Nästa artikel
Här pressas Volvochefen – om suvarnas utsläpp
Nyheter

Här pressas Volvochefen – om suvarnas utsläpp

Publicerad 22 januari 2020
6 av 10 sålda Volvobilar är suvar och nu kommer kritik mot de smutsiga modellerna.

Det är ingen hemlighet för dig som läser Vi Bilägare att försäljningen av suvar fortsätter öka, och att det är en av anledningarna till att nya bilar idag är betydligt tyngre än för 20–30 år sedan.

Större och högre bilar med bättre säkerhet har inneburit att tjänstevikten ökar – och det i sin tur betyder högre förbrukning. Det är illa nog i en bil med förbränningsmotor, men det är ännu värre i en elbil där räckvidden då blir kortare.

I en ny granskning tittar SVT närmare på suvarnas försäljningsexplosion och vad det inneburit för utsläppen. Enligt Öivind Andersson, som är professor på Lunds tekniska högskola, är en stor bil alltid sämre för klimatet än en mindre, även om den är elektrifierad.

– Förbrukningen är något lägre i dag, trots att bilarna blivit större, men den skulle ha kunnat vara mycket lägre. Så fort man utvecklar effektivare motorer har man gjort bilar som är tyngre och drar mer energi, så man ser inte frukterna av den tekniska utvecklingen, säger han till SVT.

I ett annat inslag pressas Volvochefen Håkan Samuelsson om suvarnas miljöprestanda och utsläpp. Fler än sex av tio nya Volvobilar är idag suvar och märket har därmed en av de högsta suv-andelarna i bilvärlden.

– Om kunderna vill ha det och det inte är förbjudet av någon statsmakt så tycker vi att vi ska göra dem, och göra dem säkra och miljövänliga, blir Håkan Samuelssons svar.

Han berättar att Volvo har bra försäljningsmarginaler på suvar eftersom kunden kan tänka sig att betala mer för dem än motsvarande kombi – de är helt enkelt mer attraktiva.

Ämnen i artikeln

Kommentarer

#v • Uppdaterat: 2020-01-23 11:53
A.L

Vargen. Det som avgör är inte valet av SUV eller flyg utan hur mycket fossil energi vi omsätter globalt sett.

Och den ökar stadigt - (främst)kopplad till högre ekonomisk aktivitet och befolkningsökningen.

Att köra en SUV eller bränsleslukande bil gör bara att vi får en lägre transportnytta, och på det sättet är det slöseri (så länge man inte kan öka beläggningen i fordonet - jmfr kollektivtrafiken). Och då ökar priset. Med högre pris sjunker utnyttjandet. Snål bil gör alltså att man kan resa mer eller konsumera något annat. Utsläppen kvarstår.

Har inte Vargen fått lära sig vad jämvikt är i sina ingenjörsstudier?

MVH AL

#w • Uppdaterat: 2020-01-23 12:31
flat7

@A.L En snål bil och ett snålt leverne för övrigt (ej maxbelåning) gör att vi kan jobba mindre och konsumera lagom då vi inte behöver dra in lika mycket kulor. Vi måste inte konsumera.

#x • Uppdaterat: 2020-01-23 12:41
Altea xl

Skippa Volvo och skippa flyget.

#y • Uppdaterat: 2020-01-23 13:11
Leif R

Oavsett modellstorlek och prisnivå, inte att förglömma att VOLVO skapar så många arbetstillfällen inte bara åt sig själva utan alla underleverantörer och företagare i olika yrkesgrupper! Utan VOLVO skulle hela västra delarna av landet mer eller mindre haverera! VOLVO är närmast en garant för välbefinnande!i

#z • Uppdaterat: 2020-01-23 13:18
Maisch

Volvo leder tjänsteviktsligan med god marginal, vilket har gjort att Sverige med råge har högst medeltjänstevikt i hela EU, ca 170kg mer än medel enligt senaste siffrorna. Våra tjänstebilsregler späder ju också på det hela helt klart.

#110 • Uppdaterat: 2020-01-23 13:19
A.L

flat7: Med konsekvensen att levnadsstandarden också sjunker.

Konsumtionen är grunden i vårt välstånd. Det är därför varenda modell har den som beroende variabel. Ja, kreditexpansionen är det som driver svensk och stora delar av världens ekonomier just nu. Det är rätt.

När konsumtionen sjunker får vi också det som kallas för lågkonjunktur. Då finns det åtgärder som man brukar sätta in för att få igång hjulen igen (s.k Keynesianism) som huvuddelen av världens centralbanker också tillämpar.

Tycker man att vi skall leva efter en lägre standard (med allt vad det innebär) så är det helt ok med mig. Men frågan är om världens befolkning är beredda att göra en sådan uppoffring? Jag tror nämligen inte det - även om det förstås är lättare att sätta sig på sina höga hästar i ett land som Sverige. Men den genomsnittliga afrikanen eller för den delen asiaten delar inte den synen. De är hungriga, och de vill både ha mat på bordet, mediciner till sig själva och sina barn samt utbyggd infrastruktur. Och med det kommer ökade utsläpp och andel fossil energi.

MVH AL

#111 • Uppdaterat: 2020-01-23 13:29
A.L

Maisch: De svenska tjänstebilsreglerna är knappast värre än andra länder. Tvärtom har vi en ganska rigid syn på hur förmånsbilen skall se ut. I sedvanlig ordning utgår det straffskatt på den som går utanför gränsen.

I Tyskland och för den delen stora delar av EU finns inga sådana regleringar av förmånsbilar. Där plockar man ut det man vill ha (givet att arbetsgivaren godkänner det).

Men det man skall komma ihåg är att förmånsbilen är en del av lönesumman. Så hårdare regler kommer inte nödvändigtvis förändra något annat än konsumtionsmönstret. Antingen kan man då välja att göra en extra semesterresa motsvarande löneutrymmet som förmånsbil står för (alternativt köpa kläder, bygga om huset etc). Hur lönen konsumeras är upp till var och en, några revolutionerande skillnader i utsläppen av växthusgaser lär det inte medföra (även om det finns tillrättalagda "utredningar" som försökt sig på att visa det - vilket förstås vilseleder den delen av befolkningen som har svårt med sin matematik (dessvärre allt fler). Men i slutändan - och när man räknar med allt istället för valda delar - är skillnaderna försumbara.

MVH AL

#112 • Uppdaterat: 2020-01-23 16:44
stigadam

Man gnäller på SUVar, vad är det som skiljer en SUV från det som förr kallades herrgårdsvagn, kombi etc? Är det några centimeter högre över marken? Det är ju inte fyrhjulsdrift, nutidens suvar har inte ens fyrhjulsdrift som tillval.

#113 • Uppdaterat: 2020-01-23 18:53
Axa

Kan bli tuffare för Volvo framöver
https://svt.se/nyheter/inrikes/storbolagen-styr-om-bilarna

#114 • Uppdaterat: 2020-01-23 19:06
Axa

AL
Jo, det är ju så här välståndet skapas, på bekostnad av andra. Är problematiskt och kommer skapa mer problem i framtiden.
https://svt.se/nyheter/ekonomi/varldens-2-100-rikaste-har-storre-formogenhet-an-4-6-miljarder-manniskor

Missa inget från Vi Bilägare

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.