Nästa artikel
Officiellt: Dacia ska lansera billig elbil i Europa
Nyheter

Officiellt: Dacia ska lansera billig elbil i Europa

Publicerad 17 februari 2020 (uppdaterad 17 februari 2020)
Ny budgetelbil på ingång med hyfsad räckvidd och lågt pris.

Renault var tidigt ute med Zoe, som länge varit en av Sveriges mest sålda elbilar. Men koncernens budgetmärke Dacia har inte alls legat lika långt framme när det gäller elektrifiering – där finns varken någon elbil eller laddhybrid ännu.

De senaste åren har det ryktats om en ny elbil från Dacia med lockande prislapp. Nu är det officiellt att märket ska lansera en elbil: i Renaults ekonomiska rapport för 2019 nämns att ”Dacia Urban City Car” ska presenteras 2021 eller 2022.

Tyvärr får vi inte veta några detaljer alls om hur bilen ska se ut, men det skulle kunna handla om en budgetversion av Renault Zoe med mindre batteri och enklare utrustningsnivå.

Mer troligt är dock att Dacia kommer använda elbilen Renault K-ZE, som redan säljs på vissa marknader och som förmodligen kommer få en prislapp som ligger ordentligt mycket lägre än för alla konkurrenter. Det har ryktats om en prislapp på strax över 100 000 kronor, men det är på inget sätt bekräftat.

Renault K-ZE har en relativt låg säkerhetsnivå, så det skulle krävas en del uppdateringar för att göra den säkrare innan lanseringen för att klara konkurrensen. Den kinesiska versionen av Renault K-ZE har bara 44 hästkrafter och 119 Nm, och klarar 25 mil i den (väldigt snälla och tillåtande) kinesiska NEDC-körcykeln.

Ämnen i artikeln

Kommentarer

#l • Uppdaterat: 2020-02-17 16:27
Henrik M

40-talisten: Inte första gången en tråd här får ett sidospår. :) Men visst är det så, frågan är vad den kommer ha för laddmöjligheter? Jag tycker det är intressant, blir kul att se vad den landar på i pris på vår marknad om den kommer hit. Min gissning strax under 150 kkr efter bonus. Mycket som ska till innan den är här godkänd och klar, utrustad efter våra krav.

#m • Uppdaterat: 2020-02-18 17:21
Carl Trefalt

Svag bil med räckvidds ångest!

#n • Uppdaterat: 2020-02-18 18:30
flat7

Kul om Dacia visar vägen till prisvärda elbilar.

#o • Uppdaterat: 2020-02-19 08:05
Styrbjörn

Var inte oroliga, när ”billiga” elbilen kommer införs också kilometerskatt eller tillkommande skatt på elen vid laddning. Det kommer aldrig vara en +-affär att köra elbil privat, det ser regeringen till.

#p • Uppdaterat: 2020-02-19 09:42
Henrik M

Styrbjörn: Kilometerskatten kommer tidigast 2030, så ett tag till, och kilometerskatten blir både på fossildrivna bilar och elbilar så skillnaden i kost mellan att framföra de 2 kommer bestå, och troligtvis fortsätta öka. Tillkommande skatt vid laddning, hur tänker du där? Ska huset känna av vilken el som går till bilen och vilken du förbrukar i hemmet? Att snabbladdning via företag får nån extrabeskattning? Kanske, vem vet.......men du har utan tvekan fel, redan idag är det plusaffär för många att köra elbil, även privat.

#q • Uppdaterat: 2020-02-25 12:04
Rudolf Ampere

De flesta tester på Youtube är från Indien där den säljs. De verkar nöjda med bilen. I dagsläget skulle inte jag lägga mycket pengar på en ny bil. Den kan ju vara totalt värdelös om några år. Vår Stepway har 0,9l turbo Tce. Inte luktar den.

Missa inget från Vi Bilägare

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.