Nästa artikel
Aiways lanserar två nya elsuvar – pris från 40 000 euro
Nyheter

Aiways lanserar två nya elsuvar – pris från 40 000 euro

Publicerad 6 mars 2020 (uppdaterad 24 maj 2021)
Aiways U5 är på väg till Europa och ska kosta från 40 000 euro.
Kinesiska uppstickaren Aiways vill locka europeiska köpare med två suv-modeller: en familjevariant som nu fått sin prislapp och en "crossovercoupé".

Det har dykt upp flera nya elbilstillverkare de senaste åren som även kommer försöka utmana be etablerade biljättarna och locka europeiska köpare. 

En av dem är Aiways som har elsuven U5 på gång, en modell vi provkörde förra året och som framför allt lockade med mycket utrymmen för pengarna.

Nu har den kinesiska uppstickaren gått ut med de officiella priserna, och den eldrivna suven Aiways U5 ska kosta från 40 000 euro när den lanseras i Europa. Direktöversatt blir det omkring 400 000 kronor, men räknar vi även in moms och andra avgifter lär priset snarare hamna på runt 500 000 kronor eller något mer. Tanken är dock främst att bilen ska leasas och inte säljas.

Enbart framhjulsdrift

Räckvidden ligger på ”mer än 40 mil” enligt WLTP-körcykeln, så antalet räckviddskilometer per krona blir ganska bra för Aiways U5. Det vätskekylda batteriet har en kapacitet på 63 kWh och bilen ska kunna snabbladdas från 30 till 80 procent på en knapp halvtimme.

En anledning till att bilen är förhållandevis billig är att den bara har en elmotor som driver framhjulen. Den är på 190 hästkrafter och 315 Nm, vilket lär vara fullt tillräckligt för de flesta. Dyrare konkurrenter som exempelvis Audi e-tron har betydligt mer effekt.

Däremot finns det fortfarande frågetecken kring säkerhetsnivån. Bilen fick bara tre av fem stjärnor när säkerheten testades av Euro NCAP men bilen ska testas om innan den börjar säljas.

Ny coupésuv

Vid sidan av U5 visar Aiways även upp coupésuven U6ion. Den är fortfarande en konceptbil men förutom den lite udda ratten ser modellen i princip produktionsklar ut. 

Aiways U6ion har en liten ”robot” på instrumentpanelen som ska fungera som en länk mellan föraren och infotainmentsystemet med röststyrning. En annan egenhet är ett dolt lastutrymme för en elscooter, och mellan de två stolarna i baksätet finns utrymme för en drönare.

Ämnen i artikeln

Kommentarer

#b • Uppdaterat: 2020-03-06 10:53
Klarsynt

@ Olle_45 Batteritillverkare har order från desperata biltillverkare av en enda anledning: Galna politikers lagstiftning. Detta är inte orders drivna av en normal efterfrågan, utan av ett tvång. Man kan inte jämföra Apples succé med iPhone och elbilar, därför att i Apples fall så köptes produkterna för folk ville ha dem och i elbilars fall så köps produkterna, högst motvilligt, av folk som därtill är tvingade.

.

.

#c • Uppdaterat: 2020-03-06 10:56
Olle_45

Länkar till några kinesiska fordons företag.
https://www.seresbil.no/
https://mgmotor.eu
https://bydeurope.com/
https://maxus.se/
https://www.dfsk.no/
https://www.ai-ways.eu/
https://www.lynkco.com/
http://www.cheryinternational.com/worldwide.html

#d • Uppdaterat: 2020-03-06 11:19
Henrik M

Klarsynt: Mycket skumma inlägg du har! Så alla som köpt elbil har blivit tvingade? Hmm, på vilket sätt blev jag tvingad menar du?

#e • Uppdaterat: 2020-03-06 11:36
L West

Det gäller att vara både klarsynt och sanningsenlig i dessa tider.

#f • Uppdaterat: 2020-03-06 11:49
Olle_45

Klarsynt, även dom som vill köpa en viss fossilbil idag kan inte göra det eftersom bilförsäljaren har slutat sälja vissa fossilbilsmodeller.
Denna fossilbilsdöd går allt snabbare, och det blir en snöbollseffekt, ju fler elbilar som folk köper, ju färre fossilbilsmodeller finns det kvar att köpa.

Exempel på fossilbilar som ersatts av en elbil:
Nissan bensin Pulsar har ersatts av elbilen Nissan Leaf.
KIA bensin Soul har ersatts av elbilen KIA Soul.
Smart Car bensin har ersatts av elbilen Smart Car.
VW bensin Up har ersatts av elbilen VW e-Up.
Skoda bensin Citigo har ersatts av elbilen Skoda Citigo.
Seat bensin Mii har ersatts av elbilen Seat Mii.

Fossilbilar som drabbats av fossilbilsdöden och inte längre går att köpa i Sverige från 1 januari 2020:
Lada
Ford Ka
BMW M3

Försäljning av fossilbilar är i fritt fall!
"The world’s fossil fuel vehicle sales have continued to freefall in 2019, dropping by around 4.35 million, or some 4.7%, compared to 2018"

#g • Uppdaterat: 2020-03-06 11:55
Raphael

Mattse, batterierna är fortfarande dyra och det gör att priserna är höga. Så det stämmer inte att elbilar är billigare att producera än förbränningsbilar. Batterierna gör dem dyra. Det finns prognoser om att 2025 så ska batterierna ha sjunkit kraftigt i pris. Nu byggs det flera batterifabriker i Europa och när de börjar leverera så kommer priserna på batterier att sjunka.

#h • Uppdaterat: 2020-03-06 11:58
lsoderlund

Aporpå Nothvolt, så får man jag vara lite skeptisk till deras siffror. Än har inget tillverkats, samtidigt som de påstår att man iskallt räknar med att ta 20% av marknaden säger väl en hel del om storhetsvansinnet.

Man säger sig alltså komma att omsätta mer än Ericsson, HM samt SCA tillsammans och således bli Sveriges största bolag, samt finns med bland topp 150 i Världen. Tillåt mig att vara tveksam.

#i • Uppdaterat: 2020-03-06 12:01
Raphael

När det gäller Dongfeng och PSA så har Dongfengs ägarandel sjunkit från 13,68% till 12,2% vilket innebär ett lägre innehav än familjen Peugeot och franska staten. När PSA och FCA har fullgjort sitt samgående så kommer Dongfeng äga 4,5% i det nya bolaget. Dvs en minoritetsandel.

#j • Uppdaterat: 2020-03-06 12:03
Raphael

Här är min källa om Dongfeng och PSA-FCA.
https://www.reuters.com/article/us-fiat-chrysler-psa-dongfeng-idUSKBN1YL29E

#k • Uppdaterat: 2020-03-06 12:06
Klarsynt

@ lsoderlund

En bekant till mig sökte ett jobb hos Northvolt. De hörde aldrig av sig. Han var t o m i kontakt med personen som stod för rekryteringen som lovade att "det här skall jag ta tag i" men sedan aldrig återkom. Börjar misstänka att Northvolt är en bluff, designad för att locka åt sig riskkapital, skattemedel och liknande.

.

Missa inget från Vi Bilägare

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.