Nästa artikel
Bilfrågan: Varför inga stänklappar?
Bilfrågan

Bilfrågan: Varför inga stänklappar?

Publicerad 19 februari 2020 (uppdaterad 2 november 2020)
"Speciellt bak skulle de göra mycket nytta för miljön, då det blir väsentligt färre stenskott." Vi Bilägare svarar.
På vardagar svarar Vi Bilägare på läsarfrågor om bilar och trafik. Vill du att vi ska svara på din fråga? Fyll i formuläret eller mejla till bilfragan@vibilagare.se.

Fråga
Varför har man har tagit bort krav på stänkskärmar? Speciellt bak, skulle de göra mycket nytta för miljön, då det blir väsentligt färre stenskott, färre byten av vindrutor och omlackering av fronten på bilar. Ingen tänker på vad det kostar, när försäkringen betalar glasskadan! Återinför kravet på stänklappar! Då får vi också bättre sikt när dimman av väta och smuts begränsas!
Mariusz Kociolkiewicz

Svar:
Sverige anpassade sig till de gemensamma EU-kraven och därför togs kravet på de små extra stänklapparna bort 1995. De flesta bilar har utformats för att ha ett visst skydd och ibland finns också små lappar som ska minska blästring av karossen. Men jämfört med våra tidigare mer rejäla stänklappar ger de ett begränsat skydd såväl mot stenskott som mot blästring av karossdelar. Det går att eftermontera original stänklappar på vissa fabrikat. Stänklappar anses också öka luftmotståndet. Men vi håller med. Vårt väglag, särskilt under vinterhalvåret, talar för stänklappar, något som vår rostskyddsexpert Thomas Widström också påpekar vid sina tester. Men vi lär inte få tillbaka det nationella kravet på stänklappar.
Erik Rönnblom, Vi Bilägare

Diskutera: Upplever du problem av att bilar saknar stänklappar?
 

Ämnen i artikeln

Kommentarer

#b • Uppdaterat: 2020-02-19 21:18
rnilson

Förutom att skydda karossen från grus och sten som skvätter upp från hjulen, så har de ju också en väsentlig trafiksäkerhetsmässig funktion. När det regnar drar bilar utan stänkskydd upp ett moln med vattenspray som kan störa sikten framåt väldigt mycket för bakomvarande, men även för mötande. Jag tycker det är helt sanslöst att det inte är lagkrav på att ha stänkskydd.

#c • Uppdaterat: 2020-02-19 21:28
Christoffer

Som andra har påpekat: det är en utgift för biltillverkaren. De har säkert även fått pensioneras i jakten på minskade utsläpp och viktreducering där det är möjligt, för att inte tala om alla glas- och karosskador som ger arbete åt (bilmärkes-) verkstäderna. Men jag håller med Mariusz om att de borde vara vanligare.

#d • Uppdaterat: 2020-02-19 22:01
Axa

Det är bra med stänkskydd men sedan kan kommun och stat sluta grusa vägarna så förbaskat, eller överhuvudtaget. Mälardalen har inte haft snö sedan november men ändå ligger det tjockt lager med grus på vissa vägar.

#e • Uppdaterat: 2020-02-20 19:11
systembolaget

Hade bilarna i dag varit utrustade med stänkskydd så hade stenskotten som förstör lack och vindruta minimerats kraftigt, hur svårt kan det va? men då får vi glömma kronor och ören som är så viktiga för biltillverkarna.

#f • Uppdaterat: 2020-02-20 20:27
Axa

Systembolaget
Jag har absolut inget emot stänkskydd men...enligt de regler som gäller i Sverige måste vi ha vinterdäck som kostar. Och samtidigt slösar kommun och stat skattepengar på att grusa förbaskat mycket. Om man nu ställer krav på vinterdäck varför grusas det? Alla kör ju med vinterdäck...

#g • Uppdaterat: 2020-02-24 14:27
Bo Håkansson

Dom som är bäst på stänkskydd är Koreanerna. I princip alla modeller av Kia och Hyundai har original monterat bak och fram.

Missa inget från Vi Bilägare

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.