Nästa artikel
Oro för smittspridning begränsar polisens blåskontroller
Nyheter

Oro för smittspridning begränsar polisens blåskontroller

Publicerad 10 mars 2020 (uppdaterad 10 mars 2020)
Just nu är det nationell trafikvecka och det görs extra många nykterhetskontroller längs vägarna. Men med coronavirusets framfart har vissa regioner valt att införa restriktioner.
Mellan 9 och 15 mars intensifierar trafikpolisen sina nykterhetskontroller. Syftet med trafikveckan, som är gemensam för hela Sverige, är att uppmärksamma vikten av att alltid köra nykter. 

I och med veckans alla blåstester som ska genomföras har Polismyndigheten gått ut internt och informerat vad deras medarbetare kan göra för att minimera smittspridning. Detta eftersom coronaviruset COVID-19 har fått fäste i Sverige.

– Generellt behöver medarbetare inom Polismyndigheten inte vidta några särskilda åtgärder och risken för att påträffa någon som är smittad är i dagsläget mycket låg. Vi följer de rekommendationer som Folkhälsomyndigheten kommer med, säger Jonas Beltrame-Linné, pressekreterare på Polismyndighetens nationella mediecenter.

Vad är det konkret för saker ni tipsat dem om att tänka på vid alkoholutandningsprov för att minska smittspridning?
– Det är åtgärder som redan finns men som en påminnelse. Det handlar om engångshandskar och handhavande av förbrukade rör till exempel, säger Jonas Beltrame-Linné.

Men trots att det inte kommunicerats restriktioner centralt har vissa av landets sju polisregioner valt att ändra hur de gör sina kontroller den här veckan. På måndagskvällen tog skyddsombudet i region Bergslagen, som innefattar Dalarna, Värmland och Örebro län, beslut om att införa ett skyddsstopp för regelmässiga blåsprov.  
– Det som har stoppats är när vi slumpmässigt tar in folk för LAU, alltså alkoholutandningsprov. Vi kör vanliga kontroller av hastighet, yrkestrafik och blåsprov från bilister där vi misstänker rattonyktra förare. Men inte de här massblåsen vi tänkt göra, säger Leif Svensson, chef för trafiksektionen i polisregion Bergslagen. 

Under dagen ska Arbetsmiljöverket bedöma anmälan av skyddsstoppet och besluta om det bör fortsätta gälla. I väntan på det har även polisregion Väst valt att avvakta med slumpmässiga utandningsprov.
– Jag var själv med på ett operativt möte i morse om att vi ska göra kontroller, men inte LAU, utandningskontroll, förrän vi fått andra direktiv. Vi inväntar arbetsmiljöverkets beslut, säger Christer Fuxborg, presstalesperson för polisen i region Väst. 

I resterande polisområdena Nord, Mitt, Stockholm, Öst och Syd har inga åtgärder tagits utan trafikveckan fortgår som planerat.
– Vi kör på med kontroller tills vidare. Vi har inte haft många sjukdomsfall här, säger Erik Terneborn, presstalesperson polisen region Öst.  
– Informationen vi har just nu är att trafikveckan pågår som vanligt. Men det görs en löpande bedömning hela tiden i hela verksamheten angående coronaviruset. Som läget ser ut nu kör vi på som vanligt, säger Filip Annas, presstalesperson polisen region Syd.

I skrivande stund (10/3) har över 260 personer i Sverige konstaterats vara smittade. Spridningen sker med droppsmitta, alltså när någon hostar eller nyser och droppar med viruset färdas genom luften och får fäste på någon annan persons händer. Om personen sedan vidrör ansiktet kan smittämnen hamna i näsan, munnen eller i ögonen.  

Diskutera: Vad tycker du om polisens trafikarbete?
 

Ämnen i artikeln

Kommentarer

#1 • Uppdaterat: 2020-03-10 10:03
Roger Skagerström1

Så länge man inte är så full att man börjar suga i röret så är det nog lugnt :P Skönt att se att de satsar på nåt som VERKLIGEN gör skillnad!

#2 • Uppdaterat: 2020-03-10 10:35
bgl

Polisen tänker bara på sig själv!
Att någon konstapel skulle kunna vara begynnande sjuk och smitta bilföraren när hen lutar sig framåt mot den öppna sidorutan och pratar kan alltså inte inträffa. Hur i h-vete ska konstapeln nå fram med blåsröret om hen ska hålla rekommenderat avstånd till sin medmänniska?

#3 • Uppdaterat: 2020-03-10 10:39
N-iklas

"Att det nya coronaviruset inte tas på allvar tycks vara behövligt. Smittan är luftburen och kan troligen även spridas av smittade som ännu inte uppvisat symptom. Det hävdar Sven Britton, professor emeritus i infektionssjukdomar.

Britton, som bland annat varit verksam som professor vid Karolinska institutet 1986-2006, har de senaste veckorna kritiserat Folkhälsomyndigheten för att bitvis vara för försiktig i bedömningen av det nya coronavirusets smittsamhet.
I TV-programmet Malou efter tio hävdade han den andra mars, med bestämdhet att det nu är klarlagt att det nya coronaviruset är luftburet. Samt att risk finns för att den som smittats kan sprida viruset redan innan personen själv uppvisar sjukdomssymptom."

"Under den här veckan har polisen extra fokus nykterhet i trafiken. Det skulle bland annat innebära flera planerade nykterhetskontroller på landets vägar. Men nu stoppar polisens skyddsombud i Bergslagen blåskontrollerna på grund av rädsla för coronaviruset.

Idag började polisens nationella trafiknykterhetsvecka. Under morgonen och förmiddagen har polisen i region Bergslagen genomfört flera nykterhetskontroller längs med vägarna.

I Hallsberg, Kumla och Örebro har över 100 förare fått blåsa och samtliga var nyktra.

Rutinkontrollerna stoppas av facket
Men under dagen har facket, Polisförbundet, stoppat alla planerade och rutinmässiga nykterhetskontroller i region Bergslagen. Anledningen är rädsla för coronaviruset, något som P4 Värmland var först med att berätta.

– Vi vill inte att kollegorna ska smittas när de gör alkoholutandningsprov. Normalt sett kanske de gör det på hundra personer under en dag och det är klart att risken att bli smittad då är större än om man gör kanske tio kontroller, säger Lotta Algotsson, huvudskyddsombud för polisen i region Bergslagen till SVT Nyheter Värmland."

#4 • Uppdaterat: 2020-03-10 11:16
Axa

Bgl
Och om det smittar åt andra hållet? Bilförare tänker bara på sig själva?

#5 • Uppdaterat: 2020-03-10 11:21
pinjong

Visst dör Corona av intern medicinering av alkohol precis som när den används på händerna? Fast det håller väl inte i en blåskontroll...

#6 • Uppdaterat: 2020-03-10 11:47
Axa

Niklas
Det finns inga seriösa uppgifter om att smittan är luftburen.

#7 • Uppdaterat: 2020-03-10 13:50
N-iklas

"Axa2020-03-10 11:47
Niklas
Det finns inga seriösa uppgifter om att smittan är luftburen."

Och var finns det vetenskapliga beviset för att den INTE är det?
Inget sådant existerar, det är endast oseriösa gissningar från politiker.

#8 • Uppdaterat: 2020-03-10 14:09
Axa

Niklas
Var finns det vetenskapliga beviset att det är luftburet?

De uppgifter som hos WHO är att det är en ”droppsmitta”, vilket även är fallet ifråga om influensa samt övriga liknande virussjukdomar.
Det betyder dock att man ändå kan smittas luftvägen om tex någon smittad hostar i ansiktet på en. Men det är fortfarande en droppsmitta. (Se där, artikeln ovan är uppdaterad)

Niklas, du är säkert smart, tänk efter innebörden av ”luftburet”

#9 • Uppdaterat: 2020-03-10 14:29
N-iklas

Tyvärr är det så att alla officiella källor från aktörer som kan förmodas vara under politiska påtryckningar måste ifrågasättas som icke trovärdiga, medan uppgifter från enskilda experter som inte står under politisk påtryckning måste betraktas som mer trovärdiga.

Eftersom samhället sedan mer än 2000 år (romersk politik) bygger på systematiska lögner har samhällsbyggarna endast sig själva att skylla, en gång lögnare, alltid lögnare.
I samma ögonblick som politikerna väller in genom entrén sparkar man snabbt ut all moral genom bakdörren.

#a • Uppdaterat: 2020-03-10 14:33
Axa

Niklas
Seriöst?
Kan du ens skillnad mellan luftburen och kontaktsmitta?
Om du förstår skillnaden skulle du inte gå på lösa rykten.

Missa inget från Vi Bilägare

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.