Nästa artikel
"Kilometerskatt är ingen dum lösning alls"
Krönika

"Kilometerskatt är ingen dum lösning alls"

Publicerad 19 februari 2020
"Jag tycker vi ska börja utreda så snart som möjligt", skriver Vi Bilägares redaktionschef.

Detta är en krönika. Det innebär att innehållet är skribentens egen uppfattning.


Nej, jag är inte alls överraskad. Det är helt naturligt att moder Svea söker alternativa inkomstkällor när Sveriges bilägare ställer om och lämnar bensin- och dieseldrivna bilar för elbilar och laddhybrider.

Bensin, diesel och fordonsskatt drar in 70–90 miljarder kronor varje år. Det är nästan lika mycket pengar som staten lägger på försvar, migration och kulturstöd sammantaget. Självklart kan man inte låta pengaflödet från bilisterna sina utan nu gäller det att snabbt hitta nya sätt att mjölka kossan på.  

Sju miljö- och transportforskare har undersökt frågan i ett projekt finansierat av Energimyndigheten och presenterar sina slutsatser i rapporten ”Vägskatt för personbilar”. I en artikel på DN Debatt häromsistens kräver de sju att staten tillsätter en utredning om en körsträckebaserad beskattning.

Skribenterna tänker sig en modell där bensin- och dieseldrivna bilar behåller det gamla beskattningssystemet medan elektrifierade bilar istället debiteras per körd kilometer. Via GPS övervakas bilarna så man kan följa, inte bara hur långt bilarna kör, utan även i vilket område. Sedan kan man sätta en differentierad taxa som gör det dyrt att köra i stora städer men skattefritt att köra på landsbygden. 

Med en sådan lösning kan man slå flera flugor i en smäll. Staten tryggar inflödet av skatt från oss bilägare och motverkar trängsel i stadskärnorna. Samtidigt möjliggör man för människor i glesbygd utan höga inkomster att även i framtiden ha råd att köra egen bil och därmed behålla sin personliga mobilitet. 

Det här är faktiskt ingen dum lösning. Visst, frågan om den personliga integriteten måste lösas men den här gången har forskarna förstått en viktig grundförutsättning: Utan bilen stannar Sverige. Vi är ett avlångt, glest befolkat land där bilen är en förutsättning för att få vardagen att gå ihop för många.

De sju forskarna i debattartikeln säger att det tar sju–åtta år att införa en kilometerskatt efter att utredningen startas. Jag tycker vi ska börja utreda så snart som möjligt!

Ämnen i artikeln

Kommentarer

#b • Uppdaterat: 2020-02-20 07:02
Reverend Benny

@Stonebreaker
Du övervakas med största sannolikhet redan idag via GPS om du kör någon form av en smart mobiltelefon. Den informationen ger en majoritet bort gratis idag utan att blinka. Informationen används bl.a.till att försöka sälja saker till dig,visa info om när det är som mest folk på Ica, leta upp singelmänniskor. Om samma info skulle användas till att visa antal km du kört så tycker jag nog det är det minst kontroversiella man gör med den informationen.

#c • Uppdaterat: 2020-02-20 07:15
bgl

Menar @RB att det inte hjälper att koppla bort positioneringen på smartfånen? Är vi ändå övervakade?
Annars blir jämförelsen med GPS-skatt haltande, den lär vi inte kunna koppla bort lagligt.

#d • Uppdaterat: 2020-02-20 07:19
L West

Vad jag läst skickas ändå en del data FAST man stänger av positioneringen. Big Brother...

#e • Uppdaterat: 2020-02-20 07:47
Reverend Benny

@bgl
En majoritet stänger inte av positioneringen på sina smarta mobiler då funktionerna blir lidande.
Även om du stänger av din GPS på din telefon så finns det bra tekniker för att veta var du befinner dig, inte lika exakt och bra som GPS och det skulle sannolikt inte vara såpass korrekt så att det går att använda för en myndighet för att beräkna kilometerskatt.
Wi-Fi, Mobilmaster, ultra wideband chip, BT osv ger bra indikationer var vi befinner oss.

Sen är en annan fråga intressant att ställa sig, varför är så många OK att dela med sig av så mkt data till privata bolag men får panik så fort statlig myndighet ska få ta del av den infon.
I princip skulle ju en myndighet bara kunna ringa Google och fråga om infon (vilket också görs).

#f • Uppdaterat: 2020-02-20 08:22
LC4ever

Finns så många fel med detta så jag vet knappt var jag skall börja.
1. Vi betalar en massa skatt på el, vilket borde kompensera bortfallet från bensin/diesel.
2. Hantering av GPS-data? Där framgår EXAKT var man varit, vilken hastighet man kört. Vem skall ha tillgång till denna data?
3. "Samtidigt möjliggör man för människor i glesbygd utan höga inkomster att även i framtiden ha råd att köra egen bil och därmed behålla sin personliga mobilitet." Var nog det dummaste jag hört! En byggarbetare, butiksbiträde eller sjuksköterska tjänar inte mer i storstaden än på landsbygden, men har troligtvis mycket högre boendekostnader.
Skall vi införa en landsbygdsbostadsskatt så att man på landsbygden får hjälpa till att betala de höga boendekostnaderna i storstäderna?

#g • Uppdaterat: 2020-02-20 09:49
Mr.Wheeler

@LC4ever: Vi betalar skatt på el men betydligt mindre per körd kilometer jämfört med bensin och diesel. Staten kommer att kompensera för detta bortfall med en kilometerskatt, oavsett bränsle, som minst kommer vara i nivå med vad dagens bensin och dieselskatter drar in.

#h • Uppdaterat: 2020-02-20 10:21
Ingemar Bohman

Hur många tusenlappar kommer detta att kosta bilägarna?
Att installera dessa krångliga utrustningar som krävs för att kunna avläsa
hur mycket man kör.

#i • Uppdaterat: 2020-02-20 12:36
Reverend Benny

De flesta nya bilar (som jag tänker att elbilar är) har GPS eller har en bra koppling med mobiltelefoner som har GPS. Det är mer en fråga om mjukvara.
Sverige lär inte heller vara först med denna ide så biltillverkarna kommer garanterat ha stöd från detta från start när det väl införs.

#j • Uppdaterat: 2020-02-20 14:26
Stefan Eriksson

Jättebra, självklart ska detta gälla allt som är skattefinansierat i landet-kilometerskatt på cyklar och gångtrafikanter-vi bygger gång och cykelvägar som kostar-elsparkcyklar-kostnader för sjukvård och hålla ordning på sparkar som hamnar här o där-bort med månadskorten i kollektivtrafiken, även där måste resenärerna självklart betala för hur mycket som de åker förslagsvis via Appar. Det finns säkert mycket mer där staten kan få in bidrag för att täcka upp misslyckande inom politiken.

#k • Uppdaterat: 2020-02-20 14:36
Svenne60

kilometerskatt passar endast i elbilar, andra betalar ju bränsleskatt, ju törstigare bil desto mer skatt per mil blir det redan idag som det är...och vad integritetsaspekten beträffar så har ju myndigheterna näst intill full kontroll över oss via mobil, betalkort mm ändå. Dessutom klubbades nyligen en lag om att polisen får installera spionprogram i våra telefoner och datorer och lyssna på oss i realtid, visserligen bara om någon är misstänkt för brott, men just det är ett ganska flytande begrepp, och kan därför tillämpas på oss alla

Missa inget från Vi Bilägare

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.