Nästa artikel
Bilfrågan: Varför inga stänklappar?
Bilfrågan

Bilfrågan: Varför inga stänklappar?

Publicerad 19 februari 2020 (uppdaterad 2 november 2020)
"Speciellt bak skulle de göra mycket nytta för miljön, då det blir väsentligt färre stenskott." Vi Bilägare svarar.
På vardagar svarar Vi Bilägare på läsarfrågor om bilar och trafik. Vill du att vi ska svara på din fråga? Fyll i formuläret eller mejla till bilfragan@vibilagare.se.

Fråga
Varför har man har tagit bort krav på stänkskärmar? Speciellt bak, skulle de göra mycket nytta för miljön, då det blir väsentligt färre stenskott, färre byten av vindrutor och omlackering av fronten på bilar. Ingen tänker på vad det kostar, när försäkringen betalar glasskadan! Återinför kravet på stänklappar! Då får vi också bättre sikt när dimman av väta och smuts begränsas!
Mariusz Kociolkiewicz

Svar:
Sverige anpassade sig till de gemensamma EU-kraven och därför togs kravet på de små extra stänklapparna bort 1995. De flesta bilar har utformats för att ha ett visst skydd och ibland finns också små lappar som ska minska blästring av karossen. Men jämfört med våra tidigare mer rejäla stänklappar ger de ett begränsat skydd såväl mot stenskott som mot blästring av karossdelar. Det går att eftermontera original stänklappar på vissa fabrikat. Stänklappar anses också öka luftmotståndet. Men vi håller med. Vårt väglag, särskilt under vinterhalvåret, talar för stänklappar, något som vår rostskyddsexpert Thomas Widström också påpekar vid sina tester. Men vi lär inte få tillbaka det nationella kravet på stänklappar.
Erik Rönnblom, Vi Bilägare

Diskutera: Upplever du problem av att bilar saknar stänklappar?
 

Ämnen i artikeln

Kommentarer

#1 • Uppdaterat: 2020-02-19 07:18
Luke

Snälla, snälla:
Stänkskydd heter det ju

#2 • Uppdaterat: 2020-02-19 07:54
Maisch

Nästan oavsett fundering är svaret ofta "kostnadsreduktion" i den här branschen.

#3 • Uppdaterat: 2020-02-19 08:31
mso 1000

Kostnadsreduktion.
Jo men samtidigt så klistrar kia mfl en massa plastfolie på sparklådor och kaross för att inte få stenskott och lacksläpp.

#4 • Uppdaterat: 2020-02-19 08:31
mso 1000

Kostnadsreduktion.
Jo men samtidigt så klistrar kia mfl en massa plastfolie på sparklådor och kaross för att inte få stenskott och lacksläpp.

#5 • Uppdaterat: 2020-02-19 08:55
Irvor

Kan detta vara en bra affärsidé att ta fram stänkskydd för eftermarknaden ?

#6 • Uppdaterat: 2020-02-19 09:04
Mattse

Som Maisch säger så handlar bilbranschen enbart om att tjäna pengar, inget annat. Vissa märken kan ibland bry sig om bilköparens användarupplevelse och bjuda på stänkskydd, mattor eller någon annan liten utrustning. Men i de allra flesta fall gäller det för säljarna att luras och krama ur så mycket från kunden de bara kan att denne nätt och jämt kommer tillbaka nästa gång det är dags för ny bil. Det är en hårfin gräns mellan nöjd och förbannad kund, men som säljarna lärt sig att ha koll på.

#7 • Uppdaterat: 2020-02-19 09:57
jpennerb

Monterade dit stänkskydd bak på vår Tiguan Allspace när vi köpte den privat från fabrik, fram sitter det monterat som orginal. Det gör att jag förhoppningsvis minskar att bakomvarand bilar slipper stenskott men samtidigt så blir bilen inte lika skitig och minskar slitaget. Men kan tänka mig som tjänstebilsförare att lägga till stänkskydd bak är bara en extrakostnad, dom bryr sig inte det minsta när bilen ändå ska lämnas tillbaka efter ca 3år.

#8 • Uppdaterat: 2020-02-19 10:58
lsoderlund

När jag körde Kia Ceed så beställde jag den med extra stora stänkskydd runt om. Hade inga som helst problem med stenskott och blästring på sidorna trots många körningar på grusvägar. Samma gäller på nuvarande A6:an, största stänkskydden som fanns original monterade runt om, och inga tendenser på blästrade trösklar, sidor eller bakre stötfångare. Fyller verkligen sin funktion, och får väl anses vara välinvesterade 1000kr för att slippa framtida lackskador.

#9 • Uppdaterat: 2023-05-03 17:59
Gäst (ej verifierad)

Audi TT med stänkskydd? Om de fanns hos VAG skulle de säkert kosta skjortan.

#a • Uppdaterat: 2020-02-19 19:35
jete

På min Megane beställde jag stänklappar fram, men de var för korta, så jag ökade på nedåt med 5 cm. Den är fö helt slät under karossen, vilket är en förutsättning för att den inte skall börja rosta där.

Missa inget från Vi Bilägare

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.