Nästa artikel
Toyotas massiva modelloffensiv – 40 nyheter på gång
Nyheter

Toyotas massiva modelloffensiv – 40 nyheter på gång

Publicerad 20 januari 2020 (uppdaterad 20 januari 2020)
Vill sätta konkurrenterna på plats och öka försäljningen med 30 procent.

Toyota har stora planer för hur försäljningen ska öka framöver. Förra året låg Toyota Corolla på en elfteplats över Sveriges populäraste nya bilar, och Yaris följde på en trettondeplats. Med en marknadsandel på sex procent är Toyota större än BMW men mindre än Kia i Sverige.

Men det räcker inte. Toyota ska öka försäljningen med 30 procent i Europa, inte minst tack vare flera nya och viktiga modeller. Totalt handlar det om 40 helt nya eller uppdaterade modeller och många av dem blir elektrifierade i form av laddhybrider eller elbilar.

En stor del av försäljningsökningen kommer en ny kompaktsuv stå för. Den nya modellen ska visas upp på bilsalongen i Genève i mars och försäljningen startar ett år senare. Toyota har än så länge bara släppt en första skiss på bilen, som ser ut som en mindre version av suven RAV4 med lite sportigare linjer.

Tekniskt kommer den nya suven baseras på samma plattform som nya Yaris och den ska även byggas i samma fabrik i Frankrike. Enligt de första uppgifterna får den nya suven samma hybridteknik som Yaris vilket innebär en trecylindrig bensinmotor som kombineras med eldrift.

Toyota släpar efter de flesta konkurrenter när det gäller suvar, där försäljningen ökar explosionsartat i Europa. Den nya modellen ska komplettera RAV4 och den mindre designsuven C-HR och konkurrenterna heter Volkswagen T-Cross, Peugeot 2008 och Renault Captur.

Toyota var tidigt ute med hybridbilar, men har tagit en betydligt mer försiktig inställning när det gäller laddhybrider och helt eldrivna bilar. Det senaste året har dock Toyota lanserat en ny generation av vätgasbilen Mirai och en laddhybridversion av RAV4, och fler liknande modeller är alltså på gång.

Ämnen i artikeln

Kommentarer

#b • Uppdaterat: 2020-01-21 07:41
Raphael

Kommer nya baby-RAV4 ärva de usla och rent trafikfarliga vägegenskaperna hos RAV4? Toyota har med RAV4 väckt liv i en gammal japansk tradition att slarva med fotarbetet och chassiet.

#c • Uppdaterat: 2020-01-21 10:07
Svenne60

Toyota håller klart bättre kvalitet i längden och är de mest problemfria jämfört med andra bilar, inkl. tyska prestigemärken. Problemet är deras formgivning som inte passar helt för europeisk smak, samt att de anses som tråkiga, vilket är konstigt med tanke på att de flesta har bil för att transportera sig bekvämt och säkert, inte för att skratta

#d • Uppdaterat: 2020-01-21 13:06
Panopticon

Lite skeptisk till timingen att börja med fler suvar just nu. Det blir ju böter med för mycket CO2-utsläpp och att då börja lansera suvar i samband med den ingången känns väl sådär. Antar/hoppas att dom drar upp priserna för suvarna då så att vi som köper vettiga bilar slipper betala böterna.

#e • Uppdaterat: 2020-01-21 18:28
Optimus

Har inte deras högsta chef uttalat sig att de skall börja tillverka mer roliga bilar(att köra), det är väl hög tid att det händer. Dagens modeller tillför ju endast en gäspning i sammanhanget, i alla fal i det vanliga modellutbudet. Sen finns det naturligtvis en sportig sida av Toyota med sina supersportbilar(GR Supra), men de köps väl inte av oss Svenssons.

#f • Uppdaterat: 2020-01-21 20:05
40-talisten

Det finns redan tillräckligt många sportiga och "roliga" bilmodeller. Men det är ont om komfortabla och tystgående bilar, i för vanligt folk överkomliga prisklasser.

#g • Uppdaterat: 2020-01-21 20:50
Hanzzon

Axa: Toyotas marknadsandel ökade 2019 i Europa till 5,3% så man har helt klart tagit marknadsandelar av andra tillverkare de senaste åren.

Dessutom har Toyota de lägsta genomsnittliga utsläppen i Europa från sina sålda bilar och blir troligen den enda större biltillverkare som slipper höga utsläppsböter tack vare att man sedan länge ställt om sin produktion och försäljning till att sälja allt fler effektiva hybrider med lägre utsläpp där över 50% av Toyotas Europasiförsäljning redan är hybrider, de större konkurrenterna kommer knappt upp i samma hybridförsäljning tillsammans och säljer fortfarande till 80-90% traditionella fossilmotorer med sämre verkningsgrad och klart högre utsläpp i Europa.

#h • Uppdaterat: 2020-01-21 22:49
Axa

Hanzzon
Ok. Jag fick inte fram den senaste siffran från 2019.
Men ställer mig fortfarande frågande till ifall Toyota kan ta betydande marknadsandelar. Jag tvivlar starkt.
Vad gäller hybridlösningar så släpps det en hel del modeller från fler tillverkare. Det är väl ingen större tillverkare som inte har en hybrid, eller ska lanseras typ i år.
Nu finns det som sagt en annan asiat som jag tror kommer fortsätta gå bättre än Toyota i Europa.

#i • Uppdaterat: 2020-01-22 00:16
Hanzzon

Axa: Jag tror att Hyundai och Kia kommer att fortsätta att tappa marknadsandelar på Toyota när Toyota lanserar bilmodeller som Rav4 laddhybrid med marknadens effektivaste förbränningsmotor, 4WD, ett bagageutrymme på 520L, 6,5mils räckvidd på el och 200hk elmotorer samt dragkrok.
Men andra bilmärken kommer att tappa betydligt mer än Kia/Hyundai som även framöver ligger bra till.
Här är lite info om Toyotas försäljning: https://newsroom.toyota.eu/toyota-motor-europe-outperforms-market-and-posts-strong-growth-in-2019-reaching-53-market-share/

#j • Uppdaterat: 2020-01-22 09:47
Axa

Hanzzon
Ehm, ok? Men det är ju många tillverkare som släpper nya hybridmodeller framöver, även inom kategorin SUV.
Men om jag frågar du så här, hur stor marknadsandel tror du att Toyota kan ta i Europa närmaste säg 5 åren? 10%? 20%? Ännu mer?

#k • Uppdaterat: 2020-04-29 22:10
Hanzzon

Axa, Toyota har i dag en marknadsandel på dryga 5% i Europa bland alla bilmärken som säljs här men det har den senaste tiden ökat mer än de flesta konkurrenter så jag tror att man har förutsättningar att gå om bilmärken som både Audi, Opel, Skoda och BMW på deras hemmamarknad Europa.
Vw har traditionellt varit ohotad överlägsen etta på sin hemmamarknad Europa i många år med över 10% av marknaden så dom blir svåra att nå i Europa även om Toyota ökar mer än VW i Europa och knappar in, men ska jag gissa så tror jag att Toyota fortsätter att öka från 5% till omkring 7% marknadsandel i Europa på 5år.

Missa inget från Vi Bilägare

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.