Nästa artikel
Bilfrågan: Varmkörning bättre än bränslevärmare?
Bilfrågan

Bilfrågan: Varmkörning bättre än bränslevärmare?

Publicerad 25 mars 2020 (uppdaterad 2 november 2020)
"Varför är det olämpligt att låta bilen stå på tomgång för att bli varm, men helt lagligt att starta en diesel- eller bensindriven motor- och kupévärmare före avfärd?" Vi Bilägare svarar.
På vardagar svarar Vi Bilägare på läsarfrågor om bilar och trafik. Vill du att vi ska svara på din fråga? Fyll i formuläret eller mejla till bilfragan@vibilagare.se.


Fråga:
Ni kanske kan förklara varför det är miljömässigt olämpligt/olagligt att låta bilen stå på tomgång i 30 min, för att den ska bli varm och behaglig innan avfärd. Men det är helt lagligt att starta en diesel- eller bensindriven motor- och kupévärmare före avfärd. Kupévärmarens avgaser går orenade ut i luften. Bilens avgaser passerar den avgasrening som alla bilar har vid tomgångskörning. Kan någon förklara varför det ena är skamligt och förbjudet och det andra är tillåtet utan diskussion?
Ola Gynäs

Svar:
Nej, det kan jag inte. Jag har letat efter mätningar och tester på bränslevärmare, men kammat noll. Kallfasen vid start är ett miljöproblem som vi delvis löser med förbud mot tomgångskörning mer än en minut. Komfortproblemet löser man om möjligt med elektrisk motorvärmare, bra stolsvärme eller gott sittfläsk. Själv skrapar och borstar jag om nödvändigt och kör sedan direkt. En bränslevärmare kan heller inte vara någon hälsokur för miljön. Tänk på vad man brukar säga om motordrivna gräsklippare (utan katalysator). Jag tror att orenade bränslevärmare är ett förbiseende eller en kunskapslucka hos våra myndigheter. Vi får se om den tätas till innan elbilarna helt tar över?
Erik Rönnblom, Vi Bilägare

Diskutera: Vad tycker du om svaret?
 

Ämnen i artikeln

Kommentarer

#b • Uppdaterat: 2020-03-25 12:09
Elbilisten

Detta pest-eller-kolera-problem är ju bara en av anledningarna till att sluta tillverka avgasbilar. Bra att det uppmärksammas åtminstone vid enstaka tillfällen.

I Norge införs ett förbud mot oljepannor i fastigheter nu 2020. Men oljepannor i bilar verkar vara okej...

#c • Uppdaterat: 2020-03-25 15:46
Grosser

Måste ju vara en gammal fråga detta, Erik Rönnblom har väl varit pensionär i ett par år redan?

#d • Uppdaterat: 2020-03-25 16:45
Henrik M

Grosser: Kanske ett behagligt sätt att frilansandes utöka pensionen lite genom att sitta på kammaren och svara på såna här frågor.

#e • Uppdaterat: 2020-03-25 17:13
Svenne60

Oavsett vad så är det bra både ur miljö-, ekonomi-, och komfortsynpunkt att ha en så varm motor som möjligt vid start. Elvärmare eller varmgarage är det bästa. Det är märkligt att folk inte förstår detta. Väldigt många bygger om sina garage till förråd eller orkar inte köra in bilen. Och vid nybyggda lägenheter installeras inte uttag för motorvärmare, helt idiotiskt.

#f • Uppdaterat: 2020-03-25 18:47
Hejpådig

https://www.autoexperten.se/uppslagsverk/parkeringsvarmare/

Läs artikeln ovan. Bränslevärmare är inte sådana miljöbovar som en del vill påskina här.

#g • Uppdaterat: 2020-03-25 19:52
bgl

Varmgarage är en ur klimatsynpunkt mindre lämplig lösning. Att värma upp 2 ton plåt och plast med mellan 20 och 40 grader samt byta luften i garaget till kalluft 2 gånger per dygn kräver mycken energi som måste tillföras!

#h • Uppdaterat: 2020-03-25 20:06
snabb95

Att Erik Rönnblom svarar så okunnigt är verkligen förvånande!
Att jämföra varmkörning av motorn med att använda en bränslevärmare finns inte på kartan.
Att använda en bränslevärmare är win - win. Vinst för miljön, vinst för hälsan, vinst för den sammanlagda bränsleförbrukningen, vinst för motorslitaget och därmed för service och reparationskostnader som på lite sikt täcker inköpskostnaden av bränslevärmaren, i synnerhet på en diesel som därmed minskar antalet bränsledrivna regenereringar och utbyte av ett igensatt partikelfilter. Jag skulle aldrig äga en bil utan bensin eller dieselvärmare.
Se även länken som Previda hänvisar till i #4. Själv använder jag bensinvärmaren före varje kallstart året runt på V70 140 2001 och dieselvärmaren använder vi året runt på V70 2,4D 2007.

#i • Uppdaterat: 2020-03-26 09:17
glimma-48

Ett annat problem med värmarna är att de tar mycket ström, så det gäller att inte köra för korta sträckor för då dröjer det inte länge förrän de behöver bärgningshjälp. När man beräknar miljöpåverkan måste man naturligtvis räkna in den minskade bränsleförbrukningen men frågan är om det inte blir något av ett nollsummespel.

#j • Uppdaterat: 2020-03-26 13:02
glimma-48

"Intelligens": Tack för upplysningen. Jag har bara haft en bil med dieselvärmare och drabbades av just det jag beskrev, men det var en Citroen av 2006 års modell vill jag minnas.

#k • Uppdaterat: 2020-03-26 17:53
snabb95

Glimma-48 @ Det är inte värmaren som tar mycket ström (vattencirkulationspumpen och förbränningsfläkten förbrukar obetydlig energi). Det är Kupéfläkten som tar enormt mycket ström om man kör den med hög hastighet under lång tid.
På V70 2001 kan jag justera kupéfläktens hastighet och har aldrig behövt ladda detta batteri, nu 16 år gammalt. (Original batteriet byttes efter 33 månader vid 10066 mil). Jag kör värmaren före varje start tills motortemperaturen blir minst 50 gr C året runt.

Missa inget från Vi Bilägare

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.