Nästa artikel
Rusning till bilhallarna – och Tesla Model 3 direkt in på tredje plats
Nyheter

Rusning till bilhallarna – och Tesla Model 3 direkt in på tredje plats

Publicerad 28 januari 2020 (uppdaterad 28 januari 2020)
Rekordspik i antalet nya bilar, men samtidigt ökar utsläppen eftersom fler väljer suv.

Förra året blev ett riktigt rekordår för bilförsäljningen i Europa. I december registrerades hela 21 procent fler bilar än under samma månad året innan, visar nya siffror från Jato Dynamics.

Det beror inte minst på att fordonsskatten blev betydligt högre för de flesta nya bensin- och dieselbilar vid årsskiftet, och många bilköpare passade på att slå till innan skatten ändrades.

Suvarna fortsätter öka och i december var hela en av fem bilar som registrerades i Europa en suv. Det är 20 procentenheter mer än för bara fem år sedan. Den senaste tiden har suvarna kritiserats hårt från flera håll eftersom de kan bidra till högre utsläpp på grund av högre och tyngre kaross.

– Spiken i antalet registreringar kan först se ut som bra nyheter, men våra senaste siffror visar att utsläppsnivåerna inte har förbättrats alls i de fem största länderna. Istället var det volymviktade snittutsläppet av koldioxid bara till oktober 2019 1,2 gram per kilometer högre än för hela 2018, säger Felipe Munoz, global analytiker på Jato.

Den tydligaste trenden är annars att Tesla Model 3 pressar in sig på en tredjeplats totalt sett med fler registreringar än exempelvis Ford Kuga och Renault Captur. Generellt sett är små suvar vinnare på bilmarknaden medan småbilar som Volkswagen Polo och Opel Corsa är förlorare.

"Elbilar minskar gapet till dieselbilarna i en imponerande takt", skriver Jato i ett pressmeddelande.

Ämnen i artikeln

Kommentarer

#b • Uppdaterat: 2020-01-29 07:07
Klarsynt

@Intelligentes

Ja, vissa vägrar att se sanningen i vitögat. Självklar är det så att Fiat kommer undan med mycket mindre pengar om de avlönar en konkurrent, än om de ger pengarna till EU. Annars hade de näppeligen gjort det. Så om nu Tesla verkligen varit så miljövänligt sinnat så hade de väl vägrat sälja. Svårare än så är det inte.

.

#c • Uppdaterat: 2020-01-29 09:17
J.L

Bara att gratulera Tesla som slår traditionalisterna på fingrarna gång efter gång. Personligen trodde jag inte på att Tesla skulle klara sig som bilföretag men, ack vad jag bedrog mig. Tesla är teknikledande och har ett koncept som ligger ljusår före konkurrenterna. Tänk vad en udda visionär kan åstadkomma i form av Musk.

#d • Uppdaterat: 2020-01-29 09:53
Styggavargen

Sabud, det du egentligen letar efter är MPV...det är praktiskt men tyvärr drar det mer energi (högre utsläpp). SUV....där eldar du för kråkorna... klumpiga och ineffektiva. Jag håller med dig om att en liten SUV väger mindre än Volvos stridsvagnar...men relativt den vanliga bilen förlorar du (högre utsläpp i SUV och antagligen mindre lastutrymme).

#e • Uppdaterat: 2020-01-29 09:56
Styggavargen

Varför ens bygga elbilar om andra skall betala mer för att öka utsläppen med SUV? Det måste nog alla ställa sig den frågan. Förbjud SUV är min idé tills vidare. Krypa in i bilen är starkt överdrivet...vanliga bilar fungerar, ingen klagade förr i tiden!!!

#f • Uppdaterat: 2020-01-29 10:06
Hackenbush

Vargen precis som i Amerika så blir folk i Sverige allt tjockare och med fetman blir det jobbigare att ta sig in i en vanlig sedan.

#g • Uppdaterat: 2020-01-29 10:19
Elbilisten

Det är inte tjat men självklart att Tesla omnämns i artikler om bilförsäljning. De levererar bilar som vi ser i trafiken. De gamla drakarna levererar levererar förstås också. Men det är mest pressmeddelanden och prototyper som transporteras runt till olika mässor.

#h • Uppdaterat: 2020-01-29 10:20
Styggavargen

Mitt förslag är att motionera, sova gott och äta rätt kost. Då blir man inte ohälsosamt fet. Äldre personer som är svagt rörelsehindrade kan tex köpa en Golf plus, eller någon annan MPV liknande modell....man behöver ingen klumpig SUV.

#i • Uppdaterat: 2020-01-29 10:23
Panopticon

Sabud: Svårt att säga det så mycket snällare än så här men du har inte i närheten av rätt i ditt inlägg där.
1. Det är ju riktigt dumt att jämföra en storbil som V90 med en pyttebil som Kamiq. Det du ska jämföra den med är Skoda Scala som är i samma storlek fast vettigt byggd.
2. Den är praktisk för gissningsvis ca 1% av alla som köper dom.
Jämfört med en vanlig kombi så har den högre bränsleförbrukning, sämre väghållning och/eller stötigare gång. Detta eftersom den högre karossen gör så att dom måste göra fjädringen mer stum för att behålla en någorlunda god väghållning. Det är ren fysik. SUV:en har högre markfrigång, högre insteg samt högre sittposition, vilket då gör att du ser bättre men alla andra ser sämre.
Jämfört med en MPV så är den enda fördelen med SUV:en den höga markfrigången, vilken används av en bråkdel av alla köpare. MPV:n har bekvämare insteg insteg eftersom man slipper "klättra upp" i bilen och den är rymligare.

Så. Hur ofta är du ute och kör i sådan terräng där du utnyttjar den höga markfrigången? Det är alltså det enda som gör en SUV mer praktiskt än någon annan biltyp.

#j • Uppdaterat: 2020-01-29 10:48
40-talisten

MPV-modeller försvinner allt mer, folk vill SUV. Golf Plus/Sportsvan är nerlagd, och Toyota har inte heller någon MPV, Verso och Verso-S är också borta. Vill man bara ha bekvämt insteg, så måste det tyvärr bli SUV numera.

#k • Uppdaterat: 2020-01-29 11:47
Styggavargen

Synd att MPV försvinner, helt klart ett vettigare alternativ än SUV. Å andra sidan, de "SUV" man ser av nyare modell brukar mer likna en crossover.

Missa inget från Vi Bilägare

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.