Nästa artikel
Volkswagenchefen: Ser inte Tesla som något omedelbart hot
Nyheter

Volkswagenchefen: Ser inte Tesla som något omedelbart hot

Publicerad 24 januari 2020 (uppdaterad 24 januari 2020)
Herbert Diess erkänner att Tesla kommer bli en tuff utmanare – men tror också att Volkswagen kommer köra om. Och han skippar vätgasbilar helt.

2020 blir det viktigaste året på länge för Volkswagen. Efter dieselskandalen är det viktigt att lansera elbilen ID 3 enligt plan, och även om Volkswagen stött på problem med mjukvarubuggar är VW-chefen Herbert Diess övertygad om att tidplanen kommer hålla.

Det säger han i en intervju med tyska Frankfurter Allgemeine Zeitung, där han också avslöjar att han inte ser Tesla som "ett omedelbart hot". Däremot säger han sig vara "ganska säker" på att Volkswagen kommer kunna hålla jämna steg i utrullningen av nya elbilar och att ta fram nödvändig mjukvarukompetens.

– Men Tesla kommer också fortsätta växa snabbt och förmodligen bli den tuffaste utmanaren, säger Herbert Diess till tidningen.

Även till nyhetssajten Bloomberg säger Herbert Diess att han är "ganska optimistisk till att vi kan hålla jämna steg med Tesla och även köra om dem vid något tillfälle".

Skippar vätgasbilar

Framför allt när det gäller mjukvara ligger Volkswagen efter, erkänner koncernchefen. Därför ska Volkswagen nu upprätta en helt ny avdelning för att rekrytera nya utvecklare. Herbert Diess är tydlig med att det kan ha sina fördelar att vara en stor biltillverkare som snabbt kan skala upp produktionen.

– De kommande tre eller fyra åren kommer det visa sig vem som kommit längst när det gäller skalfördelar för elbilar – Tesla eller vi.

När det gäller elbilar har Volkswagen valt att satsa på batterielbilar medan koncernsyskonet Audi också experimenterar med bränslecellsbilar som tankas med vätgas. Det är dock inget för Herbert Diess: han tycker batterielbilar är "överlägsna" vätgasbilar eftersom verkningsgraden är högre.

Ämnen i artikeln

Kommentarer

#b • Uppdaterat: 2020-01-25 08:41
Raywave

@Prestigelös - att kunna tillverka gamla fossiler räknas inte. Det är en helt annan match att producera elbilar i stor skala. Där är Tesla störst. Kolla på Mercedes, man skyller nu på Tesla som köpte Grossman automation, vilket gör att Mercedes inte klarar tillverka batterier. Nu är det nog i själva verket även en massa andra problem för Mercedes... VW har enorma problem med mjukvaran för nya ID.3, liksom Volvo och Polestar för deras kommande elbilar. Det är som för Facit, man var störst på skrivmaskiner men klarade inte av att ställa om till ordbehandlare...

#c • Uppdaterat: 2020-01-25 09:54
Pi

+10 till Robban som alltid håller en saklig debatt-ton !

#d • Uppdaterat: 2023-03-21 08:26
Gäst (ej verifierad)

Fördelen med att så många tillverkare går all in på elbilar är den kommande bristen på batterier.

Detta öppnar upp för alternativa bränslen såsom gas i dess olika former.

Det går nog inte att stirra sig blind på ett enda drivmedel, så de fabrikat som inte läggar alla ägg i samma korg har en ljusare framtid än de som gör det.

Med undantag för Tesla då, de har verkligen lyckats med sin nischstrategi, nämligen att få det lökigaste drivmedlet av dem alla att verka både sexigt och klimatsmart på samma gång.

Något ingen tillverkare tidigare lyckats med i bilhistorien...

#e • Uppdaterat: 2020-01-25 16:46
Axa

Prestigelös
En annan fördel jag tänker på är att det kommer skynda på utveckling av batteriteknik.

#f • Uppdaterat: 2023-03-21 08:26
Gäst (ej verifierad)

Axa
Så är det naturligtvis också.

Nu när det finns stora pengar att tjäna på effektivare batterier så kommer också stora investeringar att satsas i den branschen, och därmed skynda på utvecklingen.

#g • Uppdaterat: 2020-01-26 12:58
Carl Trefalt

Tesla kommer att bli ett hot för Volkswagen. Vätgasbilar är framtiden, så det är väldigt tråkigt att Volkswagengruppen skippar vätgasbilar.

#h • Uppdaterat: 2020-01-26 14:35
PREVIA

Och inte ens hälften av bilägarna har någon möjlighet att ladda bilen vid hemmet. Vilket nog kommer ha en hämmande effekt på elbilsförsäljningen i Sverige och andra länder!
Alla vill nog inte sitta vid någon offentlig laddare i en halvtimme en till två gånger i veckan för att ladda elbilen..

#i • Uppdaterat: 2020-01-26 14:53
Elbilisten

Man kan vara problemfokuserad eller lösningsfokuserad. Nästan alla arbetsplatser och bostäder i våran del av världen har tillgång till el. Därmed finns förutsättning för att sätta upp ett uttag att ladda från. Det är kanske ovanligt att någon väljer elbil innan de har fixat laddning hemma eller på jobbet. Men några tycker det duger med laddning på köpcentret, pendelparkeringen, idrottsplatsen, "MaxDonalds" mm.

#j • Uppdaterat: 2020-01-26 15:46
Uffeeh

Självklart ser VW inte tesla som ett hot så länge som Tesla inte säljer bilar i samma storleks- och prisklass som VW.
Hotet kommer den dagen Tesla har en motsvarighet till ID 3.

#k • Uppdaterat: 2020-01-26 16:00
Henrik M

Previa: Sist jag kikade så var fler hushåll i Sverige enfamiljsbostäder än flerfamiljshus. Och de hushåll som har fler än en bil inbillar jag mig iaf är övervägande hushåll i enfamiljsbostäder. Så jag tror det är fel att påstå att inte ens hälften av bilägarna har någon möjlighet att ladda vid hemmet.
Sen som Elbilisten skriver med, man kan ju välja om man vill se problem eller lösningar. Jag vet vilket jag mår bäst av iaf och vad som tagit mig dit jag är.

Missa inget från Vi Bilägare

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.