Nästa artikel
Här pressas Volvochefen – om suvarnas utsläpp
Nyheter

Här pressas Volvochefen – om suvarnas utsläpp

Publicerad 22 januari 2020
6 av 10 sålda Volvobilar är suvar och nu kommer kritik mot de smutsiga modellerna.

Det är ingen hemlighet för dig som läser Vi Bilägare att försäljningen av suvar fortsätter öka, och att det är en av anledningarna till att nya bilar idag är betydligt tyngre än för 20–30 år sedan.

Större och högre bilar med bättre säkerhet har inneburit att tjänstevikten ökar – och det i sin tur betyder högre förbrukning. Det är illa nog i en bil med förbränningsmotor, men det är ännu värre i en elbil där räckvidden då blir kortare.

I en ny granskning tittar SVT närmare på suvarnas försäljningsexplosion och vad det inneburit för utsläppen. Enligt Öivind Andersson, som är professor på Lunds tekniska högskola, är en stor bil alltid sämre för klimatet än en mindre, även om den är elektrifierad.

– Förbrukningen är något lägre i dag, trots att bilarna blivit större, men den skulle ha kunnat vara mycket lägre. Så fort man utvecklar effektivare motorer har man gjort bilar som är tyngre och drar mer energi, så man ser inte frukterna av den tekniska utvecklingen, säger han till SVT.

I ett annat inslag pressas Volvochefen Håkan Samuelsson om suvarnas miljöprestanda och utsläpp. Fler än sex av tio nya Volvobilar är idag suvar och märket har därmed en av de högsta suv-andelarna i bilvärlden.

– Om kunderna vill ha det och det inte är förbjudet av någon statsmakt så tycker vi att vi ska göra dem, och göra dem säkra och miljövänliga, blir Håkan Samuelssons svar.

Han berättar att Volvo har bra försäljningsmarginaler på suvar eftersom kunden kan tänka sig att betala mer för dem än motsvarande kombi – de är helt enkelt mer attraktiva.

Ämnen i artikeln

Kommentarer

#b • Uppdaterat: 2020-01-22 18:30
Apex

Shogun

Menar du att Toyota inte har någon verksamhet i Kina? Då ljuger du för dig själv.

#c • Uppdaterat: 2020-01-22 18:41
GF

Carl Trefalt 2020-01-22 18:10

Ja, alla Volvo modellen blivit sämre rostbetyg 3 av 5 från årsmodell 2017 till nu än äldre till t.o.m årsmodell 2016 bättre rostbetyg 4 av 5.

#d • Uppdaterat: 2020-01-22 18:50
Lasse L-on

Så länge bilar är en av statusprylarna så kommer bilföretagen att försöka sälja in stora tunga, dyra bilar. Det är vi människor som inte förstår bättre.

#e • Uppdaterat: 2020-01-22 19:20
Styggavargen

Detta var en väntad utveckling för Volvo, eftersom de säljer mycket på säkerhet. De tvingas göra tyngre bilar, och SUV trenden är bara resultatet att bygga något som är ännu tyngre och får fördelar i en krock. När Volvo skulle släppa V90 pratades om en vikt på 1600-1700 kg...så blev det givetvis inte. Idag väger en liten klump om XC40 ca 1700 kg. Denna utvecklingen går inte backa tillbaka... diesel öppnade vägen till dagens tunga bilar. Samtidigt är inga kritiska till utvecklingen. Hela SUV trenden är rejält onödig, och varför nu?? USA har kört SUV i över 30 år... men visst, vi är lite "efter" här i Sverige.

#f • Uppdaterat: 2020-01-22 19:41
Stefan Eriksson

Har läst biltidningar sedan mitten på 80 talet och minns att man då förutspådde bilarna en bit in i 2000-talet som lättare och mer strömlinjeformade-så fel man hade! Det är fånigt med alla dessa låtsasterrängbilar som ökar olycksrisken för andra trafikanter och miljömässigt inte tillhör 2000-talet.

#g • Uppdaterat: 2020-01-22 21:08
thulo

en dinosaurie på sin tid bajsa mer än en hund. är man stor, ju mer skit kommer ut. Greta kommer att explodera när hon läser det här. Snart riktar hon in sig på volvoägare

#h • Uppdaterat: 2020-01-22 21:22
rnilson

Shogun och Carl Trefalt,
Volvo Cars ägs inte av kinesiska staten, de ägs av ett kinesiskt företag.
De som hittills tjänat mest på att Geely äger Volvo Cars, är nog just Volvo Cars och Sverige. Hittills har Geely varit en bra ägare för Volvo Cars. Annat var det med Ford. Det var en väldigt dålig ägare som bara brydde sig om hur det gick för Ford.

Visst, Kinesiska staten försöker påverka Sverige i frågan om yttrandefrihet och annat, men det tycker jag de gör helt rätt i så länge svenska politiker är sådana extrema hycklare som de är. Svenska politiker kritiserar Kina mycket, men samtidigt vill de bedriva handel med Kina och de vill ha de jobb i Sverige som den handeln ger.

Shogun, du skriver "Kina är en skurkstat". Var inte så förbannat naiv. Hela världen är sådan. Är du medveten om att USA för ett par månader sedan lagstiftade att amerikanska myndigheter har full tillgång till all data som amerikanska företag har och har hand om, oavsett var i världen de finns. Så, om du t.ex. använder Microsofts molntjänster och de har servern i Europa så har amerikanska myndigheter nu full tillgång till din data där. Allt du skriver på Facebook har amerikanska myndigheter full tillgång till.

#i • Uppdaterat: 2020-01-22 21:53
J.L

För mycket pengar o för liten hjärna är det förklaringen ? Geely är kontrollerat av staten som allt i en kommunistdiktatur. Var har Geely fått så mycket pengar i från till aggressiva förvärv ? Vakna upp vi är farligt nära att bli nickedockor åt Kina genom en naiv syn på deras ägande och investeringar för att komma åt teknik samt skapa lojalitetsband.

#j • Uppdaterat: 2020-01-22 21:57
J.L

Cars har hittat en nisch som ökar deras volymer, vilket ur ett bolagsperspektiv är helt rätt. Risken är att det är ett kortsiktigt handlande som kan äventyra bolaget på sikt i och med att man ligger så pass långt efter de kollegorna i branschen, som man önskar mäta sig mot.

#k • Uppdaterat: 2020-01-22 22:01
rnilson

J:L., du kanske skulle kolla upp fakta om Geely's ägarstruktur och finansiering.

I övrigt när det gäller investeringar så gör Kina på exakt samma sätt som USA gjort sedan 50-talet.
Om du tror att det bara är Kina som gör så, så är du väldigt naiv.

Missa inget från Vi Bilägare

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.