Nästa artikel
Volvos besked: Kan slås ihop med Geely
Nyheter

Volvos besked: Kan slås ihop med Geely

Publicerad 10 februari 2020
Sneglar på Volkswagen med stora planer på nytt svenskt-kinesiskt bolag – som kan börsnoteras.

Volvo Cars har i flera år haft planer på en börsnotering. För lite drygt ett år sedan skrevs planerna av på grund av den turbulenta marknaden.

– Det är inte rätt tidpunkt, sa Volvochefen Håkan Samuelsson till nyhetsbyrån Reuters.

Men nu har den kinesiska ägaren Geely planer på att slå ihop Volvo Cars med Geely Automobile och på så sätt börsnotera det nya bolaget – först i Hongkong och senare även i Stockholm.

Volvo Cars har tillsatt en arbetsgrupp för att se hur upplägget skulle kunna bli och se över förutsättningarna. Ambitionen är att ha planen färdig till årsskiftet. Om det blir en börsnotering sker det alltså förmodligen inte i år.

”Detta skulle vara en kombination mellan två starka företag”, skriver de båda bolagen i ett pressmeddelande.

Att samla Volvo Cars och Geely Automobile i samma bolag skulle också kunna innebära att företagen kan samarbeta mer och spara pengar. Varumärkena som ska ingå i det nya bolaget är Volvo, Geely, Polestar samt Lynk & Co.

– Men man ska bevara bolagens identitet, säger Stefan Elfström på Volvo Cars pressavdelning till TT.

Just att bevara varumärket är också något näringsminister Ibrahim Baylan (S) betonar i sin kommentar. Enligt honom är Volvo ett varumärke som blivit synonymt med Sverige och som även har 24 000 anställda i Sverige.

”För oss är det viktigt att både varumärke och verksamhet fortsätter vara synonymt med Sverige. Jag kommer prata med Volvo Cars ledning i närtid för att informera mig i denna fråga och för att försäkra mig om att det förtroendefulla samarbete som funnits med Volvo fortsätter”, skriver han.

Enligt Hampus Engellau, som är fordonsanalytiker på Handelsbanken, är det inte svårt att gissa var Volvo hämtat inspiration till upplägget.

– Om man nu lyfter upp Geely, Volvo, Lynk & Co och Polestar i ett bolag så kan man skapa en tydligare koncern, likt Volkswagen som rymmer märken som Volkswagen, Audi och Lamborghini. Man kan skapa tydligare synergier i koncernen och även dela plattformar – dock utan att kannibalisera på respektive bilvarumärke, säger han till Göteborgs-Posten.

Ämnen i artikeln

Kommentarer

#b • Uppdaterat: 2020-02-11 09:31
LeifV

# Klarsynt: Det är inte så enkelt så man enbart kan anklaga politikerna. Bilindustrin har inte släppt sin hästhandlarstatus och föredrar hellre att bedra, ljuga, fuska, mörka än att bete sig som vettigt folk. Den här osunda miljön, med märkliga samarbetsformer föder tyvärr motsvarande motreaktioner. Kika t ex på Dieselgate där VW valde att ljuga i över ett års tid inför de amerikanska myndigheterna -att de senare reagerade väldigt tufft när de insåg att de var blåsta är fullt naturligt. På så vis väljer man alltså en slags motarbetande miljö som inte gagnar någon egentligen.

#c • Uppdaterat: 2020-02-11 09:37
Klarsynt

@LeifV Jo, att skylla på politikerna är mer än rätt, när de använder våra skattepengar till saker som ger mindre effekt, samt när de samtidigt nermonterar vårt välstånd. Vad jag vill se är att vi i första hand ger oss på världens kolkraftverk. Detta gör man enklast genom att inte handla skiten som tillverkas av elen från dem.

China is the world’s largest contributing country to CO2 emissions—a trend that has steadily risen over the years—now producing 9.8 billion metric tons of C02.
The biggest culprit of CO2 emissions for these countries is electricity, notably, burning coal.

Men istället ger sig våra politiker på sådant som de enkelt kan beskatta, såsom bilar och plastpåsar. De försöker ge ett sken av att de åstadkommer något.

.

#d • Uppdaterat: 2020-02-11 09:40
Klarsynt

"The fashion industry is responsible for 10 % of annual global carbon emissions, more than all international flights and maritime shipping combined. At this pace, the fashion industry’s greenhouse gas emissions will surge more than 50 % by 2030."

Någon som har hört en enda politiker förgrymma sig över den enorma mängd kläder vi köper? Näe, just det. Det enda de pratar om är bilar och plastpåsar.

.

#e • Uppdaterat: 2020-02-11 11:42
Axa

Klarsynt
Det är väl inte politikernas fel Volvo inte kan ta fram produkter som är fördelaktiga utifrån aktuell miljölagstiftning.

Sedan har Volvo i många år haft fördelaktig företagsverksamhet tack var gullandet och ”subventionerandet” från tidigare regeringar.

Slutligen. Även om du verkar önska det så är inte Volvo ett statligt bolag. Vad Volvo, och Geely, väljer att göra i slutändan så är det privata bolag.

Du går igång helt utan anledning enligt mig.

#f • Uppdaterat: 2020-02-11 11:46
Klarsynt

@Axa Nej, det är politikerna som stiftar de mest galna lagar, som sedan biltillverkarna behöver förhålla sig till. Och detta enkom inom detta område. Vilket är ett mycket mindre vitalt område att se till, när man beser globala utsläpp av växthusgaser. Och pengarna det kostar oss, återigen, hade kunnat investeras i andra åtgärder med oerhört mycket bättre resultat (se ovan).

.

#g • Uppdaterat: 2020-02-11 12:07
Panopticon

"Man ska bevara bolagens identitet." Ja, Geely, Lynk & Company och Polestar måste man verkligen se till att bevara identiteten på.
Ja, Volvos identitet också förresten, dom som står för driftsäkra familjebilar som alla har råd med.

#h • Uppdaterat: 2020-02-11 12:19
J.L

Geely har ju kinesiska staten i ryggen och som får påtryckningar likt Huawei. Knappast som ett västligt företag

#i • Uppdaterat: 2020-02-11 14:03
Axa

Klarsynt
Nåja, när det gäller krav på fordonen i Sverige så är det väl snarast EU som har infört kraven, inte svenska politiker enskilt.
Sedan är det ju så att folkvalda stiftar lagar som påverkar en hel del andra branscher oxå. Oavsett om det gäller miljö eller inte. Företag får finna sig i de regler som finns. Så enkelt är det. Det hade nog gått ännu snabbare med miljöförbättrande åtgärder om inte industrin genom lobbyister motverkade lagförslag.

#j • Uppdaterat: 2020-02-12 18:01
Carl Trefalt

Volvo blir ännu mera Kinesiskt!

Missa inget från Vi Bilägare

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.