Nästa artikel
Nederländerna inför elbilspremie även för begagnade bilar
Nyheter

Nederländerna inför elbilspremie även för begagnade bilar

Publicerad 5 mars 2020 (uppdaterad 5 mars 2020)
Bilköpare i Nederländerna som slår till på en begagnad elbil får snart 20 000 kronor i rabatt.

Den svenska elbilspremien sänker priset för nya elbilar med 60 000 kronor och premien betalas ut några månader efter att bilen registrerats. Men premien betalas bara ut vid köp av en ny bil och den som köper begagnad bil blir därmed utan premie.

Nu inför regeringen i Nederländerna nya regler för landets elbilspremier. Den som köper en ny elbil som kostar mellan 12 000 och 45 000 euro, och där elbilen har en räckvidd på minst tolv mil, får 4 000 euro i rabatt – strax över 40 000 kronor.

Men även den som köper en begagnad elbil får en premie. Den ligger på 2 000 euro eller ungefär 20 000 kronor. Premien betalas bara ut till den som köpt bil hos en auktoriserad bilhandlare och privatpersoner kan bara ansöka om premien en gång.

De sista finjusteringarna för hur premien ska fungera görs nu, men planen är att den ska införas i maj eller juni och sedan utvärderas.

– Det finns fler och fler elbilar att köpa och som tur är blir de också billigare och billigare. Men många har fortfarande ont magen över inköpspriset. Med den här regeln vill regeringen sänka tröskeln både för nybilsköpare och den som vill välja en begagnad bil, säger Stientje van Veldhoven, miljö- och bostadsminister i Nederländerna.

Landet hade förra året en elbilsandel på 15 procent, jämfört med sex procent 2018.

Ämnen i artikeln

Kommentarer

#b • Uppdaterat: 2020-03-06 12:21
Axa

Klarsynt
Att vissa hybrider har en del överförbrukning är uppenbarligen av mindre betydelse sett till de totala utsläppen av växthusgaser från personbilar i Sverige.

#c • Uppdaterat: 2020-03-06 12:29
Henrik M

Återigen, en laddhybrids mer- eller underförbrukning har inget med huruvida bilen är sämre eller ej att göra, utan har enbart med respektive brukares användarmönster att göra! Och detta vet Klarsynt mycket väl, men då det inte rimmar med hans åsikter så väljer han att ignorera detta faktum......alla jag känner som kör laddhybrid har radikalt sänkt sin förbrukning och utsläpp mot deras tidigare bilval. Se gärna även Junkers inlägg på forumet där han visar förbrukningen för sin laddhybrid.

#d • Uppdaterat: 2020-03-06 12:32
Klarsynt

@Axa Inte alls. Det pekar tydligt på att de utsläppssiffror som finns på "pappret" inte korrelerar med de verkliga utsläppen. Samt att bilar förr faktiskt släppte ut mindre än de som tillverkas idag, gör.

.

#e • Uppdaterat: 2020-03-06 12:39
Henrik M

Klarsynt: Nu är du återigen och far med dumheter och osanningar bara för att det ska passa dig och din gamla surAudi, som du själv medveten gjort smutsigare, så att komma och peka finger mot saker som smutsar ner är du nog väldigt fel person att göra.
Nej, gamla bilar släppte inte ut mindre skit än nya, en del gamla bilar drog mindre bränsle än nya bilen av samma modell, MEN avgasreningarna är betydligt bättre idag så de nya släpper ut mindre som helhet sett till alla farliga ämnen i avgaserna.

#f • Uppdaterat: 2020-03-06 13:23
Axa

Klarsynt
Men kan du visa en källa gällande utsläpp på pappret kontra verkligheten?
Eller gör du bara antaganden?

Annars så är Naturvårdsverkets statistik bättre lämpad än dina antaganden. Vidare så har den myndigheten även en hel del mätstationer för att möta luftkvalitet i verkligheten.

#g • Uppdaterat: 2020-03-06 18:23
Carl Trefalt

Vore bra om Sverige gjorde likadant som Nederländerna.

#h • Uppdaterat: 2020-03-06 22:00
Hundter

Och skattebetalarna står för notan!! Obs! Det finns inga gratisluncher, om nu någon trodde det!!

#i • Uppdaterat: 2020-03-07 16:05
skarj

Det klarsynt pysslar med är påståenden, påståenden som han vill ska bevisa hans egen uppfattning och att andra ska haka på svamlet trots brist på ordentliga källor. Det kallas desinformation, tills påståenden har bevisats av trovärdiga källor. Många läser vad de vill och bevisar för sig själv att man har rätt, bara för att få rätt.

#j • Uppdaterat: 2020-03-09 15:03
Bo Håkansson

Nederländerna är också först i EU med helt fria resor på kollektivtrafiken.

#k • Uppdaterat: 2020-03-05 19:34
milkylainen

Inga jädrans subventioner!

Missa inget från Vi Bilägare

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.