Nästa artikel
Bilfrågan: Moment 22 med blåljus i ryggen?
Bilfrågan

Bilfrågan: Moment 22 med blåljus i ryggen?

Publicerad 4 mars 2020 (uppdaterad 4 november 2020)
Illustration: Johan Isaksson.
"Det finns inte plats att släppa förbi blåljuset och jag får inte överträda hastigheten. Hur jag än gör så blir det ett lagbrott." Vi Bilägare svarar.
På vardagar svarar Vi Bilägare på läsarfrågor om bilar och trafik. Vill du att vi ska svara på din fråga? Fyll i formuläret eller mejla till bilfragan@vibilagare.se.

Fråga:
Att hindra blåljuspersonal är numera straffbart, likaså att köra för fort. Om jag nu kör en bil med husvagn på en två plus en väg och det kommer ett utryckningsfordon bakom med blåljus och sirener, när jag kör där det bara är ett körfält. Då går det i 80 km/tim. Det finns inte plats att släppa förbi blåljuset och jag får inte överträda hastigheten. Hur jag än gör så blir det ett lagbrott. Jag vill minnas att en förare blev bötfälld för hastighetsöverträdelse när hen ökade hastigheten för att släppa fram en ambulans?
Anders Hallin

Svar:
Jag håller med om att det här kan bli en oerhört frustrerande situation. Jag kontaktade förstås polismyndigheten och fick svaret att den nya lagen mer handlar om att fysiskt hindra insatser av blåljuspersonal. Lagstiftaren menar att du inte medvetet ska hindra en utryckning som i det här fallet sker med bil, men att du själv samtidigt ska hålla dig inom lagens råmärken. Finns det däremot en möjlighet att släppa förbi blåljusbilen så ska man inte missa den, till exempel vid en avfart eller en tillräckligt bred yta vid sidan av vägen. Däremot ska man nog passa sig för att köra långsammare än maximalt tillåten hastighet då omständigheterna tillåter det. Om du med husvagnen kör 60 km/tim när tillåten hastighet i ditt exempel, innebär att du får köra 80. Då måste man nog ha en synnerligen bra anledning till det, för att det inte ska bedömas som att aktivt hindra blåljuspersonalen.
Erik Rönnblom, Vi Bilägare

Diskutera: Vad tycker du om svaret? 
 

Ämnen i artikeln

Kommentarer

#b • Uppdaterat: 2020-03-04 19:23
glimma-48

1+2-väg är tillräckligt bred , även vid enfilig, för att kunna släppa förbi fordon, även utryckningsfordon. Gå i en inte alltför hög hastighet in till kanten. Det finns plats.

#c • Uppdaterat: 2020-03-04 19:34
Hardyman

Känns nästan som en ”ickefråga” Det kan inte finnas många km vägar där inte polisen kan komma förbi. Vilka vägar skulle det vara i så fall?

#d • Uppdaterat: 2020-03-04 20:08
Bilräven

Är myndigheten/ kommunen så snål att de bygger 1+2 vägar, så får de väl skylla sig själva. I USA hade de blivit stämda för miljardbelopp av patientens familj, om åklagaren kunnat styrka att vägens bredd var orsaken till patientens död/framtida men.. Vi får hoppas att den möjligheten till stämning även kommer till Sverige, någon gång...

#e • Uppdaterat: 2020-03-04 20:16
Audi A5 SB

Apropå #10 och Farbror Blå:s påstående: Läs här: https://www.aftonbladet.se/bil/a/5VbOV1/hjalpte-ambulans--da-rok-korkortet

#f • Uppdaterat: 2020-03-04 20:48
Axa

Jag har vid ett par tillfällen gasat på ordentligt på motorväg med utryckande polis bakom mig. Legat i vänsterfil utan att ha lucka till höger för ingen jävel kommer på tanken att släppa in mig. Då har jag gasat på till närmare 115-120 på 100-väg.

#g • Uppdaterat: 2020-03-05 12:00
bgl

För personbilar eller möjligen husvagnar är detta ett litet problem.
Det stora problemet är när föraren av ett större och bredare fordon färdas på vajerväg med bara ett körfält och detta i sin EU-föreskriva maxfart på 20km/h. Att hjula en skogsmaskin en kortare sträcka på vajerväg medför närmast vånda för föraren som hela tiden sitter och spanar i backspegeln efter ikappkörande utryckningsfordon! Blir man dessutom ifattkörd av en stressad tradare som lägger sig så nära att sikten bakåt blir skymd finns inget att göra. Ambulansen kan ofta tränga sig förbi även om traktorn är 299cm bred, men en tradare får oftast inte plats i sidled.

#h • Uppdaterat: 2020-03-05 12:11
Björnove

Farbror Blå: Föraren som körde för fort fick sitt körkort indraget. Händelsen skedde i närheten av Slottsbron väster om Karlstad.

#i • Uppdaterat: 2020-03-05 13:09
Kanske

#10 "Om detta medför att man gör vissa mindre trafiköverträdelser så är det ingenting någon polis normalt rapporterar. "

Okay, så om jag kör 10km/h för fort eftersom jag har en polisbil, ambulans eller annat utryckningsfordon bakom mig och passerar en fartkamera. Kan Farbror Blå garantera att jag inte får böter? Tror inte det.

Jag har uppfattat Farbror Blå som vettig i sina tidigare kommentarer. Tyvärr tror jag att han är undantaget inom polisprofessionen.

#j • Uppdaterat: 2020-03-05 14:19
Roger Skagerström1

" Om du med husvagnen kör 60 km/tim när tillåten hastighet i ditt exempel, innebär att du får köra 80. Då måste man nog ha en synnerligen bra anledning till det, för att det inte ska bedömas som att aktivt hindra " TRAFIKEN borde det stå efteråt. Synd att inte polisen har tid att prata med dessa (inte husvagnsfolk specifikt) sniglar.

#k • Uppdaterat: 2020-03-05 17:01
Carl Trefalt

Men de poliser som bryter mot lagen, läggs ned!

Missa inget från Vi Bilägare

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.