Nästa artikel
Nya förslaget om kilometerskatten: Så mycket får du betala
Nyheter

Nya förslaget om kilometerskatten: Så mycket får du betala

Publicerad 28 januari 2020
Sju forskare går ut i en debattartikel och föreslår att en ny kilometerskatt ska införas.

När fler och fler bilköpare väljer en elbil riskerar skatteintäkterna från bensin och diesel att minska. Därför har det i flera års tid pratats om en så kallad kilometerskatt, där skatten flyttas över från bilen till hur mycket den körs. Kilometerskatten innebär i grund och botten att den som kör mer får helt enkelt betala mer.

Under hösten presenterades ett förslag om hur kilometerskatten skulle kunna fungera, och nu går sju forskare, varav tre från IVL Svenska Miljöinstitutet, ut med en debattartikel i Dagens Nyheter där de föreslår att kilometerskatten bör införas.

En viktig punkt i det nya förslaget är att den som bor på landsbygden med dåligt utbyggd kollektivtrafik och stort bilberoende inte behöver betala lika hög kilometerskatt som stadsbor med bättre tillgång till kollektivtrafik.

"De som kör i glesbygd ska inte behöva betala för miljöstörningar som om de körde i en stad", skriver forskarna, som tycker landsbygdstrafiken framstår som överbeskattad och storstadstrafiken som underbeskattad.

Dyrare för storstadsbor

Enligt forskarna kan den sammanlagda skatten per mil för bensin- och dieselbilister på landsbygden bli lika hög som idag, eller något lägre, men för storstadsbor som också betalar trängselskatt blir skattetrycket högre än idag.

IVL föreslår en vägskatt på mellan 5 och 5,40 kronor per mil i storstäderna, en betydligt lägre kilometerskatt i mindre tätorter och på större vägar samt en "rabatt" för elbilar och laddhybrider på 10–20 procent. Eventuellt kan det bli nolltaxa på landsbygden, utanför mindre tätorter.

Hur systemet ska hålla koll på vem som kör var är inte klart ännu och det är heller inget forskarna preciserar. Men de skriver att "de inte hittat något som framstår som svårt att lösa". Om det blir tal om gps-enheter som spårar bilar i realtid, någon form av transponder eller andra lösningar är alltså inte klart.

Exakt när kilometerskatten kan införas – om den införs – är inte heller klart, men enligt forskarna måste förberedelserna påbörjas direkt om systemet ska vara på plats före 2030.

Nya förslaget: Så hög blir kilometerskatten...

Siffrorna nedan är forskarnas förslag som presenteras på DN Debatt.

Storstad Mindre städer och större vägar Landsbygd
Bensin- och dieselbilar 5–5,40 kr/mil 1 kr/mil Ingen vägskatt
Elbilar och laddhybrider 4,80 kr/mil 0,80 kr/mil Ingen vägskatt

Ämnen i artikeln

Kommentarer

#l • Uppdaterat: 2020-01-28 21:50
saabnisse

Eftersom man signalerar skattelättnader på bränslet och landsvägar inte får någon avgift kanske det blir billigare för oss lantisar?

#m • Uppdaterat: 2020-01-28 22:51
A.L

Kilometerskatter har man diskuterat och analyserat under en herrans massa år. Och som ide är de många gånger mer effektiva än att använda bränslet för att internalisera trafikens kostnader.

Fördelarna är:

1. Med kilometerskatter kan avgifterna differentierats med avsikt på framkomlighet, avgaskoncentrationer och variationer i vägslitage (den tunga trafiken får betala mer).

2. Med kilometerskatter kan bränsleskatterna plockas bort helt, och den överbeskattning som idag är en realitet ute på landsbygden kan elimineras. Omvänt kan den underbeskattning som kännetecknar högtrafiken i stora städer och den tunga trafiken justeras till den samhällsekonomiskt optimala nivån.

3. Med en bättre styrning får vi ett bättre och mer effektivt samt anpassat trafiksystem som i slutändan gör oss alla rikare istället för - som dagens situation - fattigare.

4. Med kilometerskatter kan nyinvesteringar i vägar och spårsystem lättare motiveras - d.v.s vi får en mer korrekt kalkyl.

Därför är jag för kilometerskatter. Det gör bilresorna både mer rättvisa som hela vårt trafiksystem bättre optimerat.

MVH AL

#n • Uppdaterat: 2020-01-28 23:21
Apex

AL

Problemet är att man inte kommer eliminera någon skatt för att införa kilometerskatt. Det är vad jag tror.

#o • Uppdaterat: 2020-01-29 09:51
Svenne60

AL; du skriver "Med kilometerskatter kan bränsleskatterna plockas bort helt". Känner du till något alls om svenskar och svensk politik? Det är mer troligt att helvetet fryser till is än att bränsleskatterna tas bort, tvärtom de kommer att höjas än mer oberoende av nya kilometerskatter. Den enkla anledningen till detta är att de röstberättigade vill ha det så. Dels för att man har köpt domedagsreligionen om vår snara undergång med hull och hår, samt att man litar på det som politiker och massmedia talar om är politiskt korrekt, samt att majoriteten av svenskar röstar som de alltid har gjort oberoende av vad som händer. De fåtal som tänker självständigt och vill diskutera på saklig grund hånas och stöts ut ur samhällsgemenskapen, ett öde värre än döden särskilt för politiker och journalister

#p • Uppdaterat: 2020-01-29 10:21
Apex

Är inte ett dugg förvånad, i Sverige tror man att alla problem löses med höjd/ny skatt. Det borde finnas en slöseriombudsman som granskar hur skattebetalarnas pengarna spenderas istället.

Läste nyligen att man betalat 700000/månaden per konsult till ett brittiskt företag som hjälpte till med att planera flytten av nya Karolinska sjukhuset. Rörde sig om totalt 217 mkr mellan 2015-2017. Samt att 53 mkr som spenderats på bygget saknar fakturaunderlag. I Sverige. År 2020.

Korruption framför ögonen på alla utan att det får några konsekvenser. Förutom för vanligt folk då som, ja ni gissa rätt, får betala mer skatt.

#q • Uppdaterat: 2020-01-29 11:54
Axa

Ffodil
Ja, hur skatteintäkterna används, fördelas och om det sker på effektivt sätt kan man diskutera. Men de stora skattehöjningar du pratar om undrar jag vad du menar? Totalt sett har ju skattetrycket minskat de senaste 30 åren. Jag känner inte igen mig i det och det finns inga siffror som styrker påståendet.

Vidare blir jag förvånad över användandet av begreppet globalist som något negativt. Har du själv funderat på motsatsen till globalism och vad det skulle innebära för Sverige och för dig?

#r • Uppdaterat: 2020-01-29 12:24
pinjong

Km-skatten kan införas först 2027 om regeringen tar beslut snarast. Det gör den förmodligen inte så vi får vänta till slutet av 20-talet innan km-skatten är på plats. På 10 år kan mycket hända när det gäller politik, bilar och drivmedel.

#s • Uppdaterat: 2020-01-29 13:41
Grosser

Ja, exempelvis kan avgasbils-försäljningen kollapsa totalt.

#t • Uppdaterat: 2020-01-29 16:49
skarj

@intelligentes, hur får du ihop det undrar jag? Var oh hur blir alla dessa arbetslösa? Är det pga minskat servicebehov och reparationer? Bilar kommer ju att byggas, antagligen inte färre, helt säkert fler (tror jag). Låter mer som trolltrumma tycker jag, men kan du övertyga mig om dina siffror så: Varsågod.

#u • Uppdaterat: 2020-01-29 17:55
Elbilisten

#47: För våra "barns och barnbarns framtida välfärd" är det nog bäst att vi även återstartar tillverkningen av oljepannor, DDT, ånglok, eternitfasader och blyad bensin.

Missa inget från Vi Bilägare

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.