Nästa artikel
Elbilar tvingar verkstäder att tänka om – intäkterna rasar med 35 procent
Nyheter

Elbilar tvingar verkstäder att tänka om – intäkterna rasar med 35 procent

Publicerad 12 mars 2020
Elbilar behöver betydligt mindre service än bilar med förbränningsmotor. Enligt en ny rapport kommer verkstäderna tappa 35 procent av sin försäljning.

De stora biltillverkarna håller just nu på att ställa om till att bygga elbilar – något som inte är gjort i en handvändning. En av utmaningarna är att även serviceorganisationerna behöver anpassas för att serva elbilar istället för bilar med förbränningsmotor.

Marginalen för att sälja en ny bil är ofta försvinnande låg, men när det gäller service kan biltillverkarna fortfarande ha bra marginaler – det är ofta där pengarna tjänas och inte på själva bilköpet. Men eftersom elbilar har betydligt lägre servicebehov för drivlinan än en bensin- eller dieselmotor utmanas biltillverkarnas kassako när fler byter till en elbil.

Tappar 35 procent

En elbil har bara en femtedel så många komponenter i drivlinan som en förbränningsbil och enligt en undersökning som amerikanska Autoblog gjort kommer återförsäljarna tappa ungefär 35 procent av försäljningen över en femårsperiod på service och underhåll när fler går över till eldrift.

Två av verkstädernas riktiga guldgruvor, oljebyte och bromsservice, elimineras nästan helt för elbilar, enligt Autoblog. Anledningen till att bromsarna nästan aldrig behöver bytas i elbilar och hybrider är att bilen själv kan "motorbromsa" för att spara energi och minska slitaget på bromsarna. Vissa Toyota Prius-bilar kör till exempel fortfarande omkring med originalbromsar efter mer än 15 000 mil.

Däck och glas räddningen

När det gäller däck är läget däremot ett annat. En genomsnittlig elbil förbrukar däck i högre utsträckning än en bil med förbränningsmotor. Anledningen är att elbilar ofta är tyngre och att de kan ge fullt vridmoment redan från stillastående vilket sliter mer på däcken. En elbilsägare kan förvänta sig att byta däck 30 procent oftare än en "förbränningsbilist" enligt Autoblogs genomgång.

Även när det gäller glas kommer verkstäderna kunna tjäna pengar. Vissa moderna bilar har enorma vindrutor som går upp på taket, och kombinerat med ett stort glastak blir kostnaden för att byta glas hög. Dessutom är alla sensorer för exempelvis självkörande system och adaptiva farthållare täckta av glas.

Ämnen i artikeln

Kommentarer

#l • Uppdaterat: 2020-03-12 18:42
L. Mäkinen

Klarsynt,
Att du lyfter ut ett argument gör inte att de andra försvinner. Buller är inte bra för någon och inte enbart en olägenhet.

#m • Uppdaterat: 2020-03-12 19:46
glimma-48

Framtidens bilar är byggda för att hålla ca 10 år enligt vad jag har läst. Om detta stämmer går det väl mer 2 elbilar på en petroleumdriven. Dessutom så stora elektronikproblem som finns i många av dagens bilar hur ska inte dessa problem accelerera när elbilarna blir några år. Det blir nog mycket dyrare att äga en medelstor elbil än gårdagens fossilbil i samma storlek. Själv kostar min dieselbil, som går på miljödiesel ca 3150 kr per månad fördelat på skatt 108 kr, halvförsäkring 170 kr, drivmedel 1125 kr (150 mil), service 83 kr, värdeminskning 1667 kr (har fått den värderad). Det blir en totalkostnad på 3150 kr. Någon reparation har inte behövts efter 3200 mil. Någon som har kört en elbil motsvarande och kan göra en rättvis jämförelse?

#n • Uppdaterat: 2020-03-12 20:52
Arne Nilsson1

Inte behöver hästen skos, inte behöver hästskit plockas upp från gatorna heller. Skillnaden mellan en bil med ett drivsystem jämfört med ett annat är marginellt. Så jag bekymrar mig föga. Några blir av med jobbet. De får hitta ett nytt.

#o • Uppdaterat: 2020-03-12 22:36
Sabud2

Inkomster via mer eller mindre suspekt och `påtvingad´ mellanservice har man ju redan i dag så det är väl bara att utveckla.
Gissar att man inom en framtid och i trafiksäkerhetens namn kommer tvingande ta in alla system-stinna bilar för mycket tätare kontroller än i dag. Bilprovning kommer kommer nog på undantag. Tror inte ett ögonblick att det kommer bli billigare att äga en bil framöver.

#p • Uppdaterat: 2020-03-13 01:03
John2008

Rädslan för utveckling och för framtiden är påtaglig här hos somliga.

#q • Uppdaterat: 2020-03-13 16:00
L. Mäkinen

https://youtu.be/yfl6Lu3xQW0

#r • Uppdaterat: 2020-03-13 16:16
Henrik M

Utan tvekan ett av tv-historiens roligaste avsnitt av nån serie! Gick på tv härom kvällen, kiknar av skratt varje gång....Cleese i toppform!

Missa inget från Vi Bilägare

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.