Nästa artikel
Tesla backar – försvunna tillvalet tillbaka
Nyheter

Tesla backar – försvunna tillvalet tillbaka

Publicerad 17 februari 2020
Tesla tog bort tillval på distans för en amerikansk bilköpare. Nu är finesserna plötsligt tillbaka.

I förra veckan kom en överraskande nyhet från USA, där en Teslaägare som precis köpt en begagnad Model S blivit av med Autopilotsystemet. Tillvalet hade helt enkelt tagits bort på distans av Tesla.

Anledningen var att bilköparen enligt Tesla inte betalat för tillvalet och därför inte skulle ha tillgång till det.

Nu är Autopilotsystemet plötsligt tillbaka, skriver The Next Web. Bilköparen blev kontaktad av Tesla som bad om ursäkt och förklarade att de försvunna tillvalen åter var tillgängliga. Representanten från Tesla skyllde på en "kommunikationsmiss".

Bilköparen slog till på en Tesla Model S från 2017 i december från en oberoende bilhandlare som i sin tur köpt bilen direkt från Tesla på auktion. Bilens första ägare hade valt tillvalen "Utökad Autopilot" och "Total självkörningsförmåga" men båda två hade tagits bort av Tesla på distans med en mjukvaruuppdatering några dagar efter att Tesla sålt bilen till bilfirman.

Bilfirman annonserade ut bilen med tillvalen utskrivna, men när bilen såldes märkte köparen förstås att tillvalen inte var tillgängliga.

Nu verkar tillvalen alltså vara tillbaka, men Tesla har inte kommenterat händelsen.

Ämnen i artikeln

Kommentarer

#1 • Uppdaterat: 2020-02-17 19:30
Bilräven

Så, varför skriva artikeln?? Är den enbart till för att hålla igång en ihålig debatt om ingenting? Tesla ställde allt tillrätta och ursäktade sig för att missförståndet.. Vad mer kan de göra? Journalistik när den är som sämst, enligt min uppfattning.

#2 • Uppdaterat: 2020-02-17 19:39
L. Mäkinen

Bilräven,
Det är väl rimligt med uppföljning på en artikel?

#3 • Uppdaterat: 2020-02-17 19:48
Reverend Benny

Människor begår fel, bra människor inser det och fixar till så att fel rättas till.
Bra med en uppföljningsartikel så man kan stänga detta, slutet gott allting gott.

#4 • Uppdaterat: 2020-02-17 21:43
J.L

Intelligens "Tesla i synnerhet - de försöker om inte annat att sätta reservdelsbranschen ur spel", var lite nyanserad i dina kommentarer mot Tesla. Bilföretagen generellt försöker göra det surt för tredjepartsmarknaden med diverse mönsterskydd och andra trix i syfte att maximera sina vinster och hålla konkurrensen väck.

#5 • Uppdaterat: 2020-02-17 22:21
Raphael

Ett konstigt företag som lägger tillval i mjukvara som kan slås på/av på distans. Räcker med att någon på Tesla trycker fel på en knapp så har kunden plötsligt ingen autobroms eller andra säkerhetssystem. Inte alls säkert.

#6 • Uppdaterat: 2020-02-17 22:27
Henrik M

Raphael: Tror inte det är riktigt så enkelt att någon "råkar" trycka på fel knapp så att de grundläggande säkerhetssystemen slås av. Tror nog att du kan räkna med att alla bilar är mjukvarustyrda på distans framöver. Själv tycker jag det är bra, Tesla har uppdaterat och höjt säkerheten på redan sålda bilar. På hur många bilar har t.ex. PSA gjort det? Vid en naturkatastrof i södra USA låste Tesla upp full batterikapacitet på distans för alla bilar i området så de kunde komma lite längre därifrån om de inte hade full laddning. Var det nåt dumt tycker du att det gick att göra?

#7 • Uppdaterat: 2020-02-17 22:32
Henrik M

Intelligentes: Tesla har inte försökt sätta reservdelsbranschen ur spel. Däremot då de inte har modellår utan uppdaterar bilarna när som under åren så säljer de inte reservdelar för lagerhållning utan först när de behövs mot VIN. De har vad jag förstått det inte nekat någon att köpa reservdelar, men de vill veta till vilken bil för att kunna säkerställa att det blir rätt reservdel och inte sen drabbas av dålig kritik för att någon utomstående monterat fel grejer. Kan förstå dem och jag ser inte att de gör något fel sålänge de inte nekar någon att köpa alls.

#8 • Uppdaterat: 2020-02-18 09:17
Henrik M

Vad konstigt att Tesla Model 3 kunde utses till att vara den bilen med mest nöjda ägare om Tesla förbjuder sådant Intelligentes?
https://www.businessinsider.com/tesla-model-3-named-most-satisfying-car-consumer-reports-2019-2?r=US&IR=T
Du uttrycker dig oerhört oseriöst i ditt trollande mot Tesla. Bara för att Tesla valt att inte ge medgivande till alla bolag som undersöker sådant, (finns många...), är det inte samma sak som att de förbjuder alla företag att göra såna undersökningar.

#9 • Uppdaterat: 2020-02-18 13:57
Raywave

Delirientes blev nog tappad bakom lagårn redan som barn. Det är synd om honom.

#a • Uppdaterat: 2020-02-18 18:01
Carl Trefalt

Dumsnålt av Tesla!!!

Missa inget från Vi Bilägare

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.