Nästa artikel
”Elsuvarna kan snart bli döda, överprisade lyxprodukter”
Krönika

”Elsuvarna kan snart bli döda, överprisade lyxprodukter”

Publicerad 12 mars 2020
Det är bättre att styra elbilsrabatten mot billigare, snålare och lättare alternativ, skriver Niklas Carle.

Detta är en krönika. Det innebär att innehållet är skribentens egen uppfattning.


Januari månad bjöd på fina siffror ur ett miljöperspektiv. Andelen laddbara bilar som registrerades slog rekord och landade på 30,7 procent. En siffra som visar att elektrifieringen av den svenska fordonsflottan tagit fart på allvar.

Fina försäljningsvolymer är en bra start för denna nödvändiga omställning, men jag kan inte låta bli att oroas en aning för det som finns runt hörnet. När merparten av den nya tidens fordon ska slussas ut på privatmarknaden kommer de infrastrukturella kraven att ta en ny form.

Möjligheten att ladda på jobbet kommer minska och eftersom det arbetas friskt med att få bort bilarna från städerna kommer helt andra krav att ställas. I dag är det mycket svårt att hitta sömlösa transportalternativ där laddning, parkering och kollektivtrafik samspelar. Smidighet är nyckeln till framgång och för att denna ska nås måste fokus vidgas till att även inkludera kranskommuner och landsbygd.

Ett annat problem är att många av de bilar som kommer ut på marknaden i form av elbilar är av en typ som endast är alternativ för ett fåtal. Genom att ändra de ekonomiska styrmedlen så att de premierar de mindre, lättare och snålare alternativen på marknaden skapas förutsättningar som i det långa loppet leder till att omställningen håller farten uppe.

När drösvis med lyxiga prestandamodeller släpps till privatmarknaden finns en överhängande risk att dessa blir stående när tjänstebilsförarna byter till nytt. Att som privatperson köpa en begagnad Tesla Model S, Model X eller Audi E-tron kräver ekonomiska medel få sitter på, vilket riskerar att förvandla dessa bilar till döda, överprisade före detta lyxprodukter. 

Går synen på vad personlig transport innebär åt rätt håll riskerar dessa otidsenligt tidsenliga muskelkolosser att vara lika iskalla som dess fossila kusiner inom bara några år. Styr subventionerna dit de behövs och lämna köparen av den nya miljonsuven hängande. Eller övertyga om billigare alternativ, som därmed hjälper privatbilsterna – och planeten – på traven framöver.

Ämnen i artikeln

Kommentarer

#11p • Uppdaterat: 2020-03-15 17:30
Henrik M

Axa: Jag har inte en endaste gång sagt emot att det är lättare för företag eller privatleasare att beräkna sitt TCO än de som köper privat. Eller att det finns fossilbilar som är lägre kost på än vissa elbilar. Inte en gång har jag skrivit det, förstår inte riktigt vad det är du hänger upp dig på. Det enda jag skrivit flera gånger som du inte verkar vilja ta till dig är att om man jämför korrekt likvärdigt så har oftast inte elbilen högre månadskost även för privatpersonen än den likvärdigt utrustade och effektmässiga fossilbilen. Det är det enda jag sagt. Passar en laddhybris dina behov bättre än en ren elbil så är det såklart det just du ska köpa. Inte ett dugg svårare än så. Däremot är jag nästan övertygad om att när du haft din första laddhybrid så kommer du sen vilja ha ren eldrift.

#11q • Uppdaterat: 2020-03-15 18:45
Pi

Henrik - och det du inte riktigt verkar ta till dig är att vi privatköpare kanske inte i första hand jämför t ex en Tesla M3 mot en dyr Audi, BMW eller Mercedes utan lika gärna mot t ex en välutrustad Octavia eller liknande. Vi har ofta några absoluta krav och sen önskemål. Om sen motorn är på 150 hk eller 300 hk spelar liksom ingen större roll. Däremot så kan t ex dragvikten ha sin betydelse liksom andra egenskaper där t o m en Octavia kan passa bättre. Så slutsatsen är att vi alla bedömer olika och inget är mera fel än nåt annat - bara det uppfyller ens egna krav.

#11r • Uppdaterat: 2020-03-15 19:37
Henrik M

Pi: Du verkar inte fatta, jag har ju skrivit att ja, det finns fossilbilar, som nån snikSkoda, som har lägre kost än vissa elbilar. Precis som det finns elbilar som har lägre kost än vissa fossilbilar. Kan vi vara överrens om det?! Det jag däremot säger är att om man jämför likvärdigt så är inte elbilens kost högre än fossilbilens. Är vi överrens om det?
Vad är så svårt att ta till dig av det jag skriver?
Jag håller fullständigt med dig att alla inte behöver all utrustning m.m. Men att jämföra så skevt som vissa gör här mellan el och fossilbil är ju samma som att konstatera att en Golf 1.0 kostar mindre än en A35Amg.

#11s • Uppdaterat: 2020-03-15 19:58
Pi

Henrik - det verkar snarare vara du som inte förstår hur vi privatköpare väljer våra bilar. För att ta det populära exemplet Octavia så tycker jag att en bra utrustad sådan är fullt jämförbar med en Tesla M3 när det gäller storlek, utförande, utrymmen, detaljarbeten, ljudnivå och mycket annat. En Tesla M3 är ingen s k premiumvagn utan har fullt upp med att jämföras med nämnda Octavia eller t ex Golf. Givetvis skall dessa fossilbilar vara bra utrustade med bl a säkerhetssystem. Och fossilbilarna har dessutom högre tillåten släpvagnsvikt - i alla fall när man väljer lite starkare motoralternativ. Men fortfarande till en mycket lägre inköps-kostnad och TCO är som sagt väldigt svårt att räkna på för privatköpare (som inte vill ta leasing).

#11t • Uppdaterat: 2020-03-15 19:59
Pi

.

#11u • Uppdaterat: 2020-03-15 20:13
Henrik M

Pi: När har jag sagt att privatköpare inte jämför så?
Aldrig någongång skrivit att många privatköpare inte jämför skevt....
Det enda jag skrivit och som du fortfarande inte kan erkänna av nån skum anledning är att OM man jämför likvärdigt så är inte elbilens kost högre! Vad är det du inte fattar?!
Som jag skrivit men du inte tar in, det finns fossilbilar som har lägre kost än vissa elbilar, precis som det finns elbilar med lägre kost än vissa fossilbilar, eller hur?! Varför fortsätter du tjafsa emot när det jag skriver är exakt det du försöker få fram?!

#11v • Uppdaterat: 2020-03-15 21:25
Grosser

Det var då värst vad ni båda tävlar i att skriva varandra på näsan.

#11w • Uppdaterat: 2020-03-15 21:42
Henrik M

Grosser: Inte ett dugg, jag försöker bara ta reda på vad det är Pi inte kan ta in av det jag skriver då det han skriver är exakt samma som jag skrivit hur många gånger som helst men han ändå måste skriva emot...

Missa inget från Vi Bilägare

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.