Nästa artikel
Trendbrottet: Försäljningsras för Volvo efter nya skattereglerna
Nyheter

Trendbrottet: Försäljningsras för Volvo efter nya skattereglerna

Publicerad 5 februari 2020
Högre straffskatt gör att försäljningen dyker. Men laddhybriderna ökar sin andel.

När "straffskatten" för de flesta nya bensin- och dieselbilar höjdes vid årsskiftet rusade elbilarna och laddhybriderna i den svenska bilstatistiken.

Laddbara bilar nådde nya rekordsiffror när det gäller antalet registrerade bilar i Sverige, enligt siffror från Bil Sweden. Tre av tio nya bilar som registrerades hade laddsladd och dieselbilarna har halverat sin marknadsandel på bara ett år.

Volvo har fortfarande Sveriges populäraste bilmodell, nämligen V60, men marginalen ned till Volkswagen Passat är bara 71 bilar. Volvo V90 har halkat ned till fjärde plats efter Kia Niro, och suven XC60 ligger på sjunde plats.

Volvos svenska försäljning minskade med hela 32 procent i januari jämfört med samma månad förra året, och globalt sett låg försäljningstappet på tio procent. Volvo skyller minskningen på det nya skattesystemet och på lägre försäljningssiffror i Kina, där bilmarknaden nu verkar bromsa in på allvar efter flera decenniers ökning.

"Trots resultatet i januari förväntar vi oss en ökning i de globala försäljningsvolymerna under helåret 2020", skriver Volvo i ett pressmeddelande.

Suv-andelen för Volvo är nu uppe i hela 68 procent, vilket innebär att nästan sju av tio Volvobilar är suvar. Det går stick i stäv med de hårdare utsläppskraven som innebär att tillverkarna måste kapa utsläppen för att undvika höga bötesbelopp.

13 procent av Volvobilarna var laddbara i januari jämfört med åtta procent under samma period förra året.

Ämnen i artikeln

Kommentarer

#l • Uppdaterat: 2020-02-06 07:05
johnkommentar

Inte oväntat. Kinaägt och en och annan kanske tycker det är trist. På det usla på miljö och andras säkerhet (eftersom de bygger höga tunga bilar som man inte vill bli påkörd av varken som bilist eller oskyddad trafikant)

#m • Uppdaterat: 2020-02-06 11:19
A.L

Det får väl betraktas som anmärkningsvärt John, att man upplevs som en expert bara för att man känner till energiprincipen.

Själv tycker jag det är mer beklämmande att enkla fysikaliska samband tydligen gått de s.k "miljövetarna" förbi:-).

Om vi bränner upp den fossila energin via en SUV, personbil eller på något annat sätt saknar helt betydelse för de aggregerade utsläppsnivåerna. Det som avgör nivån på utsläppen är hur mycket energi som finns att tillgå. Och för närvarande är tillgången oförändrad (kopplat till olje/fossilmarknadens funktionssätt) - ja efterfrågandekurvan har faktiskt fortfarande en positiv lutning, d.v.s vi ökar fortfarande tillgångsnivåerna (högre än någonsin för 2019). För närvarande bränner därför världen upp 100 miljoner fat olja varje dag, en nivå vi aldrig legat på tidigare (jag tror dock att den kommer att sjunka något för 2020- 2022 kopplat till svagare allmänekonomisk utveckling).

Och med högre nivåer av fossil energi fortsätter utsläppen, oavsett det sker via en SUV, elbil eller på annat sätt.

Den som vill lära sig mera om termodynamikens grundläggande lagar kan läsa om dem på Wikipedia. Notera särskilt den första och andra huvudsatsen. https://sv.wikipedia.org/wiki/Termodynamikens_huvudsatser

MVH AL

#n • Uppdaterat: 2020-02-06 11:55
Styggavargen

A.L har du svar på varför vi tar fram mer olja? Minskar vi utsläppen så minskar förbrukningen och därmed hur mycket olja vi gör av med. Jag tror inte som du att allt kan förklaras med ekonomi i botten. Vi har fritt val...vi behöver inte SUV och det är tyvärr människor som köper detta, och resten hänger med mer eller mindre pga rädsla.

#o • Uppdaterat: 2020-02-06 13:38
A.L

Vargen: Anledningen till att tillgången av råolja har ökat stavas teknologi. Det har blivit billigare och enklare att utvinna denna råvara. Och resultatet har därför blivit att USA numera är självförsörjande på olja, vilket också fått priserna i EU och Asien att sjunka. Tillgångsökningen blev till och med så stor at OPEC beslöt sig för att skruva åt kranarna (för att hålla kvar priserna på en vettig nivå). Dock kan tilläggas att det kommer att uppstå nya förändringar den dagen som USA:s råoljelager sinar.

Vad som sedan behövs eller inte är en helt annan diskussion som vi har haft tidigare. Men som upplysning är det omöjligt att definiera behovet på individnivå. Inte ens Vargen kan avgöra det - och ännu mindre miljöpartiet eller motsvarande radikaliserade krafter. Det är och förblir individen själv som avgör sin nytta bäst.

MVH AL

#p • Uppdaterat: 2020-02-06 13:51
A.L

Intelligentes: Vid en situation där man förändrar personbilsbeståndet (mot mindre energieffektiva bilar) kommer transportkostnaderna att sjunka. Då öppnar man upp för att öka resandet på precis samma sätt som att det minskar när man ökar prisnivån. Fenomenet kallas för jämvikt och är inom olja en central och mycket viktig del av världsekonomin. Det är också därför som elbilarna inte kommer att bidra till några större förändringar av koldioxidutsläppen (på medellång sikt). Det enda elbilarna gör är att de gör det billigare att förflytta varor och människor - vi får en ökad produktivitet. Med ökad produktivitet växer ekonomin, och så då även efterfrågan på råolja och energi. Precis som nämns av mikasand (#29) öppnar det också upp för att tigerekonomier och före detta u-länder kan öka sin produktion.

Så rent ekonomiskt är både mindre och mer transporteffektiva alternativ positiva. Det har vi sett under senare delen av 2000-talet (där en stor del av bensinbilarna byttes ut mot diesel) och det är också en av anledningarna till att kollektivtrafik ger lägre utsläpp givet det totala resandet. Inom andra sektorer har man också kunnat observera stora ekonomiska vinster kopplat till energieffektivisering (inte minst inom uppvärmning av hus). Men totalt set har det en obetydlig andel på de globala utsläppen av fossil energi (som ökat med mer än 30% sedan år 2000).

MVH AL

#q • Uppdaterat: 2020-02-06 14:57
Carl Trefalt

Volvo har för dyra bilar. Och drar för mycket bränsle. Bäst om Volvo satsade på elhybrider.

#r • Uppdaterat: 2020-02-06 15:28
mso 1000

Beje #18. +++
Om man nu inte är jägare, bonde, eller stel i kroppen så tror jag det mäst är en populär trend med suv.
Mitt tips.
Om tio år har folk kommit på att det fungerar bra med en kombi och många kommer inse att det tillochmed fungerar med en sedan och mindre bil.

#s • Uppdaterat: 2020-02-06 18:30
Pi

Själv är jag "äldre" och har gått från en lite mera högbyggd bil till en "normalbyggd" bil av sedan-modell - och det fungerar också OK. Man behöver inte "sitta på backen" bara för att bilen är "normalhög". Och jag skulle aldrig köpa en stor SUV som för mitt kroppsmått är jobbig att ta sig i och inte minst ta sig ur.

#t • Uppdaterat: 2020-02-06 22:31
A.L

Intelligentes.

Ja det är förstås rätt att det är efterfrågan som driver. Och världen efterfrågar energi. Faktiskt mer än någonsin. Det beror dock inte på SUV eller ens att Kina och Indien ställs på två hjul. Det beror istället på att den totala produktionen gått upp (och befolkningsökningen men den ingår implicit i ekonomin så den lämnar jag utanför i nuläget). . Det finns därför en tydlig korrelation mellan ökad produktion och behovet av energi, precis som att det finns en koppling mellan oljepris och konjunktur.

Det som kan vara bra att tänka på är att energiproduktion inte fungerar på samma sätt som en traditionell marknad. Hade den gjort det skulle utbudet öka lika snabbt som efterfrågan. Så är dock inte fallet eftersom de oljeproducerande länderna reglerar tillgången för att maximera sina vinster. Vid en situation där vi därför ersätter SUV:ar med mindre energikrävande fordon finns det gott om alternativa användnigsområden istället. Substitut som i kraft av det lägre produktonspriset därmed kommer kunna växa till sig.

På så vis ökar vi avkastningen per energenhet och vi blir alla rikare. Utsläppen kvarstår dock (helt i linje med energiprincipen).

Problemet som världen därför står inför är att vi vill bibehålla vår levnadsstandard samtidigt som vi kapar energiåtgången. Det motsatsförhållandet har ingen hittills lyckats lösa. Tvärtom är det visat att dagens målsättningar (Det verkningslösa Paris-avtalet exempelvis) kostar mer än vad det smakar.

MVH AL

#u • Uppdaterat: 2020-02-06 22:39
Skodaägare

Är lite kluven till detta med SUV:ar, trots att jag själv kör en. Jag uppskattar den höga sittpositionen och det bekväma insteget, men gillar inte köregenskaperna hos flertalet SUV:ar. Tycker om Volvo V60 t.ex men inte V60 CC eller XC60. Det är, enligt mig, bara BMW, Alfa Romeo och Porsche som klarar av att bygga SUV:ar med bra köregenskaper. Sen förstår jag inte varför man inte kan bygga bilar med bekvämt insteg och hög sittposition som har lite mer normal markfrigång.

Missa inget från Vi Bilägare

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.