Nästa artikel
Tesla tog bort Autopilot på distans: ”Du har inte betalat”
Nyheter

Tesla tog bort Autopilot på distans: ”Du har inte betalat”

Publicerad 10 februari 2020
Bilköparen blev av med viktiga tillval och tvingas nu köpa dem separat.

Tesla har – med hjälp av en mjukvaruuppdatering – tagit bort flera tillval för en Model S-ägare som nyligen köpt sin bil begagnad. Anledningen är att Tesla inte tycker bilägaren har betalat för tillvalen och därmed inte ska få använda dem.

Det är sajten Jalopnik som skriver om fallet som drabbat en amerikansk Teslaköpare.

Den aktuella bilen, en Tesla Model S 75D från 2017, köptes av en oberoende bilfirma på en auktion som anordnades av Tesla. Då hade bilen tillvalen Utökad Autopilot och Total självkörningsförmåga, som bland annat innebär att bilen ska kunna navigera och köra själv på motorvägen och byta fil.

Bilfirman sålde sedan bilen vidare till en privatperson och båda tillvalen skrevs ut i annonsen. Men vid det laget hade Tesla gjort en ”mjukvarukoll” av bilen och stängt av tillvalen på distans, utan att bilfirman visste om det.

Den nya köparen fick alltså inte ta del av tillvalen, utan fick bara ett meddelande från Teslas support om att tillvalen tagits bort eftersom den nuvarande ägaren inte betalat för dem.

”Vi gick igenom din köphistorik och tyvärr var Total självkörningsförmåga inte en funktion du betalat för. Vi ber om ursäkt för förvirringen. Om du fortfarande är intresserad av att ha denna funktion kan vi påbörja processen att du betalar för uppgraderingen”, skriver Tesla.

Köparen slog till på bilen i tron om att tillvalen skulle finnas eftersom det stod i annonsen. Men med en uppdatering av bilens mjukvara har den alltså försvunnit, något som också påverkar värdet på bilen.

Tesla har inte kommenterat det här enskilda fallet. Inte heller Tesla i Sverige har någon kommentar.

Ämnen i artikeln

Kommentarer

#l • Uppdaterat: 2020-02-10 16:56
RedorX

Fast det kostar väl inte Tesla något bara för att en ny ägare har något som inte betalats för, men som var med den förste ägaren. Rätt girigt att återkalla något som man inte förlorar pengar på

#m • Uppdaterat: 2020-02-10 17:12
hans.antnas

Det som står på varudeklarationen och i annonsen säljaren åtgärdar det som är fel, det är säljaren som som gör upp med Tesla, nuvarande ägare gör upp med säljaren

#n • Uppdaterat: 2020-02-10 17:16
Reverend Benny

Jag tror många missar att det kostar att underhålla bilar med ny mjukvara. Ett sätt att få in pengar är just att folk betalar för de funktioner som behövs underhållas.
I detta fallet verkar det ju mer röra sig om någon form av misstag eller missförstånd.

Ser dock fram emot att vi löpande får betala för bilars underhåll, det är det enda sättet tillverkarna kommer leverera uppdateringar till dom framöver.
Se på Apple, dom har telefoner som fortfarande får uppdateringar långt efter många andra tillverkare slutat supportera sina smarta telefoner.
Anledningen: Dom tjänar pengar på att gamla telefoner hålls vid liv.

#o • Uppdaterat: 2020-02-10 23:34
Styggavargen

#24, "Anledningen: Dom tjänar pengar på att gamla telefoner hålls vid liv.", men hur var det med prestanda och batteriet? Det är lite motsägelse att ena stunden sänka prestanda för att kunden skall köpa ny..samtidigt som man patchar telefonen. Det kanske är så enkelt som att en opatchad telefon blir lättare infekterad och varumärket blir sämre när man inte sköter om mjukvaran? Eller vad tror du själv?

#p • Uppdaterat: 2020-02-10 23:36
Axa

Det verkar som en del inte riktigt har en aning om Apple, deras affärsmodell och fördelarna med iPhone.

#q • Uppdaterat: 2020-02-11 09:51
LeifV

Om en biltillverkare vill ha äganderättigheter i min bil så är de välkomna att justera detta med priset på bilen. Jag har inget som helst intresse av att betala fullpris för en "halv" bil. Genom att ge Google en massa rättigheter till mitt liv så får jag i gengäld en väldig massa gratis... -bara för bilindustrin att följa detta!

#r • Uppdaterat: 2020-02-11 14:12
Carl Trefalt

Tesla gör tydligen som dom vill, och tänker inte alls på bilägarna.

#s • Uppdaterat: 2020-08-27 17:24
Dana

Trodde det ingick i bilen och inte var knutet till ägaren. Dom stänger av superchargeingen också på bilar som varit krockade. Är intresserad av att köpa en TMS men det här med att man inte har full kontroll över sin egen bil är en dealbraker. Svårt att få köpa reservdelar också. Boka service via app, finns ingen fysisk person att prata med. Då är det bättre med en Volvo.

#t • Uppdaterat: 2020-02-10 19:09
milkylainen

För mig är det här likställt med stöld. Om du levererat funktionen och den har använts av kunden i flera år så har du i princip 0 rättigheter att dra tillbaka det du levererat, speciellt inte om det var leverantören som MISSLYCKADES med leveransen.

Missa inget från Vi Bilägare

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.