Nästa artikel
Aiways lanserar två nya elsuvar – pris från 40 000 euro
Nyheter

Aiways lanserar två nya elsuvar – pris från 40 000 euro

Publicerad 6 mars 2020 (uppdaterad 24 maj 2021)
Aiways U5 är på väg till Europa och ska kosta från 40 000 euro.
Kinesiska uppstickaren Aiways vill locka europeiska köpare med två suv-modeller: en familjevariant som nu fått sin prislapp och en "crossovercoupé".

Det har dykt upp flera nya elbilstillverkare de senaste åren som även kommer försöka utmana be etablerade biljättarna och locka europeiska köpare. 

En av dem är Aiways som har elsuven U5 på gång, en modell vi provkörde förra året och som framför allt lockade med mycket utrymmen för pengarna.

Nu har den kinesiska uppstickaren gått ut med de officiella priserna, och den eldrivna suven Aiways U5 ska kosta från 40 000 euro när den lanseras i Europa. Direktöversatt blir det omkring 400 000 kronor, men räknar vi även in moms och andra avgifter lär priset snarare hamna på runt 500 000 kronor eller något mer. Tanken är dock främst att bilen ska leasas och inte säljas.

Enbart framhjulsdrift

Räckvidden ligger på ”mer än 40 mil” enligt WLTP-körcykeln, så antalet räckviddskilometer per krona blir ganska bra för Aiways U5. Det vätskekylda batteriet har en kapacitet på 63 kWh och bilen ska kunna snabbladdas från 30 till 80 procent på en knapp halvtimme.

En anledning till att bilen är förhållandevis billig är att den bara har en elmotor som driver framhjulen. Den är på 190 hästkrafter och 315 Nm, vilket lär vara fullt tillräckligt för de flesta. Dyrare konkurrenter som exempelvis Audi e-tron har betydligt mer effekt.

Däremot finns det fortfarande frågetecken kring säkerhetsnivån. Bilen fick bara tre av fem stjärnor när säkerheten testades av Euro NCAP men bilen ska testas om innan den börjar säljas.

Ny coupésuv

Vid sidan av U5 visar Aiways även upp coupésuven U6ion. Den är fortfarande en konceptbil men förutom den lite udda ratten ser modellen i princip produktionsklar ut. 

Aiways U6ion har en liten ”robot” på instrumentpanelen som ska fungera som en länk mellan föraren och infotainmentsystemet med röststyrning. En annan egenhet är ett dolt lastutrymme för en elscooter, och mellan de två stolarna i baksätet finns utrymme för en drönare.

Ämnen i artikeln

Kommentarer

#l • Uppdaterat: 2020-03-06 12:10
Raphael

Att fortsätta med förbränningsbilar är inte hållbart. Motorerna släpper ut cancerogena och miljöförstörande avgaser som förpestar luften. Vi behöver övergå till bilar utan farliga utsläpp. Här har Europas bilindustri stora möjligheter.

Vi var inne på att Northvolt bygger batterifabrik, men även andra bygger batterifabriker i Europa. Franska energibolaget Totalt har via sitt dotterbolag Saft inlett ett samarbete med PSA-koncernen och bygger två nya Gigafactories, en i Tyskland och en i Frankrike.

https://insideevs.com/news/396102/psa-group-saft-two-ev-battery-gigafactories/

https://www.electrive.com/2020/02/08/opel-plant-to-make-24-gwh-battery-cells-per-year/

Där andra satsar på mer juice i batterierna, så satsar PSA på saft! :)

Detta innebär nya möjligheter för Europas industrier, tillväxt och arbetstillfällen.

#m • Uppdaterat: 2020-03-06 12:23
Raphael

Nu ska ju inte Airways säljas cash utan leasas, både privat och företagsleasing är en växande marknad. Sen behöver bilen justeras efter den europeiska marknaden. Svårt att sia om hur den kommer att lyckas. Nu kommer ju nya elbilar från européerna i en strid ström (!).

#n • Uppdaterat: 2020-03-06 12:26
Henrik M

Klarsynt: Så företaget är en bluff bara för att någon som då troligtvis var ointressant att anställa inte fick någon återkoppling?! Jag tycker det är riktigt dåligt av företag som inte återkopplar till alla som iaf varit på intervju vid jobbsökande, men vet att det är ganska vanligt. Jag kan t.o.m. själv erkänna jag glömt bort att återkoppla till nån jag inte anställde när jag satt på personalansvar.
Dålig stil, ja! Men att det skulle säga något om företaget i stort, nä knappast!

#o • Uppdaterat: 2020-03-06 12:35
Raphael

Att Lada inte säljs i Sverige längre beror på att de nya reglerna för avgasrening är för dyrt för Lada. Ladas modeller klarar inte Euro 6d avgasrening och därför får de inte säljas inom EU från 1 jan 2020.

#p • Uppdaterat: 2020-03-06 12:36
Mattse

Myten om elbilars höga utvecklingskostnader verkar många ha gått på, precis vad biltillverkarna önskar för att kunna hålla höga priser. Vid start från noll har en fossilbil betydligt högre startup-kostnader än motsvarande elbil, som i grunden har en betydligt enklare konstruktion.
Men det är klart, har traditionella fossilbiltillverkaren en enorm ryggsäck av kostnader av dyr fossilmotorutveckling, enorma produktionsinvesteringar, övertaliga fossil-utvecklare, mängder av serviceverkstäder, avgasskandaler mm och fossilbilsförsäljningen rasar, är det klart att kostnaderna ska tas in någonstans. Det kommer att ske med höga priser på elbilarna med falska argument att de har dyra utvecklingskostnader och dyra batterier.

#q • Uppdaterat: 2020-03-06 12:41
Olle_45

Hoppas Aiways lyckas lika bra som Byton.
"Byton berättar att de har fått ihop 65 000 förhandsbokningar på M-Byte varav 25 000 har slutdestination Europa. Hela 16 000 av dessa kommer att hamna i Norge respektive Sverige"
Hedin Bil säljer Byton i Sverige.

#r • Uppdaterat: 2020-03-06 13:40
samul

Bara en tidsfråga innan elbilar även blir billiga i inköp, inte bara i ägande. En fjärdedel så många rörliga delar och fallande batteripriser gör att det inte är raketforskning att räkna på. Vi vet redan att VW skrivit kontrakt på batteriproduktion med priser som gör att de når break even framåt årsskiftet 2023-2024, även om man nog kan anta att de går och hoppas på att kunderna vänjer sig vid högre priser och att de kan öka marginalerna i stället för att sänka priset. Det beror dock på vad andra gör. Om de kinesiska tillverkarna får in en fot på europamarknaden kommer de såklart skita fullständigt i VWs finanser och i stället priskriga sig till marknadsandelar.

#s • Uppdaterat: 2020-03-06 13:57
L. Mäkinen

Några kommentarer om Northvolt då jag har flera vänner som arbetar där. De har redan levererat batterilösningar till kunder. Givetvis inte med egentillverkade celler, men med teknologin runt dem. Här finns info om deras olika enheter.
https://northvolt.com/production

#t • Uppdaterat: 2020-03-06 15:18
Olle_45

"Bara en tidsfråga innan elbilar även blir billiga i inköp, inte bara i ägande"
Redan idag är vissa elbilar billigare i inköp än en fossilbil.
2022 är de flesta elbilar billigare i inköp.
Fossilbilars avgassystem blir allt dyrare. Ska en katalysatorvärmare och NOX filter installeras 2021 för att klara hårdare avgaskrav för fossilbilar.
"Currently, EVs sell at a premium to comparable ICE vehicles, but ARK anticipates that a 200-mile range EV with the same amenities as today’s best-selling ToyotaTM Camry will sell at a lower price point in 2022"
https://ark-invest.com/research/electric-vehicles

Exempelvis MG pratar om att de kommer med elbil i storlek med en Volvo XC60 nästa år, som har ett 73kWh batteri och en räckvidd på ca 500km, pris ca 31.000 euro, vilket i Sverige blir runt 250.000kr efter rabatt och stöd.

#u • Uppdaterat: 2020-03-06 16:05
samul

Dessutom blir fossilbilarna tråkigare att köra ju mer avgasrening som hängs på. De här astmatiska "miljö"-dieslarna är ju mer som ett straff att sitta bakom ratten på. Blir väldigt enkelt då att sälja in en biltyp där det faktiskt händer saker direkt när man trycker på gaspedalen.

Missa inget från Vi Bilägare

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.