Nästa artikel
Aiways lanserar två nya elsuvar – pris från 40 000 euro
Nyheter

Aiways lanserar två nya elsuvar – pris från 40 000 euro

Publicerad 6 mars 2020 (uppdaterad 24 maj 2021)
Aiways U5 är på väg till Europa och ska kosta från 40 000 euro.
Kinesiska uppstickaren Aiways vill locka europeiska köpare med två suv-modeller: en familjevariant som nu fått sin prislapp och en "crossovercoupé".

Det har dykt upp flera nya elbilstillverkare de senaste åren som även kommer försöka utmana be etablerade biljättarna och locka europeiska köpare. 

En av dem är Aiways som har elsuven U5 på gång, en modell vi provkörde förra året och som framför allt lockade med mycket utrymmen för pengarna.

Nu har den kinesiska uppstickaren gått ut med de officiella priserna, och den eldrivna suven Aiways U5 ska kosta från 40 000 euro när den lanseras i Europa. Direktöversatt blir det omkring 400 000 kronor, men räknar vi även in moms och andra avgifter lär priset snarare hamna på runt 500 000 kronor eller något mer. Tanken är dock främst att bilen ska leasas och inte säljas.

Enbart framhjulsdrift

Räckvidden ligger på ”mer än 40 mil” enligt WLTP-körcykeln, så antalet räckviddskilometer per krona blir ganska bra för Aiways U5. Det vätskekylda batteriet har en kapacitet på 63 kWh och bilen ska kunna snabbladdas från 30 till 80 procent på en knapp halvtimme.

En anledning till att bilen är förhållandevis billig är att den bara har en elmotor som driver framhjulen. Den är på 190 hästkrafter och 315 Nm, vilket lär vara fullt tillräckligt för de flesta. Dyrare konkurrenter som exempelvis Audi e-tron har betydligt mer effekt.

Däremot finns det fortfarande frågetecken kring säkerhetsnivån. Bilen fick bara tre av fem stjärnor när säkerheten testades av Euro NCAP men bilen ska testas om innan den börjar säljas.

Ny coupésuv

Vid sidan av U5 visar Aiways även upp coupésuven U6ion. Den är fortfarande en konceptbil men förutom den lite udda ratten ser modellen i princip produktionsklar ut. 

Aiways U6ion har en liten ”robot” på instrumentpanelen som ska fungera som en länk mellan föraren och infotainmentsystemet med röststyrning. En annan egenhet är ett dolt lastutrymme för en elscooter, och mellan de två stolarna i baksätet finns utrymme för en drönare.

Ämnen i artikeln

Kommentarer

#v • Uppdaterat: 2020-03-06 17:35
Raphael

Mattse, det är fortfarande så att batterierna är dyra. Batteribilar har därför högre produktionskostnader. Det är ingen myt. Brist på råvaror och att efterfrågan är högre än tillgången driver givetvis upp priserna. Ett litet batteri till en mobiltelefon ligger på 300-500 kr. Det är väldigt många sådana i en batteribil. Det kommer billigare batterier, med ny teknik och bättre produktion. Men idag är batteripriserna ett stort hinder för att sänka priserna på elbilar.

#w • Uppdaterat: 2020-03-06 17:37
Raphael

Jag är tveksam till de kinesiska bilarna, de verkar inte färdigutvecklade säkerhetsmässigt och det finns frågetecken hur väl de klarar nordisk vinter även om vintrarna framöver verkar bli mildare. Där litar jag mer på europeiska batteribilar.

#x • Uppdaterat: 2020-03-06 18:17
Carl Trefalt

Den är för dyr och har för kort räckvidd. Och hur är kvaliteten? Vätgasbil är bättre, inga onödiga batterier.

#y • Uppdaterat: 2020-03-06 18:33
humor

Mso 1000
Vilken bensinare kostar hälften av batteridrivna varianten? Är det bara inköpspriset som avgör driftskostnaderna?

#z • Uppdaterat: 2023-03-21 08:26
Gäst (ej verifierad)

Hade jag placerat mina surt förvärvade riksdaler i ett fordon med åtanken att stödja Sverige på något sätt, så hade blivit en Volvo.

Att den kanske är tillverkad i Kina eller ägd av ett kinesiskt moderbolag rör inte mig i ryggen.

Det är så många i Sverige som tjänar på den affären jämfört med att köpa t.ex ett helägt japanskt märke.
Jag och min omgivning har ingen som helst ekonomisk vinning i en sådan affär.

Den politiska biten som vissa använder sig av faller ganska slätt när det sedan visar sig att de köper andra varor producerade i exempelvis Kina eller något annat diktatoriskt lågprisland utan att fundera två gånger.

T.ex. åka till Turkiet på semester och köpa rysk vodka taxfree på flygplatsen, två diktaturer i en smäll så att säga.

Men måste man tänka så hela tiden blir det plötsligt jobbigt, bättre att snöa in på en enda detalj för att själen ska få ro, förslagsvis bilar då...

#110 • Uppdaterat: 2020-03-06 18:59
Pi

Carl Trefalt - tur att du kanske har bättre räckvidd på din vätgasbil för du lär antagligen få åka långt för att kunna fylla på vätgasen..:)
Nä - att tala om drivlinor där det saknas infrastruktur för nåt såpass grundläggande som att få tanka känns inte riktigt rätt. Kom tillbaka när de kommersiella krafterna byggt upp ett rikstäckande när av vätgasmackar.

#111 • Uppdaterat: 2020-03-06 20:20
Raphael

För att inte alla som åker till Thailand varje år, det är ju faktiskt en diktatur. Och Spanien var en diktatur under många år, ändå åkte svenskar till kanarieöarna. Det är så genomskinligt hela den biten.

#112 • Uppdaterat: 2020-03-06 20:42
skidoo1238

Kona bensin 169000:- o-prutat vs Kona elektrisk 409 tusen minus 60t.
Liknande räckvidd och dubbla priset och vi pratar en mindre bil med tveksam komfort.

#113 • Uppdaterat: 2020-03-06 21:35
Henrik M

Skidoo: Varför strössla lögner, Kona electric kostar i Trendutförande och stora drivlinan 419 kkr, dvs. 359 kkr efter bonus. Kona bensin automat Trend som är den jämförbara kostar 229 kkr. Så dubbla priset, nej, knappast......återigen så ska en del jämföra helfel bara för att bevisa sin tes......jämför MOTSVARANDE bilar så ska du se att nej, elbilar kostar inte dubbla priset. Sen har oftast elbilen en hel del extrautrustning som Navi standard vilket inte fossilaren har etc.

#114 • Uppdaterat: 2020-03-06 21:45
Raphael

Nej, inte likvärdig komfort. Elbilen är tystare, snabbare, roligare att köra och mer drag från början. Ska man jämföra el med bensin så ska man jämföra med största bensinmotorn. Det blir helt missvisande att jämföra med minsta bensinmotorn. Det är ju en hel avgrund mellan minsta bensinmotorn och elbilen prestandamässigt, till elbilens fördel. Sen har elbilen högre utrustningsnivå också.

En till sak många glömmer, det är att elbilar har lägre driftskostnader, lägre servicebehov och det är färre delar som kan gå sönder.

Inget byte av kamrem, katalysator eller partikelfilter, inget oljebyte. Inget byte av vattenpump. Inget byte av avgassystem eller ljuddämpare.

Och man kan räkna med att batteriet håller iaf 30 000 mil.

Missa inget från Vi Bilägare

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.