Nästa artikel
Trendbrottet: Försäljningsras för Volvo efter nya skattereglerna
Nyheter

Trendbrottet: Försäljningsras för Volvo efter nya skattereglerna

Publicerad 5 februari 2020
Högre straffskatt gör att försäljningen dyker. Men laddhybriderna ökar sin andel.

När "straffskatten" för de flesta nya bensin- och dieselbilar höjdes vid årsskiftet rusade elbilarna och laddhybriderna i den svenska bilstatistiken.

Laddbara bilar nådde nya rekordsiffror när det gäller antalet registrerade bilar i Sverige, enligt siffror från Bil Sweden. Tre av tio nya bilar som registrerades hade laddsladd och dieselbilarna har halverat sin marknadsandel på bara ett år.

Volvo har fortfarande Sveriges populäraste bilmodell, nämligen V60, men marginalen ned till Volkswagen Passat är bara 71 bilar. Volvo V90 har halkat ned till fjärde plats efter Kia Niro, och suven XC60 ligger på sjunde plats.

Volvos svenska försäljning minskade med hela 32 procent i januari jämfört med samma månad förra året, och globalt sett låg försäljningstappet på tio procent. Volvo skyller minskningen på det nya skattesystemet och på lägre försäljningssiffror i Kina, där bilmarknaden nu verkar bromsa in på allvar efter flera decenniers ökning.

"Trots resultatet i januari förväntar vi oss en ökning i de globala försäljningsvolymerna under helåret 2020", skriver Volvo i ett pressmeddelande.

Suv-andelen för Volvo är nu uppe i hela 68 procent, vilket innebär att nästan sju av tio Volvobilar är suvar. Det går stick i stäv med de hårdare utsläppskraven som innebär att tillverkarna måste kapa utsläppen för att undvika höga bötesbelopp.

13 procent av Volvobilarna var laddbara i januari jämfört med åtta procent under samma period förra året.

Ämnen i artikeln

Kommentarer

#b • Uppdaterat: 2020-02-05 20:12
Rullle

Hysterin med elbilar blåser över snart. Hoppet står till t,ex, Bosch pågående forskning till att rena bilar som driva med fossila bränslen. https://www.youtube.com/watch?v=AEy_5ih0Blk.

#c • Uppdaterat: 2020-02-05 20:33
Styggavargen

SUV eller inte.. i alla andra branscher ser man till att effektivisera, och dra ner på förbrukning och göra saker snålare. Bilbranschen är tvärtom... allt verkar gå ut på större och tyngre och mer ineffektivt. Kanske inte biltillverkarnas fel, utan alla som applåderar utvecklingen och som även köper med hull och hår vad som erbjuds utan att kritiskt granska saker och ting. Varje bilköp för egen del har jag minskat förbrukningen.. mina grannar har i många fall gjort precis tvärtom... helgalet enligt mig.

#d • Uppdaterat: 2020-02-05 20:51
J.L

Om sanningen ska fram så har Sveriges tjänstebilsregler i princip varit skrivna för Volvo. Nu börjar kraven komma i företagen att gå mot andra drivlinor, vilket kommer leda till att Volvo kommer sitta med svarte Petter, detta på grund av strategiska felbeslut samt att Volvo inte orkar hänga med i teknikutvecklingen.

#e • Uppdaterat: 2020-02-05 20:52
Axa

Volvo, men även övriga premiummärken, kan få det tufft framöver. Utöver den strängare ”straffskatten” på bilar med högre utsläpp så finns det indikationer på att globala ekonomin kommer backa framöver. Sämre ekonomi innebär att lyxkonsumtionen kommer ha ett rejält tapp.

#f • Uppdaterat: 2020-02-05 22:16
1

Nationalism är obefogat även när det gäller bilköp.

#g • Uppdaterat: 2020-02-05 22:16
1

.

#h • Uppdaterat: 2020-02-05 22:33
bejje

Styggavargen: Jag vet inte varför SUV blivit så populärt. Själv ser jag ingen fördel med det. Många så kallade "stads SUVar" har inte ens fyrhjulsdrift utan är bara är större och klumpigare bil. Må hända att det är bättre för den som gillar att sitta lite högre och kanske den äldre som har svårt med låga bilar.

Men säg att den inte har fyrhjulsdrift, varför då skaffa en SUV? För att andra har det? För att det är modernt? Grupptryck? Ja jag vet inte, men personligen tänker jag så här. Har under flera år varit gift och haft tankar på barn, men det har inte blivit av. Men det har ändå blivit mycket packning osv så en bil som packar mycket har varit viktigt. Då skaffar jag inte SUV utan kombi.

Nu är jag på väg att skilja mig och då försvinner tankarna om kombi om jag ska vara ärlig. Har fortfarande kvar kombin så klart, hämtade ut den bara förra året, så kommer ha den ett par år till, men sen sneglar nog tankarna åt en vanlig sedan, troligen el och kanske Tesla model 3, men det beror på om ekonomin inte förändras. Men aldrig någonsin skulle jag fundera på SUV eller pickup.

#i • Uppdaterat: 2020-02-05 23:31
Axa

Man behöver dock ibland påminna sig själv om att det är skillnad på SUV och SUV, och SUV.
Volvo har ju satsat på stora och tunga SUV, där jag även tycker XC40 är stor för sin klass, som kräver en större motor och en ännu större motor för att få premiumacceleration. Förbrukningssiffrorna lär onekligen sticka uppåt.

#j • Uppdaterat: 2020-02-05 23:43
Styggavargen

Axa, en XC40 är inte större än en Golf sett till utrymme.
bejje, nä jag vet inte heller varför... jag är emot att vi släpper ut mer skit, ännu mer global uppvärmning.. jag är emot allt som är onödigt om vi kan kan spara in på utsläppen. Om det är en Mustang med V8 motor, SUV...eller MPV.. du får kalla vad vad som helst, rent lastmässigt vinner man inte på tex en SUV (då är MPV ett bättre val). När folk köper en biltyp de inte har behov av, som släpper ut mer än de valt något mer förnuftigt.. så är jag emot detta, tänk på miljön i första hand!. Sitta högt? Åk buss...så sitter du högt ..hahaha...

#k • Uppdaterat: 2020-02-06 02:15
John2008

Vargen, har du inte läst att "expertisen" (forumsmedlem) här på ViB, säkert vet att suv-trenden INTE ökar utsläppen av fossilt koldioxid?? Du kan alltså slappna av och behöver inte oroa dig mer! ; )

Missa inget från Vi Bilägare

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.