Nästa artikel
Volvos besked: Kan slås ihop med Geely
Nyheter

Volvos besked: Kan slås ihop med Geely

Publicerad 10 februari 2020
Sneglar på Volkswagen med stora planer på nytt svenskt-kinesiskt bolag – som kan börsnoteras.

Volvo Cars har i flera år haft planer på en börsnotering. För lite drygt ett år sedan skrevs planerna av på grund av den turbulenta marknaden.

– Det är inte rätt tidpunkt, sa Volvochefen Håkan Samuelsson till nyhetsbyrån Reuters.

Men nu har den kinesiska ägaren Geely planer på att slå ihop Volvo Cars med Geely Automobile och på så sätt börsnotera det nya bolaget – först i Hongkong och senare även i Stockholm.

Volvo Cars har tillsatt en arbetsgrupp för att se hur upplägget skulle kunna bli och se över förutsättningarna. Ambitionen är att ha planen färdig till årsskiftet. Om det blir en börsnotering sker det alltså förmodligen inte i år.

”Detta skulle vara en kombination mellan två starka företag”, skriver de båda bolagen i ett pressmeddelande.

Att samla Volvo Cars och Geely Automobile i samma bolag skulle också kunna innebära att företagen kan samarbeta mer och spara pengar. Varumärkena som ska ingå i det nya bolaget är Volvo, Geely, Polestar samt Lynk & Co.

– Men man ska bevara bolagens identitet, säger Stefan Elfström på Volvo Cars pressavdelning till TT.

Just att bevara varumärket är också något näringsminister Ibrahim Baylan (S) betonar i sin kommentar. Enligt honom är Volvo ett varumärke som blivit synonymt med Sverige och som även har 24 000 anställda i Sverige.

”För oss är det viktigt att både varumärke och verksamhet fortsätter vara synonymt med Sverige. Jag kommer prata med Volvo Cars ledning i närtid för att informera mig i denna fråga och för att försäkra mig om att det förtroendefulla samarbete som funnits med Volvo fortsätter”, skriver han.

Enligt Hampus Engellau, som är fordonsanalytiker på Handelsbanken, är det inte svårt att gissa var Volvo hämtat inspiration till upplägget.

– Om man nu lyfter upp Geely, Volvo, Lynk & Co och Polestar i ett bolag så kan man skapa en tydligare koncern, likt Volkswagen som rymmer märken som Volkswagen, Audi och Lamborghini. Man kan skapa tydligare synergier i koncernen och även dela plattformar – dock utan att kannibalisera på respektive bilvarumärke, säger han till Göteborgs-Posten.

Ämnen i artikeln

Kommentarer

#1 • Uppdaterat: 2020-02-10 19:56
J.L

Det kanske är så att Geely går samma öde till mötes som Nevs med varumärket SAAB. Volvos varumärke har historiskt stått för positiv värdeladdning med en gedigen uppförandekod. Med kommunistdiktaturen Kina i bakgrunden kanske varumärkesbolaget börjar dra öronen åt sig och bilarna kommer fortsättningsvis få heta Polestar. Ett annat villkor när Kina köpte personvagnar var att hålla ett vattentätt skott mot teknikläckage till Geely. Personligen skulle jag vara livrädd om jag hade ansvar för varumärktet Volvo med en total sammanflätning med Kina och Geely.

#2 • Uppdaterat: 2020-02-10 20:03
Klarsynt

Hej då, svensk biltillverkning. Europas biltillverkning lär följa efter. Mycket tack vare galna politikers galna beslut.

.

#3 • Uppdaterat: 2020-02-10 20:22
J.L

Geely äger ju redan bolaget med förbehållet att inte dela teknik med Geely, villkorat i köpet. Nu har man via olika bolag kringgått detta genom att CMA plattformen är delad mellan bolagen i Geelykoncernen. Likaså är motorerna utflyttade till ett eget bolag där de olika bolagen kan använda dem. Så Volvo som varumärke kommer blomstra i Volvo AB och personbilarna kommer heta Polestar, den som lever får se.

#4 • Uppdaterat: 2020-02-10 20:59
L. Mäkinen

Till skillnad från Saab så finns det det något som folk vill ha hos Volvo.

#5 • Uppdaterat: 2020-02-10 22:07
rnilson

Det där med att inte dela teknik med Geely gällde nog bara det Volvo utvecklat ihop med Ford. Det kan ju knappast gälla det Volvo utvecklat själva efter att blivit köpta av Geely.
Skillnaden mot SAAB och Nevs var att Nevs (och andra kinesiska företag som försökte köpa SAAB) var bara intresserade av GM's patent. SAAB hade så mycket Opel delar att utan tillgång till GM's patent så var det inte mycket kvar av SAAB. Tittar man nu på vad SAAB ska tillverka till Nevs elbilar som ska tillverkas i Kina, så är det bara karossen som nämnts. Alltså bara lite plåt. Det är det inte mycket pengar i.

Det finns givetvis en marknadsrisk för Volvo Cars att slås ihop med Geely. Nu uppfattas Volvo fortfarande som ett svenskt bilmärke, även om de ägs av ett kinesiskt företag. Men efter ett samgående är risken stor att Volvo kommer att uppfattas som ett kinesiskt bilmärke och det är nog inte bra för statusen.

Ni som klagar på att Geely är kinesiskt, tror ni det är bättre att vara ägd av ett amerikanskt företag? Jag kan säga av erfarenhet att amerikanska företag gör exakt det ni spekulerar om att Geely kommer att göra med Volvo.
Varför tror ni BMW köpte Land Rover och sålde det igen några år senare? För att få tillgång till teknik givetvis. Detsamma gäller om ett svenskt företag köper ett annat svenskt företag. Det köpande företaget gör det alltid för att gagna sig självt. Uppköpta företag överlever bara så länge de har något att tillföra ägaren. Djungelns lag gäller även i företagsvärlden.

#6 • Uppdaterat: 2020-02-10 23:28
Axa

Klarsynt
Jag håller med dig när det gäller Volvos framtid men anser att det är långsökt att lägga det på politikerna.

#7 • Uppdaterat: 2020-02-11 06:12
Klarsynt

@Axa Två saker har politikerna ställt till med, som lett till detta: A) den s k "liberala globalismen" där vi aktivt understött, med subventioner till och med, att Kina blivit världens verkstad. B) De ensidigt galna miljölagarna inom framförallt området bilar.

Hade våra politiker menat något med miljön så hade de förbjudit handel med Kina. Kinas s k "energimix" består till 75% av kol och med denna kol-el tillverkas 75% av världens batterier och 100% av världens skitprodukter, vilka sedan fraktas över jordklotet, ofta direkt hem till beställaren - med av oss subventionerad frakt.

.

#8 • Uppdaterat: 2020-02-11 06:55
EnannanRobban

Klarsynt, för en gångs skull håller jag med dig i det mesta du skriver här ovanför!
Vi har valt vägen att få mer för våra pengar genom att se till att produktionen av våra varor hamnar länge och längre bort från oss och det gör oss rikare och för all del de länder där den nya produktionen görs, rikare. Detta är ju endast möjligt med tanke på att frakt över halva jorden är billigt, annars skulle det falla på eget grepp.
Sedan blir jag ändå lite konfunderad när du i ena sekunden ondgör dig över Kinas energiproduktionsutsläpp men inte tycker att vi skall bry oss om bilarnas utsläpp, där är vi inte överens.

#9 • Uppdaterat: 2020-02-11 07:34
bgl

Ska det nya företaget också registreras i något skatteparadis som t.ex. Caymanöarna, liknande den nuvarande ägarens upplägg?

#a • Uppdaterat: 2020-02-11 07:43
Klarsynt

@EnannanRobban
Jag säger inte att vi inte skall bry oss om dem. Vad jag säger är att det finns så oerhört mer effektiva sätt att minska utsläppen, för samma pengar. Ett ruggigt effekt sätt att minska våra utsläpp är att sluta köpa grejer från Kina. Det torde vara tusentals, om inte miljontals, gånger mer kostnadseffektivt. Enligt Skattebetalarna så hade pengarna från bonus-malus minskat utsläppen 25 gånger mer om de använts för köp av utsläppsrätter inom EU:s utsläppshandelssystem ETS. Som exempel.

Lägg sedan till att efter att man räknat på batterier tillverkade av 75% kolel från Kina så är inte elbilar något vidare mycket miljövänligare. Att politikerna väljer spåret elbilar, istället för att minska handeln med Kina eller köpa utsläppsrätter, är rent upprörande både för mig som skattebetalare och för mig som miljövän.

Sila mygg och svälja kameler.

.

Missa inget från Vi Bilägare

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.