Nästa artikel
Nya förslaget: Högre fortkörningsböter för dig som är rik
Nyheter

Nya förslaget: Högre fortkörningsböter för dig som är rik

Publicerad 7 februari 2020 (uppdaterad 7 februari 2020)
Finska bötessystemet ska införas även i Sverige, tycker Vänsterpartiet.

I flera andra länder beräknas bötesbeloppet vid fortkörning på hur hög inkomst bilisten har. En av Finlands rikaste män fick till exempel betala två miljoner kronor i böter för att ha kört 80 km/h på en finsk 40-väg, och en finsk NHL-stjärna åkte på 1,3 miljoner kronor i böter för samma brott.

Nu vill Vänsterpartiet att systemet ska införas även i Sverige.

– Jag tror på att straff ska vara rättvisa. Det är inte rimligt att en storföretags-vd och en undersköterska ska betala lika mycket i böter, utan böter måste vara baserade på vad man faktiskt tjänar, säger Linda Westerlund Snecker, Vänsterpartiets rättspolitiska talesperson, till Sveriges Radio.

Att införa den här typen av system ska diskuteras i justitieutskottet under våren.

– Det ska svida lika hårt i varje plånbok för de som kör för fort, säger Linda Westerlund Snecker till SR.

Vänsterpartiet får medhåll från Miljöpartiet som tycker förslaget låter intressant. Liberalerna är emot medan Socialdemokraterna tycker det är en väldigt omfattande reform.

Ämnen i artikeln

Kommentarer

#l • Uppdaterat: 2020-02-08 07:55
mso 1000

Men Henrik nu är du verkligen ute ock cyklar i fablernas värld❗️❗️
Vilket jäkla skitsnack om pengar och jobba hårt.

Han som jobbar och sliter hårt på lilla verkstan med 22500:- i månadslön han är det inte synd om men han kan ju köra lagligt.

Höga böter avskräcker.

Varför skall en del av mäklarna, småföretagarna och dom med 50++ i lön få blåsa på i dubbla hastigheten i sina q7er på fjällvägarna.
3000:- i böter, dom skrattar sig harmynt för den summan.
Bara som ett exempel.

#m • Uppdaterat: 2020-02-08 08:04
flat7

Jag känner de som varje dag kliver upp kl 05.00 och jobbar hårt,fysiskt och tjänar småpengar så hög inkomst=jobba hårt, stämmer inte alltid. Bra idé detta. Nästa steg bör vara att slopa Rut åtminstone då detta är ett bidrag för höginkomsttagare.

#n • Uppdaterat: 2020-02-08 11:57
Axa

Hastighetsöverträdelse går inte till åtal såtillvida inte överträdelsen är så allvarlig att man istället rubricerar det som vårdslöshet i trafik.
Jag kan inte se att det skulle vara problematiskt med inkomstbaserade böter.

#o • Uppdaterat: 2020-02-08 14:17
Kanske

Vänsterpartiet får gärna fokusera sina ansträngningar så att de som begår brott i Sverige och inte är svenska medborgare utvisas. När det blivit tryggare i Sverige, typ mindre skjutningar och bomber, så kan de ta upp diskussionen om eventuella inkomstrelaterade böter.

Inkomstrelaterade böter tror jag dock spelar marginell roll. När jag tittar in i de bilar som kör fort och ibland extremt fort på E4:an så är det uppenbart att högre böter knappast kommer påverka.

Ville Vänsterpartiet öka tryggheten i trafiken får de gärna jobba för att en obligatorisk lag införs där fordonet beslagtas vid fortkörning med 25km/h över tillåten hastighet. Bilen skall konfiskeras och säljas/skrotas oavsett vem som äger den. Så kör kungen, en diplomat, en adidaskrigare, en börsVD, en knegare eller en vem som helst för fort så skall bilen tas i beslag.

#p • Uppdaterat: 2020-02-09 18:31
bgl

Första gången Vänsterpartiet visar medlidande med nolltaxerare!

#q • Uppdaterat: 2020-02-09 20:37
Kanske

@bgl. Vänsterpartiet får väl säga som uppfinnaren i Lorry sade; "tänkte inte på det". Vilket tyvärr är mycket vanligt med dagens politiker oavsett om det gäller snöskottning eller plastpåsar. Annars funkar även; "jag såg inte det komma"...

#r • Uppdaterat: 2020-02-10 17:23
Carl Trefalt

Ja, Finland har ett mer jämn lik skatt för alla fortkörare medborgare! Den som har ska betala mer!!!

Missa inget från Vi Bilägare

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.