Nästa artikel
Nissans autobroms kan tvärbromsa utan anledning
Nyheter

Nissans autobroms kan tvärbromsa utan anledning

Publicerad 10 februari 2020 (uppdaterad 10 februari 2020)
Ny larmrapport gör att Nissan återkallar 1,5 miljoner bilar.

Nästan alla nya bilar har någon form av autobroms som kan bromsa in bilen om föraren inte hinner. Det kan till exempel handla om en fotgängare som springer ut i vägen eller en bil som tvärbromsar.

Men ibland slår det fel. Autobromssystemet i flera populära Nissanmodeller kan ibland bromsa helt i onödan och därför återkallar nu Nissan 1,5 miljoner bilar.

Det handlar om ett mjukvarufel som i vissa körsituationer kan misstolka situationen och göra att bilen tvärnitar. Problemet ska framför allt uppstå i korsningar, vid broar och på parkeringsplatser.

Modellerna som omfattas är Nissan Qashqai, Micra, X-Trail och elbilen Leaf som byggts mellan 8 november 2016 och 5 juni 2019. Bilarna måste tillbaka till verkstaden för en mjukvaruuppdatering som tar 45 minuter.

Uppdatering 15.30: Totalt omfattas 11 000 bilar i Sverige av Nissans återkallelse.

– En stor del av dessa bilar som är berörda är redan åtgärdade vid servicetillfället. De kunder som ännu inte kommit in till sin återförsäljare för service får ett ”Recall-brev” med information om att de ska uppsöker sin närmaste återförsäljare för att få sin bil kontrollerad samt att eventuella åtgärder genomförs. Inga olyckor har rapporterats med anledning av detta, säger Alexandra Österplan, informationschef på svenska Nissan, till Vi Bilägare.

Ämnen i artikeln

Kommentarer

#b • Uppdaterat: 2020-02-10 20:00
Klarsynt

@rnilson Precis. Och därför skall systemen testas minst en gång om året, i verkliga tester. För vem vet om systemen fungerar som de skall när bilen är tio år. Föraren lär väl tro det och lugnt sitta invaggad i falsk trygghet, med den påverkar på interaktionen med fordonet som det innebär.

.

#c • Uppdaterat: 2020-02-10 20:50
rnilson

Det hjälper inte att testa varje år. Det är fortfarande bara permanenta fel (fel enligt spec) som kommer att upptäckas. Är det permanenta fel (enligt spec) så räcker det att läsa ut felkoderna.

Lane Assist på min Audi A4 försöker styra ut i filen bredvid i stället för att hålla bilen i filen. Audi har felsökt och sagt att de inte hittar något fel. Alltså, bilen beter sig felaktigt men det är enligt spec. Det är inte bara just min bil som har detta felet. Audis demobilar beter sig likadant.

#d • Uppdaterat: 2020-02-11 04:08
John2008

Pi #8: "Sen bör dom ju också kolla så att all fabriksmonterad avgasreningsutrustning verkligen är aktiv - eller hur Klarsynt ?"

+10 = )

#e • Uppdaterat: 2020-02-11 11:05
bejje

rnilsson. Om din bil beter sig på det sättet, men det det är "enligt spec" som du säger så kan man ju tycka att man som förare fått felaktig information vid köp och kan få den återkallad.

D.v.s. stod det inte vid köp eller i databladen för bilen att lane assist inte kan hålla bilen inom linjerna? Eller stod det någonstans att det bara är på skoj och inget som funkar i verkligheten. Ja då kanske jag kan hålla med dig, men får man informationen om att lane assist på den aktuella bilen finns där för att hålla kvar bilen inom körfältet, men den inte fixar det, ja då är det ett fel som ska åtgärdas och går det inte åtgärda så borde man få kompensation för en funktion man köpt, men som inte fungerar.

Personligen så gillar jag inte laneassist. Jag tycker jag kör mitt i vägbanan, men om jag av någon anledning skulle närma mig mittlinjen så märker jag det själv. I början hade jag det på, men störde mig mycket på att bilen började styra själv när jag ändå var på väg att göra det själv så stängde av det för gott. Kändes inte naturligt.

#f • Uppdaterat: 2020-02-11 11:37
HT19

Japansk kvalite

#g • Uppdaterat: 2020-02-11 19:41
Pi

John2008 - ja, min fråga verkade träffa en öm tå...:)

#h • Uppdaterat: 2020-02-15 12:28
glimma-48

Lane assist och autobroms: Lycklig att jag kör Dacia. Kan man inte bibehålla koncentrationen och hålla avståndet ska man inte köra bil. Svårare är det inte. Har kört över 500.000 mil under ca 54 år och aldrig kört på någon/något.

Missa inget från Vi Bilägare

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.