Nästa artikel
Miljöpartiet vill stoppa fartdårar med GPS-spårning
Nyheter

Miljöpartiet vill stoppa fartdårar med GPS-spårning

Publicerad 2 mars 2020 (uppdaterad 4 mars 2020)
Med en uppkopplad GPS-enhet vill Stockholms trafikborgarråd se till att bilen inte kan köras snabbare än hastighetsgränsen.

Förra året omkom 223 personer i trafikolyckor på svenska vägar, vilket var den lägsta siffran sedan man började föra särskild statistik över trafikolyckor.

Men för att minska antalet omkomna i trafikolyckor ännu mer används idag en mängd olika ”beprövade men trubbiga” verktyg – trots att det finns ny och smart teknik som inte används. Det skriver Stockholms trafikborgarråd, Daniel Helldén (MP), i en debattartikel i Dagens Samhälle.

Han vill installera en uppkopplad GPS-enhet i alla bilar för att kunna hålla koll på hur fort de kör – och på så sätt sänka hastigheten i trafiken och minska antalet omkomna i trafikolyckor.

”Det är som om vi fortfarande skulle ha vev på bilarna trots att elstart uppfunnits. Är vi 2020 rädda för den fantastiska teknikutveckling som skett i samhället för trafiksäkerheten och inte vågar ta hjälp av den?”, skriver Daniel Helldén.

Att begränsa hastigheten med GPS görs redan i dag för elsparkcyklar. De kan inte användas i vissa områden och på andra gator finns en lägre hastighetsgräns som de måste hålla. 

”Vi skulle alltså kunna få en avsevärt bättre trafiksäkerhet om vi bara fick möjlighet att använda den nya tekniken fullt ut”, skriver Daniel Helldén, som också tycker det vore en självklarhet att biltillverkarna själva programmerar in den här typen av system i bilarna så att de inte kan köras snabbare än tillåtet.

Läs också: Miljöpartiet försvarar förslaget: ”Teknik som redan finns

Ämnen i artikeln

Kommentarer

#b • Uppdaterat: 2020-03-03 09:06
LC4ever

Självklart, sätt en GPS som styr hastigheten. Är det 90 på vägen håller ALLA 90, dvs ingen som får köra UNDER denna hastighet heller.
Anledningen till att man har en bil som under korta stunder kan överstiga hastighetsbegränsningen är att kunna göra säkra omkörningar av långsammare trafik.
Detta förslag skulle medföra fler och värre olyckor eftersom omkörningar skulle bli osäkrare.
"Tänkte inte på det"

#c • Uppdaterat: 2021-09-30 05:18
Gäst (ej verifierad)

MP med knappt 4% styr Sverige Regeringen Löfven har tappat greppet, detta extremistparti är farligt för Sverige.

#d • Uppdaterat: 2020-03-03 11:31
Svenne60

Inget konstigt förslag från Hellden. Nästa steg blir att installera kameror kopplade till internet i våra hem, samt digitala staket lite överallt för att förhindra brott.

#e • Uppdaterat: 2020-03-03 11:44
sanor

Stoppa miljöpartister med GPS är nog en bättre ide. Då kan man välja omvägar så att man slipper stöta på dem.

#f • Uppdaterat: 2020-03-03 12:28
40-talisten

Många kränkta vita män här... Rör inte mitt bilåka, typ... Det slår över i rent politikerhat, och moderatorerna borde plocka bort de värsta utbrotten.

#g • Uppdaterat: 2020-03-03 12:41
hultarn

Helldén är skyldig till mycket tokigheter, och detta är ännu ett i raden.
Varför inte sikta in sig på den största faran i trafiken: onykterheten? Den ihop med attityden är det som skulle påverka antalet omkomna mest.
Det finns en uppskattning på cirka 20 sparade liv per år om alla höll hastigeten, det är alltså inte ens 10%, samtidigt som cirka 35% är onyktra.

#h • Uppdaterat: 2020-03-03 13:26
fjodor

För en som upprepade gånger dömts för fortkörning vore detta ett rimligt krav för att få fortsätta köra. Då ska man tvingas betala för att en gps installeras och minsta fortkörning så ska körkortet omedelbart dras in på livstid.

#i • Uppdaterat: 2020-03-03 13:46
Gäst (ej verifierad)

@ Intelligentes:

Sällan att jag håller med det du skriver men detta har du 100% rätt i. Att svenska folket frivilligt tillåter myndigheterna övervaka oss mer och mer helt utan att fundera över vad detta helt ofrånkomligen kommer att leda till: Ett fullständigt totalitärt samhälle!
Tyvärr är många svenskar helt aningslösa typ "jag har inget att dölja så mer övervakning är bara bra".

Helldén är en oerhört obehaglig sorts politiker precis lika farlig som den mediepolitiske talesmannen för ett visst riksdagsparti som nyligen förde fram idén att han ville "straffa" de public-service journalister som i hans och sitt partis ögon är partiska.(Detta sista är lite off-topic men ViB tillåter ju numer politiska diskussioner har jag sett).

#j • Uppdaterat: 2020-03-03 14:18
Gäst (ej verifierad)

Intelli, då kan vi också enas om att vi är helt oense om huruvida public service ska vara helt oberoende eller inte från makthungriga politiker...! Jag vill då iaf inte att vi ska eftersträva Polen,Ryssland eller Ungerns utveckling på det området. Over and out!

#k • Uppdaterat: 2020-03-03 15:36
Svenne60

40-talisten skriver; "Många kränkta vita män här... Rör inte mitt bilåka, typ... Det slår över i rent politikerhat" ..Sorry, ditt galet ovidkommande utbrott borde plockas bort av moderator. Vad har just "vita" män att göra i sammanhanget? Är en frisk reaktion mot stolliga förslag bevis för att man är kränkt...och vit ??

Missa inget från Vi Bilägare

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.