Nästa artikel
”Elsuvarna kan snart bli döda, överprisade lyxprodukter”
Krönika

”Elsuvarna kan snart bli döda, överprisade lyxprodukter”

Publicerad 12 mars 2020
Det är bättre att styra elbilsrabatten mot billigare, snålare och lättare alternativ, skriver Niklas Carle.

Detta är en krönika. Det innebär att innehållet är skribentens egen uppfattning.


Januari månad bjöd på fina siffror ur ett miljöperspektiv. Andelen laddbara bilar som registrerades slog rekord och landade på 30,7 procent. En siffra som visar att elektrifieringen av den svenska fordonsflottan tagit fart på allvar.

Fina försäljningsvolymer är en bra start för denna nödvändiga omställning, men jag kan inte låta bli att oroas en aning för det som finns runt hörnet. När merparten av den nya tidens fordon ska slussas ut på privatmarknaden kommer de infrastrukturella kraven att ta en ny form.

Möjligheten att ladda på jobbet kommer minska och eftersom det arbetas friskt med att få bort bilarna från städerna kommer helt andra krav att ställas. I dag är det mycket svårt att hitta sömlösa transportalternativ där laddning, parkering och kollektivtrafik samspelar. Smidighet är nyckeln till framgång och för att denna ska nås måste fokus vidgas till att även inkludera kranskommuner och landsbygd.

Ett annat problem är att många av de bilar som kommer ut på marknaden i form av elbilar är av en typ som endast är alternativ för ett fåtal. Genom att ändra de ekonomiska styrmedlen så att de premierar de mindre, lättare och snålare alternativen på marknaden skapas förutsättningar som i det långa loppet leder till att omställningen håller farten uppe.

När drösvis med lyxiga prestandamodeller släpps till privatmarknaden finns en överhängande risk att dessa blir stående när tjänstebilsförarna byter till nytt. Att som privatperson köpa en begagnad Tesla Model S, Model X eller Audi E-tron kräver ekonomiska medel få sitter på, vilket riskerar att förvandla dessa bilar till döda, överprisade före detta lyxprodukter. 

Går synen på vad personlig transport innebär åt rätt håll riskerar dessa otidsenligt tidsenliga muskelkolosser att vara lika iskalla som dess fossila kusiner inom bara några år. Styr subventionerna dit de behövs och lämna köparen av den nya miljonsuven hängande. Eller övertyga om billigare alternativ, som därmed hjälper privatbilsterna – och planeten – på traven framöver.

Ämnen i artikeln

Kommentarer

#l • Uppdaterat: 2020-03-13 09:06
LC4ever

Men snälla, är det ingen som fattat vem det är som styr dessa bonusar?
Det är ju inte politiker eller myndigheter, det är ju VOLVO!
Varför skulle annars hela skattesystemet och bonussystemet vara exakt anpassat efter VOLVO's bilar?
Och vad säljer VOLVO, jo stora SUV.
VOLVO's XC90 Laddhybrid är ju rena skämtet, men det är till bilar som den pengarna går.

#m • Uppdaterat: 2020-03-13 09:34
ELvis

Klarsynt,
Jag ville endast visa att i mitt privata fall, så förlorar inte staten någonting, trots subvention.
Som privatperson får man bonusen efter 6 mån, om man fortfarande äger bilen.
Men om bilen används, vilket de flesta gör, så är det ingen idé att säga till tex Norge.

Sedan går det säkert att hitta något som känns orättvist i precis vilken bransch som helst, om man har den personliga läggningen.

#n • Uppdaterat: 2020-03-13 10:17
ELvis

Återigen, att jämföra bilar i samma prisklass är både orimligt och ologiskt. (Bensin VS El).
Men även om man gör det så är det ju fortfarande pengar in till staten.
Dock lite mindre i det ena fallet.
Den som har ont av det ska absolut inte tänka tanken att köpa en bensinbil runt 250 kkr eller mindre. Då blir det ju ännu mindre pengar in...

Nä, nu tänker jag inte fundera mer på det.
Njut av att det är fredag (den 13:e till trots)

#o • Uppdaterat: 2020-03-13 11:53
Henrik M

ELvis: Du pratar för döva öron....har länge försökt förklara för folk att det är TCO som har betydelse och ska vara lika, inte inköpspriset.....
Och försöka diskutera med Klarsynt, lycka till.....han och en till här har mer eller mindre sänkt hela sidan med sina rena felaktigheter, lögner och gissningar.....sen så fort de blir ifrågasatta med sakliga faktabaserade frågor tvärtystnar den ena och dyker upp i nästa tråd istället med samma mantra och den andre blockerar alla som skriver emot honom....

#p • Uppdaterat: 2020-03-13 13:07
Pi

Visst är det i sak rätt att bedöma bilkostnaden efter TCO men problemet är, i alla fall för privatköpare, att den stora kostnadsposten i en TCO-kalkyl på bilar är väldigt svår att bedöma - nämligen värdeminskningen efter säg 3--5 år. För leasade bilar med mer eller mindre fast restvärde är det en annan sak. Och kör man tjänstebil så är det ju ännu enklare att räkna på rent privatekonomiskt.

#q • Uppdaterat: 2020-03-13 14:25
ELvis

Henrik M,
Misstänkte detta, förstår hur du menar.
Bara tanken att man måste kalkylera med en bil som ligger långt utöver sin ekonomi känns osunt.

#r • Uppdaterat: 2020-03-13 14:33
Henrik M

Pi: Men i dagens läge är ju andrahandsvärdet precis lika osäkert och svårbedömt för en privatperson oavsett om det är elbil eller diesel eller bensin.....det enda vi kan gå på är det vi vet om vi ser på de bilar som såldes nya för 3 år sen och säljs vidare nu.
Sen kan du som privatperson med leasa lika väl som ett företag kan det. Tror du är ganska medveten om att privatleasingen blivit ganska stor. Och då tror jag du även som privatperson lätt och snabbt kan se att t.ex. 1000 kronor mer på leasingavgiften per månad vägs upp om drivmedlet kostar 1000 kr mindre varje månad. Eller hur?

#s • Uppdaterat: 2020-03-13 14:45
Axa

En Kia e-Niro kostar nästan 6000 kr i månaden att leasa för en privatperson. Den nya bil jag har idag är betydligt billigare per månad, inklusive bensin, service och avbetalning. Samt att jag har obegränsat med mil.

I vissa fall kan jag dock se fördel för privatperson att leasa elbil.

#t • Uppdaterat: 2020-03-13 15:04
Henrik M

Axa: Har du en motsvarande bil då? Ser man som Audi nu så kör de privatleasing på e-Tron för 6995 kr/månad. Tror du får väldigt svårt att räkna hem motsvarande fossilsuv för samma pengar......om du lägger till driften på båda.
Du kan privatleasa en Model 3 för strax över 6k tror jag, vad kostar en BMW 330 eller S60 T5 eller liknande inkl. drift?
Sen tog du ett dumt exempel, Kia har hela tiden haft sjukt höga leasingavgifter på sina bilar kontra konkurrenterna. När vi privatleasade en BMW så kostade en mindre Kia-modell 500 kr mer per månad.

#u • Uppdaterat: 2020-03-13 15:21
Axa

Henrik
Ja, jag är bil som mer än väl motsvarar en Kia eNiro.
Jag ligger strax under 4000 kr i månaden i totalkostnad, indirekt värdeminskningen inkluderad. Bilen har i princip allt man kan behöva, dock är den inte lika ”premium” som de du nämner.

Missa inget från Vi Bilägare

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.