Nästa artikel
Volvo stretar på: ”Fabrikerna fortfarande igång”
Nyheter

Volvo stretar på: ”Fabrikerna fortfarande igång”

Publicerad 18 mars 2020
Men nästan alla andra biltillverkare ska stoppa tillverkningen.

Som en av få biltillverkare planerar Volvo i nuläget att hålla fabrikerna öppna – åtminstone i Sverige. Anläggningarna hålls öppna tills vidare och detsamma gäller för BMW.

– Vi ser stora utmaningar i Europa nu men arbetar löpande med våra leverantörer och logistikpartners för att undvika störningar framåt. Samtliga våra fabriker är fortfarande igång, säger Karin Wik, presschef på Volvo Cars, till Vi Bilägare.

Men bland resten av de stora biltillverkarna råder just nu en kaosartad situation där många av fabrikerna hålls stängda. 

Alldeles nyss kom uppgifter om att Ford tillfälligt kommer stänga fabrikerna i Europa i flera veckors tid och tidigare i dag beslutade också Volkswagen att fabrikerna i flera länder kommer stängas, bland annat i Tyskland, Portugal, Spanien och Slovakien.

Audi stänger flera fabriker i Tyskland, Belgien och Ungern. Seat stänger i Spanien och Skoda i Tjeckien. Även Lamborghini i Italien har stängt fabriken.

Detsamma gäller för Toyota, PSA-koncernen med Peugeot, Citroën och Opel, Renault, Fiat/Chrysler och Ferrari.


Uppdatering 18 mars: Nu kom beskedet att Volvo tillfälligt ska stänga fabriken i belgiska Gent, uppger Sveriges Radio P4 Väst, på grund av personalbrist och en uppmaning från myndigheterna om att verksamheter som inte är "samhällsviktiga" som exempelvis räddningstjänst och sjukhus ska stänga. I Sverige och USA hålls fabrikerna fortfarande öppna.

Ämnen i artikeln

Kommentarer

#1 • Uppdaterat: 2020-03-17 19:06
PREVIA

Japan har stor inhemsk bilproduktion som nu gynnas av att Japanska staten tog bort momsen för att hjälpa ekonomin i coronatider. Och i USA sägs staten snart dela ut checkar till alla utan miljonärerna vilket kanske ökar bilköpen.

#2 • Uppdaterat: 2020-03-18 12:09
Axa

Previa
Det som är sagt i USA är att man föreslår 1000 USD till varje vuxen och 500 till varje barn. Politikerna vill dock öronmärka detta bidrag till låginkomsttagare. Jag tror dock sådana pengar inte kommer användas till något bilköp då sociala skyddsnät i USA i princip är obefintliga och eventuella bidrag kommer i första hand gå till boende och mat.

#3 • Uppdaterat: 2020-03-18 13:50
L. Mäkinen

https://www.just-auto.com/news/bmw-closing-factories-in-europe-and-south-africa_id194275.aspx

#4 • Uppdaterat: 2020-03-21 17:55
Carl Trefalt

Volvo Cars och Volvo AB har stängt.

Missa inget från Vi Bilägare

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.