Nästa artikel
Bilfrågan: Böter utan ljus?
Bilfrågan

Bilfrågan: Böter utan ljus?

Publicerad 5 mars 2020 (uppdaterad 2 november 2020)
"Om jag glömmer att slå på halvljus på bilen så saknar släpet bakljus, kan jag då få böter eller får även släp köras utan bakljus under dagtid?" Vi Bilägare svarar.
På vardagar svarar Vi Bilägare på läsarfrågor om bilar och trafik. Vill du att vi ska svara på din fråga? Fyll i formuläret eller mejla till bilfragan@vibilagare.se.

Fråga:
Jag har en nyare bil som inte har någon bakljus under dagtid. På kvällen får jag därför tända halvljuset för att få lyse både bak och fram. När jag kopplar på min släpvagn så har jag inget bakljus på den, så jag måste komma ihåg att tända ljuset på bilen, då finns ljus både på bilen och släpvagnen. Om jag glömmer att slå på halvljus på bilen så saknar släpet bakljus, kan jag då få böter eller får även släp köras utan bakljus under dagtid? 
Ulf Persson

Svar:
Det här med att olika bilar har olika ljussystem ställer till en hel del problem. Många kör med varselljus/halvjus fram men utan helt baklyse vid mörker. Ett misstag som du tydligen inte gör. Märkligt nog finns ett undantag från kravet på att ha baklyktor tända dagtid för de nyare EU-godkända bilar som godkänts med varselljus utan inkopplade baklyktor. Men det finns inget undantag för släpvagnar. Så man kan få böter om släpets baklampor inte lyser dagtid.
Erik Rönnblom, Vi Bilägare

Diskutera: Har du uppmärksammat några släpvagnar med släckta bakljus i trafiken?
 

Ämnen i artikeln

Kommentarer

#l • Uppdaterat: 2020-03-06 07:22
Oscar G

Du "1": visst förändras världen, när allt fler (och de är verkligen många!!) inte har en aning om denna "finess" och inte vet att de kör med släckta baklampor långt efter skymning eller mitt i ett svart åskregn.
Automatik? Glöm det, så uselt som den fungerar på flertalet modeller.
Men visst: de som blir skadade vid en påkörning bakifrån i full fart är naturligtvis gnälliga gubbar...
Ja, världen förändras när dumheten sprider sig som ett coronavirus.

#m • Uppdaterat: 2020-03-06 08:00
1

Inbillat problem. Sker inga olyckor på grund av detta. Jag har själv totalt sett detta ett fåtal gånger, så det sker inte ofta, men bilarna syns ju ändå så ingen olycka sker. Hade det varit som många här vill påstå så hade såna här olyckor skett hela tiden.

#n • Uppdaterat: 2020-03-06 08:06
1

Den som kör på i full fart bakifrån är troligtvis en gnällig gubbe.

#o • Uppdaterat: 2020-03-06 09:13
Oscar G

"1": Där satt den! Som sagt: dumheten sprider sig som ett coronavirus - vilket skulle bevisas.
Själv blev jag påkörd bakifrån i dimman strax utanför Lund. Två veckor på kirurgen och en helskrotad bil är naturligtvis ett "inbillat problem" - och "bilarna syns ju ändå så ingen olycka sker".
Killen som körde på mig var 23, och räknas väl i din värld som en gnällig gubbe, förstår jag...
Testa någon gång hur det känns att logga in tankefunktionen innan du aktiverar tal- och skrivorganen!

#p • Uppdaterat: 2020-03-06 13:03
Kricko

Det lät ju inte så trevligt Oscar, men för att få någon logik i ditt resonemang hade du då alltså släckta bakljus och det var det som orsakade olyckan? Eller inträffade olyckan trots tända bakljus (eller rent av dimljus) och hade alltså ingen bäring alls på det 1 i lite tveksam ton uttryckte?

#q • Uppdaterat: 2020-03-06 18:58
1

Haha Oskar, då är du ju en dålig förare som inte hade rätt ljus, måste en ju anta, och därmed är det bevisat att den där gnällige även kan vara i bilen framför så det finns väl alla varianter på detta.

#r • Uppdaterat: 2020-03-08 08:32
Farbror Blå

Påkörningsolyckor är mig veterligen en av de allra vanligaste olyckstyperna. Orsaken till dessa är säkert flera såsom mobiltelefonanvändande vid körning och för hög hastighet i förhållande till vad trafikmiljön tillåter. Att vissa bilar saknar belysning bakåt ökar inte reaktionsförmågan hos bakomvarande trafikant, det säger sig självt särskilt när det råder försämrade ljusförhållanden under dagtid och vid mörker.
Det utfärdas en hel del böter angående denna problematik som inte var lika vanligt innan EU:s i detta fall korkade lagstiftning.

#s • Uppdaterat: 2020-03-09 18:32
jete

Hur kan detta vara ett problem? Kan det vara EU-hatare som har problem på något konstigt sätt. På dagen lyser det framåt och så fort det blir den minsta skymning så lyser det runtom, precis som det skall vara. Måste vara konstiga bilar, där det inte är rätt anpassat för på/avslag på lyse. Kör jag in under ett parkeringstak mitt på dagen med min bil, så tänds ljuset runtom. Taket är helt öppet runtom med solljus. Helt perfekt.

#t • Uppdaterat: 2020-03-17 19:05
Focus

Problemet märks mest när man i dagsljus med dimma har automatljuset tänt för då slår inte halvljuset och bakljuset till automatiskt. Då liksom i motljus för den som kör bakom skall man köra med bakljus tänt, vilket tydligen är svårt att förstå av många t.o.m. EU som kom med dessa idiotiska regler om att inte bakljus behövs när man kör med automatljus tänt vilket innan var självklart i Svenska bestämmelser.

Missa inget från Vi Bilägare

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.