Nästa artikel
Bilfrågan: Tystare Astra?
Bilfrågan

Bilfrågan: Tystare Astra?

Publicerad 20 november 2017 (uppdaterad 6 november 2020)
Frågeställaren tycker att senaste generationen av Opel Astra bullrar för mycket och undrar om biltillverkaren kan göra något åt det.
”Hakade upp mig på ljudnivån i kupén. Vet ni om Opel gjort något åt det?” Vi Bilägare svarar.
På vardagar svarar Vi Bilägare på läsarfrågor om bilar och trafik. Vill du att vi ska svara på din fråga? Fyll i formuläret eller mejla till bilfragan@vibilagare.se.

Fråga:
Jag har ägt två stycken Opel Astra och uppskattat den goda körkänslan och robusta konstruktionen. När det var dags att byta bil senast var det därför naturligtvis intressant att kika på den nya Astran. Tyvärr hakade jag upp mig på ljudnivån i kupén och kunde även konstatera att det var något som kom fram, och kritiserades, i olika tidningars biltester. Vet ni om Opel gjort något åt det och i så fall från vilket tillverkningsdatum?
Björn C
 
Svar:
Tyvärr är det nästan omöjligt att göra radikala förbättringar på en befintlig konstruktion när det kommer till vägbullret. Om Opel vill få tyst på Astran krävs nog en ny plattform och det lär inte komma förrän tidigast år 2022. 
Tommy Wahlström, Vi Bilägare
 
Diskutera: Har du provat nya Opel Astra? Vad tyckte du om bullernivån?
 

Ämnen i artikeln

Kommentarer

#b • Uppdaterat: 2017-11-20 19:24
Amazon_1

Håller med N-iklas att Teknikens värld verkar göra en helt annan bedömning än Vibilägare, i en tidning innevarande år (minns inte numret) var Insignia tystare än Skoda Superb! Man får provköra på grov asvalt med normala fälgar
och däck och lyssna särskillt efter elaka malande frekvenser. När det gäller ljudbedömning är Vibilägare mer seriösa
enligt mig, de både mäter bullret på olika underlag och ger en subjektiv bedömning.

#c • Uppdaterat: 2017-11-21 07:13
VW Polo 2012

En annan sak jag funderat på om VIB har samma kläder på sig vid bullermätningarna inne i bilarna. Jag menar att sitter man i en fluffig,ullig jacka, så borde den dämpa ljudet mer än t.ex hal slät skinnjacka. Dessutom är man förmodligen två, en som mäter, en som kör. Och i något fall en som fotograferar. Tro om kall bil jämfört med varm bil också påverkar ljudet, och då gissar jag att när bilen är kall låter den mer än om den är varm.

#d • Uppdaterat: 2017-11-29 11:32
N-iklas

"Guran 2017-11-20 18:15
Tänk vad olika vi uppfattar samma bil
Jag landade efter provkörningen av en 4x4 turbo 260 hk med följande sammanfattning
Trevlig komfortabel bil med 20 tums hjul, flexride chassiet svalde ojämnheter och bilen gick förvånansvärt tyst trots 20 tummare. Har kört flera BMW med 19 tumshjul, betydligt bullrigare och okomfortabla."

Jag kom att tänka på att Insignias toppmodeller är försedda med ett Bose system som aktivt släcker ut störande ljud, Vi bilägare har aldrig kört eller testat en sådan Insignia.

#e • Uppdaterat: 2020-03-25 12:36
Larsonius

Jag äger en Astra K 1.4 tillverkad 2016-06 och upplever att mest buller kommer bakifrån. Kan också besviket konstatera att både Watts-länken för bakaxeln och ljudisolering (akustik-paketet) saknas. Detta fanns (mig veterligen) monterat på modellen i början av produktionen 2015 men blev kort därefter borttaget som standard. Astra blev ju årets bil 2016 och förmodligen är tidiga tester utförda med bilar som hade detta monterat. Dock verkar det finnas kvar på modeller med 160hk diesel och 200hk bensin.

Watts-länken ger inte bara bättre väghållning.
Den kan också göra att mjukare gummibussningar till bakaxel-upphängningen kan användas och därmed mindre ljud och vibrationer. För skojs skull kollade jag upp det och det är inte samma bussningar till upphängningen på modeller med Watts-länk resp. utan. Jag är ganska säker på att en del av upplevelsen när det gäller ljudnivån beror på detta.

Om bilen har Watts-länk är enkelt att kolla visuellt, bara att titta bak under bilen. Finns det runda tvärgående stag ut till var hjul har den det. Om bilen har akustik-paket är också lätt att kolla, ska finnas en ljuddämpningsmatta under motorhuven, mm.

Mvh Thomas.

Missa inget från Vi Bilägare

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.