Nästa artikel
Mazdas plan: Rak bensinsexa på gång
Nyheter

Mazdas plan: Rak bensinsexa på gång

Publicerad 5 februari 2020
Mazda har planer på en rak, sexcylindrig bensinmotor och en automatlåda som blir betydligt modernare än i dagens modeller.

För några år sedan verkade det som att den raka, sexcylindriga förbränningsmotorns dagar var räknade. Men nu är de raka sexorna på väg att få revansch. Mercedes har lanserat en rak sexa och även Mazda har liknande planer.

Mazda har idag fyrcylindriga motorer i sina modeller och mest teknikspäckad är den så kallade Skyactiv-X-motorn, som är en bensinmotor med teknik som annars brukar finnas i dieselmotorer.

I märkets större modeller behövs dock mer kraft och därför har Mazda nu planer på att utveckla en rak bensinsexa. Det avslöjas av nya patentskisser på hur motorn kan komma att se ut.

Automatlådan är inte lika nyskapande, men den är åttastegad jämfört med dagens sexstegade automatlådor, så förbrukningen lär bli lägre än i modellerna som säljs idag.

Som vanligt när det gäller den här typen av handlingar betyder det inte nödvändigtvis att Mazda gör verklighet av planerna på en rax bensinsexa, men sannolikheten för att motorn blir verklighet är ändå ganska stor.

Ämnen i artikeln

Kommentarer

#b • Uppdaterat: 2020-02-05 23:51
Styggavargen

KarlXGustaf, du kan inte jämföra en gammal bil med en ny!? Klart den har högre förbrukning, det hade alla gamla bilar... om du skall bita i något, Octavia klarar 120 km/h motorväg med 4 pers och last på en snittförbrukning på ca 0,58 liter/mil.En CX-5 drar ca 35-40% mer bränsle per mil och lastar mindre.... haha

#c • Uppdaterat: 2020-02-06 10:19
Roger Skagerström1

Tvivlar på att vi får den här. Lär väl mest vara en ersättare till 2.5T-motorn om den nu kommer. Och den har vi ju inte fått till Europa. Den kommer nog bara till Nordamerika, och andra köpstarka marknader där co2-snittet inte har någon större betydelse för ett märke.

#d • Uppdaterat: 2020-02-06 13:13
skidoo1238

Gångkultur, jag småler åt den promille av befolkningen som bryr sig.
Och en sexa i dag, det kommer nog aldrig att hända i en Mazda.
Och jämföra bilar går inte att göra rakt av och en suv är alltid törstigare och hur man sitter är individuellt.
Min 1,0 Octavia tar 0,45 i 100km/h på platta vägen men det går inte heller att jämföra.

#e • Uppdaterat: 2020-02-06 14:09
L. Mäkinen

Det går att bli mätt på falukorv, blodpudding eller havregrynsgröt precis som det går att köra en snikmotor med några få cylindrar. Alla ser inte fordon som ett nödvändigt ont som enbart ska vara så billigt som möjligt. Jag har provat att ha 3,4,5, 6 eller 8 cylindrar till vardags och betalar jag bilen själv får den gärna ha 6 cylindrar i rad. Alternativet är en elmotor. De går också rent.

#f • Uppdaterat: 2020-02-06 15:02
Carl Trefalt

Bättre med turbo eller med kompressor.

#g • Uppdaterat: 2020-02-06 17:52
KarlXGustaf

Festligt ! Trodde inte att intresset var så stort. Men till stora stygga vargen kan jag meddela att CX-5an var fullpackat. T o m med boklådor, fulla. Bilen har betydande dragkraft och sväljer lätt tungt bagage och släp. Att köra genom Tyskland och Frankrike innebär inte slö körning som på svenska 110-vägar. Sinnena är på helspänn och du är hela tiden beredd att såväl gasa som bromsa. Särskilt när regnet vräker ner. Det är därför jag blev positivt överraskad över bensinförbrukningen.
En av alla anledningar till att det blev en CX-5a var det positiva omdömet hos amerikanare och australiensare. I USA har de alltid synpunkter på bilar. Deras stora konsumentorganisation satte Mazda bland de bästa märkena, med Lexus främst. De egna märkena hamnade en bra bit ner. Tittade även på VW-koncernens bilar, men de känns opersonliga, och jag gillar inte att de ljugit om avgasreningen.

#h • Uppdaterat: 2020-02-07 11:41
Onehp

Tycker moderna halvsexor med automatlåda går riktigt fina de med. Haft besök från USA som trodde det var en sexa. Icke. 1l trepipa, kunde inte tro på det. Bilarna är lätta. Går att köra en Octavia på under 0,6l milen. På bensin.

Blir intressant att se hur Mazda håller förbrukningen nere på denna nya sexa. De gör oftast intressanta saker, och är en av de få som håller deklarerad förbrukning bäst.

Missa inget från Vi Bilägare

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.