Nästa artikel
Bilfrågan: Moment 22 med blåljus i ryggen?
Bilfrågan

Bilfrågan: Moment 22 med blåljus i ryggen?

Publicerad 4 mars 2020 (uppdaterad 4 november 2020)
Illustration: Johan Isaksson.
"Det finns inte plats att släppa förbi blåljuset och jag får inte överträda hastigheten. Hur jag än gör så blir det ett lagbrott." Vi Bilägare svarar.
På vardagar svarar Vi Bilägare på läsarfrågor om bilar och trafik. Vill du att vi ska svara på din fråga? Fyll i formuläret eller mejla till bilfragan@vibilagare.se.

Fråga:
Att hindra blåljuspersonal är numera straffbart, likaså att köra för fort. Om jag nu kör en bil med husvagn på en två plus en väg och det kommer ett utryckningsfordon bakom med blåljus och sirener, när jag kör där det bara är ett körfält. Då går det i 80 km/tim. Det finns inte plats att släppa förbi blåljuset och jag får inte överträda hastigheten. Hur jag än gör så blir det ett lagbrott. Jag vill minnas att en förare blev bötfälld för hastighetsöverträdelse när hen ökade hastigheten för att släppa fram en ambulans?
Anders Hallin

Svar:
Jag håller med om att det här kan bli en oerhört frustrerande situation. Jag kontaktade förstås polismyndigheten och fick svaret att den nya lagen mer handlar om att fysiskt hindra insatser av blåljuspersonal. Lagstiftaren menar att du inte medvetet ska hindra en utryckning som i det här fallet sker med bil, men att du själv samtidigt ska hålla dig inom lagens råmärken. Finns det däremot en möjlighet att släppa förbi blåljusbilen så ska man inte missa den, till exempel vid en avfart eller en tillräckligt bred yta vid sidan av vägen. Däremot ska man nog passa sig för att köra långsammare än maximalt tillåten hastighet då omständigheterna tillåter det. Om du med husvagnen kör 60 km/tim när tillåten hastighet i ditt exempel, innebär att du får köra 80. Då måste man nog ha en synnerligen bra anledning till det, för att det inte ska bedömas som att aktivt hindra blåljuspersonalen.
Erik Rönnblom, Vi Bilägare

Diskutera: Vad tycker du om svaret? 
 

Ämnen i artikeln

Kommentarer

#l • Uppdaterat: 2020-03-05 20:33
Hundter

Enfald! F-låt! Trefalt!
Nämn ett enda exempel!!

#m • Uppdaterat: 2020-03-05 22:25
Farbror Blå

Angående Aftonbladets artikel så är det tråkig läsning. Mc-polisen hade dock rätt att agera som han gjorde, men det betyder inte att alla poliser hade gjort så. Det framgår inte heller hur trafikmiljön var vid tillfället. Det kan varit försvårande omständigheter som rådde i trafikmiljö. Nu gick händelsen till en tingsrättsförhandling (verkar det som) och då har även en åklagare och en domstol gjort samma bedömning som mc-polisen. Att bilföraren hade en genomsnittsfart på 102 km/h över 1200 meter är försvårande då det är en förhållandevis lång mätsträcka. Den mätmetoden som använts ger ca 10-15km i rabatt. Att han inte valt att köra åt sidan trots möjligheterna till detta tycker jag är försvårande. Det var kanske för att han körde så pass fort som han inte hann uppfatta dessa platser i tid.
Hade körningen mätts genom ATK (kameraskåp) hade utfallet troligen blivit det samma. Det kan troligen bli väldigt fel om man regelmässigt skulle tillåta att fordonsförare begår hastighetsöverträdelser så fort de känner sig stressade av blåljus i hasorna.

#n • Uppdaterat: 2020-03-06 16:53
glimma-48

Hundter: Bara som exempel på poliser som brutit mot regler blev jag som bussförare i en by där 50 km/timme gällde omkörd av en polisbil i hög hastighet där vägen svängde och det fanns noll sikt. Blåljus hade de heller inte. När jag 20 minuter senare kom in i nästa samhälle stod polisbilen vid en korvkiosk. Detta är bara ett exempel i högen. Jag har upplevt mycket under mina ca 45 år-500.000 mil som yrkeschaufför. Polisen är alltför ofta allt annat än föredöme i trafiken. Förmodligen inte i andra miljöer heller. Hu urvalet för att få poliser med rätt egenskaper går till kan man undra. Deras förkärlek för biljakter i idiothöga hastigheter är ett annat exempel. Att oskyldiga kan råka illa ut tar man ingen hänsyn till. Det finns bättre sätt att få stopp på deras framfart t.ex. blockering av vägen alternativt anglar som gör att de får punktering. Känner de sej inte jagade går det inte så fort.

#o • Uppdaterat: 2020-03-06 17:46
Farbror Blå

Du har rätt att hysa polisförakt Glimma men det är dynga du sprider som troligen beror på något..
Jag skulle kunna bemöta dina iakttagelser och tankar om hur polisarbete ska utföras, men det är troligen ganska meningslöst.

#p • Uppdaterat: 2022-04-27 08:24
Gäst (ej verifierad)

Inte sällan kör jag på1-2 väg och i närheten finns i en stor sjukhus och brandstation. Det är inte ovanligt att jag får utryckningsfordon bakom mig. Blåljus syns oftast från ett par kilometers avstånd. Jag sänker hastigheten och i god tid hittar en parkering, busshållplats, utfart eller vägkant. Jag stannar där och genom att blinka till höger visar att jag har sett bilen och har för avsikt att stanna kvar. Samt jag själv syns bättre. Samtidigt uppmärksammas bakomvarande bilar. Jag ser att de flesta bilar blir kvar på körbana tom på omkörningsfilen och inte agerar före än utryckningsfordonet ligger precis bakom. Jag tror att i verkligheten bötfälls inte tillräckligt många än att nån bötfälls i onödan. Polisen gör som lagen säger. Är man inte nöjd och tycker att man har rätt, kan man överklaga böter. Smutskasta polisen är inte relevant i sammanhanget.

#q • Uppdaterat: 2020-03-07 09:41
glimma-48

Farbror Blå: Det jag skrev var en blandning av fakta och affekt. Lite bättre nyansering kan man kanske begära. Jag har upplevt mycket både positivt och negativt vad gäller polisers agerande. Exempel som kanske inte passar i detta forum. Dock kan ingen ta ifrån mej mina upplevelser av alla de dåliga polisbeteenden som jag blivit vittne till.

#r • Uppdaterat: 2020-03-04 18:48
milkylainen

Tycker inte det här är en allvarlig fråga.
Känns mer som ett påpekande om att "Om jag minsann inte får köra fort så får ni fanimej inte komma förbi heller."
Trafik är sunt förnuft. Det är _självklart_ att du måste flytta på dig ifall blåljus kommer.
Ingen som ens kommer fundera två gånger om man höjer tempot lite grann för att kunna släppa förbi blåljus ifall man hamnar i en klämd situation. Det kan ju för fan vara liv det är frågan om.

#s • Uppdaterat: 2020-03-04 20:51
milkylainen

Audi A5 SB: Så utomordentligt fånigt... Sverige i ett nötskal.

Missa inget från Vi Bilägare

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.