kaos. Många röster påtalade att trafikpolisen var en av de avdelningar som blivit kraftigt lidande och inte längre kunde utföra sitt uppdrag. 

Sedan dess har många larmklockor tystnat men några ljuder ännu. Problemen har nämligen inte försvunnit. När de specialiserade trafikenheterna avlövades och trafikpolisen blev allmänpoliser har arbetet på vägarna prioriterats ned.

Bland alla viktiga uppdrag som polisen ska utföra har trafikövervakningen fått stå tillbaka.

En av dem som varnar för följderna är Håkan Klingborg, trafikpolis med 25 års erfarenhet. I vårt senaste reportage kan du läsa hans vittnesmål om hur förarnas beteende förändras och hastigheterna trissas upp när trafikpolisen inte längre är synlig.

Håkan Klingborg menar att trafikövervakning inte uppfattas som tillräckligt ”sexigt” för att satsa på. I Göteborg har antalet trafikpoliser i yttre tjänst minskat från 72 personer på 1990-talet till cirka tio personer i dag. Detta trots att befolkningen i Göteborg ökat med upp mot 150 000 personer under samma tidsperiod.  

Nedrustningen av trafikpolisen visar sig också i statistiken över återkallade körkort. År 1990 drogs 30 055 körkort i Sverige. 2018 återkallades 34 617 körkort, en ökning med 13 procent. Men under perioden ökade den sammanlagda körsträckan för Sveriges fordon med drygt 24 procent, från 64,3 miljarder kilometer till 84,5 miljarder kilometer.

I förhållande till körsträckan har alltså risken att bli av med kortet minskat betydligt.

Jag tror inte att jämförelsevis färre återkallade kort beror på att svenska trafikanter blivit så mycket bättre på att följa reglerna. Jag tror färre återkallningar beror på att polisen inte längre hittar och stoppar dem som kör vårdslöst och farligt. Det är ingen gynnsam utveckling. 

Jag låter trafikpolis Håkan Klingborg få sista ordet:  

– Det är inte graden på straffet som avhåller från brott utan risken för upptäckt.

Ämnen i artikeln

Kommentarer

#b • Uppdaterat: 2020-03-27 21:30
Ulf Parde

Jag vill ha (åter) höjda hastighetsgränser innan jag behöver läsa fler snyftreportage om trafikpolisen. Under de senaste fyra åren o 4000 har jag blivit utsatt för fyra blåskontroller. Det är för mkt 40 i tätorter, för mkt 80 på landsvägar o för lite 120 på motorvägar.

#c • Uppdaterat: 2020-03-28 04:42
John2008

Det räcker med att tillbringa några få timmar i trafiken för att kunna få se en hel del vårdslös körning och grova hastighetsöverträdelser. Definitivt har uppträdandet i trafiken blivit sämre med åren.

#d • Uppdaterat: 2020-03-28 11:54
A.L

Ja det är sant John, exempelvis ren vårdslöshet som att medvetet blända mötande bilister vid körning i mörker. Sådana omdömeslösa dumheter borde våra poliser stävja - även om den uppenbarligen görs i ungdomligt oförstånd.

MVH AL

#e • Uppdaterat: 2020-03-29 20:28
EasyMan

Det finns andra fördelar med trafikpolisen förutom hastighetskontroller. Antalet onyktra samt drogpåverkade skulle kunna minskas, livrädd för att en dag vara inblandad i en olycka med en av dessa idioter som finns på våra vägar. I övrigt tror jag att skjutningar och sprängningar skulle minska, detta då dessa poliser också minskar rörligheten för övriga kriminella. Så önskar att vi kan få tillbaka många av de förlorade trafikpoliserna.

#f • Uppdaterat: 2020-03-30 08:39
LC4ever

Jag räknade en dag hem från jobbet alla jag körde om på motorvägen som satt och "rattsurfade".
Var fjärde bilist satt med en telefon i handen :O
Men alla vet att det inte finns någon som kommer att stoppa dem, så trots att det är olagligt, så fortsätter folk sitta med sina mobiler och vara en trafikfara.
Bara ett exempel på varför det måste ut många fler poliser i trafiken.

#g • Uppdaterat: 2020-03-30 15:03
Carl Trefalt

Polisen för klä sig mer utmanande!

#h • Uppdaterat: 2020-04-07 11:53
N-iklas

Det har nog mer att göra med att politikerna efter 1990 skapat ett samhälle med konstant hög brottslighet som gör att polisen inte räcker till för att hantera situationen.

Ett samhälle skall var uppbyggt och skött på ett sådant sätt att brottslighet motverkas av sig självt, ledningen har agerat i motsatt riktning genom extrem tolerans för allt och genom att prioritera brottslingarnas välbefinnande och livskvalitet.

Följaktligen har Sverige blivit hela väldens drömresmål för brottssyndikat.

Konsekvensen blir att trafikpolisen får ägna sig åt annat.
Och de som är för rädda för att våga säga det hittar på löjliga bortförklaringar.

"Det är inte graden på straffet som avhåller från brott utan risken för upptäckt."

Det stämmer endast på de som inte är avsiktligt brottsliga utan har oturen att råka göra fel av tankspriddhet, de grova brottslingarna ser polisen som ett rutinärende, man åker fast och blir sedan släppt och kan fortsätta med verksamheten, ingen är rädd för Polisen när påföljden är symbolisk.

Så man jagar de ofarliga och låter storskurkarna slippa undan, därför att det är en enkel uppgift att ta fast en liten regelbrytare medan det är mycket mer krävande att ta fast en grov brottsling.

#i • Uppdaterat: 2020-03-26 20:21
milkylainen

Det blir så när Sverige har blivit ett mellanchefs-land.
Ofint att göra något. Man ska ha något med _chef_ i titeln.
Då är man bra. Jag brukar kalla dessa för "chefen över kopiatorn".
Kontentan är iaf ett land där färre och färre vill göra ett hederligt dagsarbete.
Höja löner osv kommer inte hjälpa.
Det motarbetas kontinuerligt av samhällsidealet att man är "mer" om man har "chef" i yrkestiteln.

Missa inget från Vi Bilägare

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.