Nästa artikel
VW-chefen: Vi är hack i häl på Tesla
Nyheter

VW-chefen: Vi är hack i häl på Tesla

Publicerad 4 mars 2020
Chefen för Volkswagenkoncernen försöker hålla sig så nära Tesla som möjligt.

Flera chefer för stora biltillverkare har sagt att det inte finns några pengar att tjäna på elbilar. Men hos Volkswagen är målet att elbilarna ska ha minst lika hög försäljningsmarginal som bilar med bensin- och dieselmotor.

– Tittar vi på priserna för nästa generation elbilar ligger lönsamheten på samma nivå som för Golf, säger VW-chefen Herbert Diess i en intervju med Financial Times.

Herbert Diess säger att Tesla just nu ligger före Volkswagen när det gäller elbilsmodeller eftersom det är uteslutet att en jättekoncern ska kunna ta lika stora risker som en uppstickare. Men Herbert Diess säger att Volkswagen är en ”fast follower” och att bolaget är hack i häl med Tesla.

– Vi försöker hålla oss så nära dem som möjligt.

Herbert Diess kommenterar även rusningen i Teslas aktiekurs den senaste tiden och säger att det inte automatiskt innebär att även lönsamheten är hög.

Tidigare har själva hårdvaran i bilen varit viktigast, men nu ser Herbert Diess att mjukvaran blir allt viktigare. Volkswagen har råkat ut för allvarliga mjukvaruproblem i elbilen ID 3 och enligt uppgifter till en tysk tidning hittas 300 nya buggar per dag. Men planen är fortfarande att börja leverera ID 3-bilar till köparna under ”sommaren 2020”.

Ämnen i artikeln

Kommentarer

#b • Uppdaterat: 2020-03-04 18:56
Bilräven

mati; Det är fel på VW kommande elbilar - mjukvaran funkar inte till 100%..
Håller med att "alla" Ionity laddande får betala dyrt framöver, så Tesla har fortfarande ett övertag här och många Teslor (S och X) har gratis laddning bilens livstid ut.. Smaka på den VW, BMW, etc, etc..

#c • Uppdaterat: 2020-03-04 19:15
Henrik M

Bilräven: Fast att inte mjukvaran fungerar till 100% på en bil som inte är på marknaden än är väl ganska irrelevant? Det är ju hur den fungerar på de bilar som levereras till kund som har betydelse, och det vet varken du eller någon annan än.
Tror Toyota, Audi och de flesta andra med har många problem under testfasen, men denna gång har det blivit en snackis av det, elbilarna är, med rätta, hårdare under lupp just nu....

#d • Uppdaterat: 2020-03-04 19:52
Bilräven

Henrik; De fixar 100-tals buggar i mjukvaran dagligdags! Får du inte känslan att de har bekymmer, så köp en VW, när de kommer ut - spännande körning!

#e • Uppdaterat: 2020-03-04 23:05
Henrik M

Bilräven: Nej jag kommer inte köpa nån VW, kör redan en betydligt bättre elbil. Men det där är ju med en feltolkning som blivit lite väl viral.....nej, de har inte 100-tals buggar om dagen, de får in 100-tals rapporter och kommentarer från testarna varje dag. En hel del av dem är såklart saker som kunde bli bättre, men mycket om påpekande vad som kunde göras annorlunda, kanske ifrågasättande om varför detta inte är kopplat till detta m.m och såklart mycket som är bekräftande rapporter med......men ja, de har en bit kvar med utvecklingen, men återigen, tror inte att Toyota m.fl. är klarar med sin mjukvara flera månader innan kundleverans heller utan testar och tweekar rätt tätt inpå. Jag är ganska övertygad om att ID 3 inte kommer ha fler mjukvaruproblem än övriga bilar på marknaden i snitt när den väl kommer till kunderna.

#f • Uppdaterat: 2020-03-05 16:47
Carl Trefalt

Elbilar är absolut nödvändig för biltillverkare. Annars blir dryga böter. 100 buggar i en bil som snart ska levereras snart, det är mycket möjligt att buggar följer med till bilar som ska levereras.

#g • Uppdaterat: 2020-03-05 18:34
mati

@Bilräven, mjukvara fungerar aldrig till 100%. Och så länge VW jobbar med detta påstådda problemet kan vi knappast uttala oss om eventuella fel. Ingen bil har levererats till kund än. Bra att de fixar det nu och inte först när folk börjar klaga. Teslas mjukvara är inte heller felfri, långt ifrån. Enligt min egen erfarenhet så uppdateras mjukvaran på löpande band, gamla buggar åtgärdas, och nya introduceras. Och hur är det t.ex, med den omtalade totala självkörningsförmågan som Tesla har börjat sälja för över tre år sedan och som bara skulle kräva en liten uppdatering? Den finns fortfarande inte.

#h • Uppdaterat: 2020-03-05 21:57
Bilräven

Mati: vi pratar att VW har så stora problem med buggar i mjukvaran att de måste flytta fram lanseringen av ID3..
Jag kör Tesla sedan 3år tillbaka och har inte haft problem med mjukvaran under dessa åren - vet inte vad du har för erfarenhet. Uppdateringar handlar mest om nya funktioner. När det gäller autonomin så har Tesla kommit långt, om man önskar den funktionen - vilken eg är ganska värdelös så länge inte alla bilar har den. En total autonom bil förstår inte bilar som framförs av förare som inte följer reglerna - vilket är ganska många...

Missa inget från Vi Bilägare

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.