Nästa artikel
Nya förslaget: Högre fortkörningsböter för dig som är rik
Nyheter

Nya förslaget: Högre fortkörningsböter för dig som är rik

Publicerad 7 februari 2020 (uppdaterad 7 februari 2020)
Finska bötessystemet ska införas även i Sverige, tycker Vänsterpartiet.

I flera andra länder beräknas bötesbeloppet vid fortkörning på hur hög inkomst bilisten har. En av Finlands rikaste män fick till exempel betala två miljoner kronor i böter för att ha kört 80 km/h på en finsk 40-väg, och en finsk NHL-stjärna åkte på 1,3 miljoner kronor i böter för samma brott.

Nu vill Vänsterpartiet att systemet ska införas även i Sverige.

– Jag tror på att straff ska vara rättvisa. Det är inte rimligt att en storföretags-vd och en undersköterska ska betala lika mycket i böter, utan böter måste vara baserade på vad man faktiskt tjänar, säger Linda Westerlund Snecker, Vänsterpartiets rättspolitiska talesperson, till Sveriges Radio.

Att införa den här typen av system ska diskuteras i justitieutskottet under våren.

– Det ska svida lika hårt i varje plånbok för de som kör för fort, säger Linda Westerlund Snecker till SR.

Vänsterpartiet får medhåll från Miljöpartiet som tycker förslaget låter intressant. Liberalerna är emot medan Socialdemokraterna tycker det är en väldigt omfattande reform.

Ämnen i artikeln

Kommentarer

#b • Uppdaterat: 2020-02-07 16:20
Henrik M

Självklart är detta vansinne! Inte fasiken ska man straffas högre för att man jobbat hårt och gjort bra ifrån sig. Inte helt sällan bidrar ju de med pengar till mer i samhället genom högre konsumtion, driver företag som sysselsätter folk som indirekt bidrar mera. Nej sluta med alla såna dumheter. Det ska löna sig att jobba hårt, punkt slut. Lika dumt som högre skattesats över en viss inkomst, så sjukt orättvist. Samma skattesats för alla oavsett inkomst, det vore det enda rätta!

#c • Uppdaterat: 2020-02-07 17:01
Pi

Som redan nämnts - dagsböter finns redan i straffskalan för mindre förseelser och de är inkomstrelaterade så snacket om att alla skall vara "lika värda" när det gäller ekonomiska straff ekar rätt tomt och okunnigt om faktiska förhållanden.
Tjänar man mycket och irriteras av tanken på dagsböter för fortkörning så är det väl så enkelt som att hålla aktuella hastighetsgränser.

#d • Uppdaterat: 2020-02-07 17:56
Lawett

Om vi börjar med att införa ägaransvar så har vi täppt till huvudproblemet: att mer än 90% som kör för fort förbi fartkamerorna aldrig fälls.Sen är det en ren expeditionsaffär att omvandla det till dagsböter som höjs för varje gång brottet upprepas.....

#e • Uppdaterat: 2020-02-07 18:57
Axa

Bra idé.

#f • Uppdaterat: 2020-02-07 19:10
Kanske

Hmm, 130km/h på motorväg är vanligt på kontinenten. Återkom med diskussion om böters storlek när hastighetsbegränsningen är anpassad för vägen och bilen.

#g • Uppdaterat: 2020-02-07 19:39
Pi

Varför är ni så jäkla sugna på att åka fort på våra vägar ? Tidsvinsten är minimal och riskerna ökar definitivt - både risken att det händer en olycka men inte minst effekten av en olycka. Sen antar jag att ni som är så sugna att köra fort på våra vägar har vägrat att skriva på upprop a'la Bensinupproret eftersom bränsleekonomi inte riktigt verkar vara er grej.

#h • Uppdaterat: 2020-02-07 20:23
saabnisse

@Henrik, det handlade inte om att man ska straffas för att man jobbat hårt utan för att man kört för fort!

@Lawett, ägaransvar skulle innebära att en oskyldig straffas istället för den som begått brottet.
Det är emot grundlagen och hör inte hemma i ett rättssamhälle!

@Kanske, det spelar ingen roll om gränsen är 30 eller 130, det är när du åker för fort som du ska straffas och det är vad det handlar om!

#i • Uppdaterat: 2020-02-07 21:07
Bo Håkansson

Betala efter inkomst har funnits i Sverige sedan urminnes tider. Det kallas dagsböter. Vad nytt under solen....

#j • Uppdaterat: 2020-02-07 22:41
Kanske

Om det inte spelar någon roll om hastigheten på vägen är 130 eller 30 så sänk den då till 30 på alla motorvägar. Det blir säkert bra.

#k • Uppdaterat: 2020-02-08 07:06
saabnisse

@Intelligentes, det är riktigt, det är först vid stora hastighetsöverträdelser som man riskerar åtal och dagsböter.
Men här är ett av problemen med förslaget att låta böterna för fortkörning vara inkomstbaserade, hur sjutton ska polisen kunna avgöra hur stora inkomster fartsyndaren har? Kolla taxeringskalendern innan bötesbeloppet fastställs?
Att låta alla hastighetsöverträdelser gå till åtal skulle ge orimliga kostnader.

Missa inget från Vi Bilägare

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.