Nästa artikel
Volkswagenchefen: Ser inte Tesla som något omedelbart hot
Nyheter

Volkswagenchefen: Ser inte Tesla som något omedelbart hot

Publicerad 24 januari 2020 (uppdaterad 24 januari 2020)
Herbert Diess erkänner att Tesla kommer bli en tuff utmanare – men tror också att Volkswagen kommer köra om. Och han skippar vätgasbilar helt.

2020 blir det viktigaste året på länge för Volkswagen. Efter dieselskandalen är det viktigt att lansera elbilen ID 3 enligt plan, och även om Volkswagen stött på problem med mjukvarubuggar är VW-chefen Herbert Diess övertygad om att tidplanen kommer hålla.

Det säger han i en intervju med tyska Frankfurter Allgemeine Zeitung, där han också avslöjar att han inte ser Tesla som "ett omedelbart hot". Däremot säger han sig vara "ganska säker" på att Volkswagen kommer kunna hålla jämna steg i utrullningen av nya elbilar och att ta fram nödvändig mjukvarukompetens.

– Men Tesla kommer också fortsätta växa snabbt och förmodligen bli den tuffaste utmanaren, säger Herbert Diess till tidningen.

Även till nyhetssajten Bloomberg säger Herbert Diess att han är "ganska optimistisk till att vi kan hålla jämna steg med Tesla och även köra om dem vid något tillfälle".

Skippar vätgasbilar

Framför allt när det gäller mjukvara ligger Volkswagen efter, erkänner koncernchefen. Därför ska Volkswagen nu upprätta en helt ny avdelning för att rekrytera nya utvecklare. Herbert Diess är tydlig med att det kan ha sina fördelar att vara en stor biltillverkare som snabbt kan skala upp produktionen.

– De kommande tre eller fyra åren kommer det visa sig vem som kommit längst när det gäller skalfördelar för elbilar – Tesla eller vi.

När det gäller elbilar har Volkswagen valt att satsa på batterielbilar medan koncernsyskonet Audi också experimenterar med bränslecellsbilar som tankas med vätgas. Det är dock inget för Herbert Diess: han tycker batterielbilar är "överlägsna" vätgasbilar eftersom verkningsgraden är högre.

Ämnen i artikeln

Kommentarer

#l • Uppdaterat: 2020-01-26 17:05
PREVIA

”Enligt en undersökning utförd av Sifo på uppdag av KVD-bil visar det sig dock att varannan person inte har möjlighet till det. 51 procent av de tillfrågade. Endast en tredjedel, 32 procent, svarar att de kan ladda sin bil vid eller i närheten av sin bostad.
Enligt Sifo intervjuades totalt 1 362 personer i åldern 18-79 år, varav 1 003 personer äger en elbil.”
Kan man läsa i TeknikensVärld.
Men de intervjuade kanske inte var tillräckligt lösningsfokuserade, vad vet jag!

#m • Uppdaterat: 2020-01-26 17:23
Henrik M

Previa: Tror även du inser att ett underlag av 1362 personer knappast är representativt för det du påstod ovan. Om nu hälften av Sverigen befolkning bor i enfamiljshus (53% enligt SCB) och de som äger mer än en bil bor till övervägande del i enfamiljshus och hushåll helt utan bil övervägande bor i flerfamiljshus så förstår du ju själv att du har fel, eller hur? Jag vågar nästan sätta pengar på att jo, bra fler än hälften av alla bilägare i Sverige har möjlighet till laddning i hemmet.

#n • Uppdaterat: 2020-01-26 19:42
A.L

Henrik.

Om intervjuerna gjorts slumpmässigt är svarsunderlaget om dryga 1000 personer förhållandevis tillförlitligt.

MVH AL

#o • Uppdaterat: 2020-01-26 19:56
L. Mäkinen

Det är inte så säkert att folk man frågar vet vad som krävs för att kunna ladda hemma. Ganska många verkar tro att man måste ha en avancerad laddstation. Det är min uppfattning efter att ha pratat laddning de senaste 6 åren.

#p • Uppdaterat: 2020-01-26 19:57
EnannanRobban

Då innebär det alltså att 3,3 miljoner människor har tillgång till att ladda sin bil idag och utbyggnaden sker konstant.
Försök att se möjligheter istället för problem i allt

Detta är ett av samhällets stora problem idag i alla nya förslag som kommer fram, om inte 100% kan nyttja den nya iden så är det bättre att 0% får ta del av det.

ALLA KAN INTE LADDA - ingen kan köpa elbil eller... 32% av befolkningen kan faktiskt!

#q • Uppdaterat: 2020-01-26 20:04
Henrik M

AL: Tvärtom, sker urvalet slumpvis kan ju fördelningen inom gruppen bli skev från fördelningen över hela befolkningen. Ska en mindre grupp vara rätt måste ju fördelningen inom den gruppen vara procentuellt fördelad med helheten den ska representera.

#r • Uppdaterat: 2020-01-26 20:24
Audi A5 SB

Henrik M skrev: "AL: Tvärtom, sker urvalet slumpvis kan ju fördelningen inom gruppen bli skev från fördelningen över hela befolkningen. Ska en mindre grupp vara rätt måste ju fördelningen inom den gruppen vara procentuellt fördelad med helheten den ska representera."

Inte ofta jag läser "God Dag Yxskaft". Men nu har jag just läst det.

#s • Uppdaterat: 2020-01-27 14:26
A.L

Henrik M. Jag tror jag förstår vad du menar. Men det du tänker på jämnar faktiskt ut sig i takt med att antalet inkomna svar ökar. Har du en någorlunda symmetrisk fördelning så räcker det (som tumregel) med n>30 för att man skall kunna använda centrala gränsvärdessatsen (CGS). Om vi däremot har en påtagligt skev fördelning behöver vi få in ett par hundra svar. De villkor som behöver vara uppfyllda för att använda CGS är att att varje observation är oberoende och samlats in slumpmässigt.

CGS kan du läsa lite om här: Notera alltså att även om du har olika sannolikhetsfördelningar så kan CGS användas! Men osäkerheten ökar förstås. https://sv.wikipedia.org/wiki/Centrala_gränsvärdessatsen

Med hjälp av denna metodik kan man sedan beräkna erforderlig stickrpovsstorlek. För att beräkna den behöver man antingen känna variansen (vilket är ovanligt) eller skatta den på ett vettigt sätt (exempelvis titta på andra mätningar). Sedan behöver man bestämma hur noggrann mätningen skall vara.

I det här fallet är därför antalet svar - som SIFO själva definierar som slumpgenererade (vilket förstås kan vara tveksamt med tanke på metoden - men jag antar att man har kontrollerat den saken) - tillräckligt många för att man skall kunna uttala sig om det man söker (skattar) i den underliggande populationen.

MVH AL

#t • Uppdaterat: 2020-01-24 18:17
milkylainen

Intelligentes: Så har det alltid vart. Folk är som guldfiskar. Ingen kommer ihåg alla skandaler som storbolagen ställer till med.

Missa inget från Vi Bilägare

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.