Nästa artikel
Forskaren om att sänka hastigheten: Bilisterna måste visa hänsyn
Nyheter

Forskaren om att sänka hastigheten: Bilisterna måste visa hänsyn

Publicerad 18 februari 2020
"Det spelar ingen roll hur fin bil du har – du kan inte köra som du vill utan måste ta hänsyn till andra", säger trafikforskaren.

Under måndagen kom ett utspel från 22 hälso- och trafikexperter om att den så kallade bashastigheten i svenska tätorter bör sänkas till 30 km/h. 

– Vi anser att det är både etiskt försvarbart, vetenskapligt grundat och politiskt motiverat att sänka svensk bashastighet till åtminstone 30 km/h. Men om Nollvisionen ska tas på allvar vore nog 20 km/h, det vill säga något över normal cykelhastighet i tätort, det mest rimliga, skrev experterna i en debattartikel i Dagens Nyheter.

Det skulle minska olycksrisken rejält jämfört med om dagens bashastighet på 40 km/h ligger kvar, enligt Sonja Forward, som är forskare på Statens väg- och transportforskningsinstitut (VTI) och ordförande i Fotgängarnas förening.

– Om vi tar en sträcka på en mil som exempel är tidsvinsten bara fem minuter om man sänker från 40 km/h till 30, och då tar man inte ens hänsyn till rödljus och så vidare. Man kan fråga sig om några minuters tidsvinst är viktigare än att man får en bättre och säkrare stadsmiljö, säger hon till Vi Bilägare, och fortsätter:

– Det spelar ingen roll hur fin bil du har, du kan inte köra som du vill utan måste ta hänsyn till andra.

En av de viktigaste vinsterna med att sänka hastigheten tycker hon är att trafiken flyter på bättre.

– Jag kan själv tycka att det blir väldigt ryckigt som det är idag när vissa sträckor har 40 km/h och andra 30. Då måste man hela tiden ha koll på hastighetsgränsen. Varför inte bara ha en gräns och därmed få bättre flyt i körningen?

"Räcker inte med en ny skylt"

Men det går inte bara att sänka hastigheten från en dag till en annan utan att göra några andra förändringar. Enligt Sonja Forward måste lägre hastighetsgränser kommuncieras till bilisterna med en informationskampanj, och det behövs andra åtgärder för att inte sänkningen ska uppfattas som onödig av bilisterna.

– Är det en stor och bred väg som tidigare var 80 km/h är det fel att tro att det räcker med en ny skylt för att få ned hastigheten till 60 km/h.

Redan i dag är hastighetsgränsen ofta 30 km/h utanför skolor. Men det hindrar inte många bilister från att ändå köra för fort – och många av dem är själva föräldrar.

– Mätningar som NTF gjort visar att det faktiskt även är föräldrar som kör för fort utanför skolor. För en del är det ett vanebeteende som de sällan reflekterar över. Vi behöver få dem att ifrågasätta sitt eget beteende så de förstår vad det kan leda till. Är det värt det? Knappast, säger Sonja Forward.

Hon tycker vi har mycket att vinna på att ta det lugnare i trafiken.

– Jag tycker själv det är skönt att köra med mer framförhållning, det blir lugnare än att jaga omkring på vägarna. Hastighet är inte något livselixir. Med lägre hastighet får vi en bättre stadsmiljö, man kan röra sig och umgås, och det vill även många bilister ha – de är ju också fotgängare ibland. Vi ska se det som något positivt istället för något negativt.

"Vi har för få poliser"

Att sänka hastigheten är dock en sak, men att se till att den nya hastighetsgränsen efterlevs är en helt annan, enligt organisationen M Sverige (tidigare Motormännen).

– Det är klart att vi gillar förslag som realistiskt förbättrar trafiksäkerheten. Men vi måste också titta på hur de här förslagen efterlevs, säger Caroline Drabe, vd för M Sverige.

– Hastigheten är 30 km/h utanför de flesta skolor redan i dag men ändå kör majoriteten av bilisterna för fort. Vi har för få poliser och inga trafiksäkerhetskameror i tätorterna. Det är ingen idé att införa nya lagar om ingen lever upp till dem, eller om man inte kan kontrollera att de följs.

– Vi tycker inte heller att det får vara för knöligt att ta sig till jobbet eller skolan, oavsett hur man tar sig fram, säger hon.

Ingen ursäkt för sämre vägunderhåll

Vissa har tolkat det här utspelet som en ursäkt för att inte underhålla vägarna utan att istället bara sänka hastigheten för att minska olycksrisken. Men så får det inte bli, enligt Martin Prieto Beaulieu på organisationen Gröna Bilister.

– Detta ska inte innebära att underhållet av vägarna ska vara sämre. Ett potthåll är farlig för alla trafikanter. Syftet med förslaget är att minska olyckor och med lägre hastighet får vi dessutom lägre utsläpp av klimat och hälsofarliga utsläpp. 

Hur ställer man den längre restiden mot att man kan undvika olyckor?

– Restiden minskar marginellt i jämförelse med en bilolyckas utgång, risken ökar markant med hastigheten. Är man oroad över restiden är det bättre att titta närmare på hur vi får trafiken att flytta på genom att till exempel separera trafiksätten eller andra typer färdmedel, säger Martin Prieto Beaulieu.

Ämnen i artikeln

Kommentarer

#l • Uppdaterat: 2020-02-19 09:07
Irvor

Många av dagens bilar är onödigt starka.
Vad ska man med all effekt till ?
För att inte nämna vikterna på dagens bilar...

#m • Uppdaterat: 2020-02-19 10:53
lsoderlund

Irvor, för svaga motorer som många modeller allt som oftast har som instegsmodeller blir rent av livsfarliga då du skall göra en omkörning, vissa klarar inte ens av att accelerera upp till gällande hastighetsbegränsningens med dagens påfarter, vilket i sig är en trafiksäkerhetssynpunkt. Allt som oftast drar även den större motorerna mindre bränsle än de mindre i verklig körning. Kolla bara nuvarande modell av XC90 med D4 eller D5 motor, där den senare ger acceptabel prestanda kontra förbrukning medans D4:an knapp får skenade förbrukning i hastigheter över 80km/h. Undantaget har väl varit Skodas Greenline-modeller som haft normal utväxling till högsta växeln som är en ren överväxel.

#n • Uppdaterat: 2020-02-19 20:22
Styggavargen

Du skall nog inte jämföra en Skoda med en nästan dubbelt så tung Volvo. Skoda drar oftast lite bränsle för de är lätta och ingen SUV karosseri. Tunga bilar (typ 2 ton) måste ha betydligt starkare motorer. Det kostar på att dra tunga lass...

#o • Uppdaterat: 2020-02-20 12:26
AndersL

Uttalande från "22 hälso- och trafikexperter", läs icke bilägare eller miljöpartister eller vänsterpartister som bor nånstans där bilar inte behövs. Bilägandet motarbetas å det grövsta av de bestämmande och uppfinningsrikedomen att ta ut nya skatter verkar aldrig ta slut. Vi har nyss fått en hastighetssänkning på de flesta gator och vägar, nu räcker det! Inte många kommer att respektera ytterligare sänkningar. Satsa i stället på fler trafikpoliser som syns i trafiken och bygg bort farliga väg- och gatuavsnitt.

#p • Uppdaterat: 2020-11-10 23:03
elof

Med alla bil- och bränsleskatter som vi betalt under alla år så borde alla E-vägar vara Motorvägar och då kan vi tala om Trafiksäkerhet !!

#q • Uppdaterat: 2020-02-18 18:08
milkylainen

"Det spelar ingen roll hur fin bil du har – du kan inte köra som du vill utan måste ta hänsyn till andra".
Den kommentaren gör att jag förpassar forskarens utlåtanden till papperskorgen direkt.
Eftersom hans fokus enbart verkar ligga på att han stör sig på "fina bilar som uppenbarligen kör fort".
Hänsyn i trafiken är så mycket mer. Du ska ha fungerande lampor, du ska köra nykter, du ska inte köra trött.
Du ska lasta ordentligt. Du ska inte köra släp som ett rövhål. Du ska inte ockupera filer. Du ska flytta dig för andra.

OCH givetvis, du ska inte köra för fort."

Har man en sån kommentar i sitt utlåtande så blir det till papperskorgen med resten.

Missa inget från Vi Bilägare

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.