Nästa artikel
Flera partier säger nej till kilometerskatt
Nyheter

Flera partier säger nej till kilometerskatt

Publicerad 23 mars 2020
Både Moderaterna och Socialdemokraterna säger nej till att utreda en kilometerskatt.

Just nu finns ingen majoritet för att utreda en så kallad kilometerskatt, där dagens fordonsskatt ersätts av en skatt som baseras på hur långt bilförarna kör och i vilken del av landet.

Kilometerskatten har blivit ett hett diskussionsämne. Tidigare i år kom en utredning som föreslog att kilometerskatten ska bli olika hög beroende på var i landet bilen körs – billigare eller gratis på landsbygden och dyrare i storstäderna. Elbilar och laddhybrider får enligt det här förslaget lägre kilometerskatt men helt skattefria blir de inte.

Men trots att förslaget om kilometerskatten alltså innebar att den blir olika hög i olika delar av landet sätter sig Moderaterna emot att utreda en kilometerskatt. Även Socialdemokraterna säger i nuläget nej till en utredning.

– Det föreslaget som har presenterats med kilometerskatt tror vi i förlängningen skulle drabba de som är beroende av bilen och de som bor på landsbygden. Det blir alldeles för frestande för politiker att höja den typen av skatter, det är det vi har sett med bensin- och dieselskatten. Det är en dålig idé inte minst för landsbygden där avstånden är stora, säger den skattepolitiska talespersonen Niklas Wykman (M) till Ekot.

Kristdemokraterna tycker däremot att kilometerskatten ska utredas och att den kan innebära tydliga fördelar, till exempel att skatten kan bli olika hög på olika tider av dygnet. Men om kilometerskatten ska bli olika hög beroende på vilka vägar bilen körs på krävs någon form av utrustning som håller koll på bilen.

– Integriteten är superviktig. Den måste man ha med sig i tänket, säger Kristdemokraternas Magnus Jacobsson till SR.

Ämnen i artikeln

Kommentarer

#b • Uppdaterat: 2020-03-24 14:16
Svenne60

Vi svenskar är ju extremt måna om, och har en politisk enighet om att skatterna måste vara extremt höga i vårt land, gärna "världsledande" även på den punkten, och oavsett vad så är staten helt beroende av bränsleskatterna, och om de minskar så måste man öka andra skatter, ur den synvinkel är det bra att kilometerskatt införs bara på elbilar, vi andra betalar ju redan vid pumpen

#c • Uppdaterat: 2020-03-24 15:45
Henrik M

Svenne: Du kan vara helt lugn, skulle det bli en kilometerskatt kommer den drabba alla bilar oavsett drivmedel. Jag är övertygad om att just skillnaden i pris mellan att framföra en elbil kontra en fossilbil kommer att bestå, men det kan mycket väl vara så att elbilens framdriftskostnad kommer att landa där fossilbilen ligger idag, och att fossilbilens kostnad för framdrift ökar med motsvarande skillnaden idag.

#d • Uppdaterat: 2020-03-24 15:53
Pi

Tur att staten dragit in alla dessa skattemiljarder när alla, privatpersoner och inte minst företag, skriker på statligt stöd i dessa Corona-kriser.
F ö håller jag med Henrik i hans inlägg #19.

#e • Uppdaterat: 2020-03-24 22:56
Henrik M

Mikasand: Med tanke på dina lätt förvirrade inlägg med dålig koll, hur mycket erfarenhet har du av elbilar och elbilskörning?

#f • Uppdaterat: 2020-03-25 10:28
Carl Trefalt

Vore kanske bra att ha kilometerskatt. Med GPS kan polisen hålla koll på de kriminella.

Missa inget från Vi Bilägare

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.