Nästa artikel
Bilfrågan: Måste draget tas av?
Bilfrågan

Bilfrågan: Måste draget tas av?

Publicerad 30 januari 2020 (uppdaterad 2 november 2020)
"Grannen påpekade att jag borde lossa kroken då och då. Kan jag inte låta den sitta på bilen?" Vi Bilägare svarar.
På vardagar svarar Vi Bilägare på läsarfrågor om bilar och trafik. Vill du att vi ska svara på din fråga? Fyll i formuläret eller mejla till bilfragan@vibilagare.se.

Fråga
Har demonterbart drag. Nyligen påpekade grannen att jag nog borde ta bort kroken, eller i alla fall lossa den då och då. Kan jag inte låta den sitta på bilen, den fungerar ju bra som skydd mot klantiga parkeringar också?
Nisse B

Svar:
Rekommendationen är att draget ska tas av när det inte används. Det är en liten garanti mot att det helt enkelt kärvar fast. Vid besiktning måste kroken gå att montera/ta loss, annars blir det ombesiktning. Håll också reda på nyckeln om det är ett låsbart drag. Det ska vara låst vid användning!
Erik Rönnblom, Vi Bilägare

Diskutera: Vad tycker du om svaret?

 

Ämnen i artikeln

Kommentarer

#1 • Uppdaterat: 2020-01-30 07:13
Tjalle

Om frågeställaren vill ha draget som påkörningsskydd, så kan han ha det - men bör demontera och rostskyddsbehandla "då och då".

#2 • Uppdaterat: 2020-01-30 08:03
L. Mäkinen

Ganska dumt att ha ett oeftergivligt föremål som påkörningsskydd. Då vet man säkert att smällen träffar chassiestrukturen när man blir påkörd. Utan krok finns det mjukdelar som kan hantera energin.

#3 • Uppdaterat: 2020-01-30 16:49
hultarn

Kroken kan sitta där, men måste "motioneras" då o då, annars fastnar den och man får underkänt i besiktningen.

#4 • Uppdaterat: 2020-01-30 21:40
saabnisse

Ganska märkligt egentligen att man godkänner fasta drag men inte en krok som fastnat!

#5 • Uppdaterat: 2020-01-30 21:55
hultarn

saabnisse: ja, särskilt de äldre delbara krokarna som inte kan dela på sig med mindre än att spärren dras ut samtidigt som kroken vrids 180 grader. Kan liksom inte lossna.

#6 • Uppdaterat: 2020-02-01 11:49
Farbror Blå

Håller med Mäkinen. Man ska inte ha dragkroken monterad om man vill minska risken för allvarligare whiplasholyckor. Avtagbak dragkrok är troligen något bättre än en fast krok angående skadebilden. Påkörningsolyckor bakifrån är en av de vanligaste olyckstyperna och har man en dragkrok ökar risken att skadas. Min rekommendation är att inte montera dragkrok om man inte måste. Många kanske kan låna en dragbil när de ska köra med släp.

#7 • Uppdaterat: 2020-02-01 13:05
PHME

Finns ytterligare skäl att demontera kroken och montera enbart vid behov: man slipper slå i en krok som ligger under bagagegolvet.

En nu avliden bekant gjorde på detta sätt: på sommaren, när husvagnen drogs, satt kroken på - utan att fastna. Vintertid, när salter ställer till, hade han kroken på enbart vid behov. Det funkade för honom.

#8 • Uppdaterat: 2020-02-18 23:35
Hundter

Har aldrig varit med om att min avtagbara krok har besiktigats!

Missa inget från Vi Bilägare

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.