Nästa artikel
Tesla anklagas för att accelerera utan anledning
Nyheter

Tesla anklagas för att accelerera utan anledning

Publicerad 21 januari 2020 (uppdaterad 21 januari 2020)
Men företaget slår ifrån sig i nytt uttalande: "Helt felaktigt."

I ett nytt upprop anklagar flera Teslaägare sina bilar för att plötsligt börja accelerera utan anledning. Amerikanska trafiksäkerhetsmyndigheten NHTSA överväger nu att starta en formell utredning för att gå till botten med eventuella accelerationsproblem.

Totalt handlar det om en halv miljon Teslabilar – både Model S, Model X och Model 3 – som enligt sammanlagt 127 ägare borde återkallas och som orsakat 110 olyckor och 52 personskador.

Många av personerna som rapporterat att bilarna plötsligt börjar accelerera utan anledning säger sig ha upplevt det i låga hastigheter när de ska parkera bilen eller när bilens förarstödssystem aktiverades i högre fart.

Under måndagen skickade Tesla ut ett officiellt svar på anklagelserna, som de hävdar är ”helt felaktiga” och bara ett sätt att påverka Teslas aktiekurs negativt. Enligt Tesla är det främst en person som ”blankar” Teslas aktier – vilket innebär att de tjänar pengar på att aktiekursen sjunker – som ligger bakom anmälan.

Tesla skriver att företaget utreder varje enskild händelse där föraren anklagar bilen för att ha accelererat utan anledning. I samtliga fall hittills, där Tesla haft tillgång till data från bilen efter olyckan, påstår Tesla att bilen betett sig som tänkt och inte accelererat utan anledning.

Detta är inte första gången en biltillverkare anklagas för att plötsligt börja accelerera utan anledning. Under 1980-talet drabbades Audi av liknande problem och försäljningen störtdök, och under 2000-talet utreddes flera Toyota- och Lexusmodeller för att ofrivilligt accelerera.

Ämnen i artikeln

Kommentarer

#b • Uppdaterat: 2020-01-21 12:31
Kanske

Tydligen viktigt att komma ihåg exakt vilken bilmodell man hyrt eftersom andra blir förbannade och otrevliga.

Den Volvo jag hyrde den 4 november 2019 i Helsingfors var en VOLVO XC60 T8 TW (det är vad det står på kvittot). Det jag kom ihåg från den var att den var silverfärgad och att det låg ett helt paket elkablar i skuffen. Kan skriva registreringsnumret på den om det gör någons tillvaro bättre.

Hyrde en bil i förra veckan i Portugal. Det var en ny BMW. Ingen aning om modell förutom att den var en helt vanlig bil och ingen suv. Färgen var vit. Fartkontrollen fungerade precis som i alla andra normala bilar. Ingen speciell funktion om jag hann ikapp en annan bil eller bytte fil. Helt enkelt en normalt fungerande bil som jag hyrde i två dagar och använde totalt 6 timmar.

#c • Uppdaterat: 2020-01-21 14:58
johnkommentar

Mäkinen, inte hela, sorry...

#d • Uppdaterat: 2020-01-21 15:30
Rikard

Har gjort samma sak själv i BMWn, låg bakom en långsam lastbil i väntan på att köra om med lägre växel i. Tänkte passa på att kolla temperaturen på färddatorn (den gamla BMWn visar bara en sak i taget) men lyckades peta på fel spak, och plötsligt försökte bilen från typ 70 ta sig upp i 130 som farthållaren var inställd på.

#e • Uppdaterat: 2020-01-21 18:20
Optimus

Grosser har rätt i den första kommentaren i fältet, handhavandefel eller på ren svenska skit-bakom-spakarna

#f • Uppdaterat: 2020-01-21 19:15
Styggavargen

Bilprovningen kollade bakom min gas pedal på min Toyota Avensis, men jag trodde de letade efter en sten eller något som förhindrade bilen ifrån att kunna accelerera...

#g • Uppdaterat: 2020-01-22 10:49
mso 1000

Jag använder resumé och set 10 ggr i timmen när jag kör stad och förort men oas så har jag en vettigt utformat farthållarsystem.
Men oas så har jag bara 1/5 av effekten så det är inga problem om det skulle bli fel vilket det iofs aldrig blivit.
Förövrigt så har jag ställt in farthållaren så att den är mer dynamisk och harmonisk så att det aldrig blir kickdown syndrom.
Och alla moderna bilar nollställer väl alla värden vid en nystart av motorn.

#h • Uppdaterat: 2020-01-22 10:51
L. Mäkinen

Min bil är så idiotiskt konstruerad att man till och med måste trycka igång farthållaren innan man kan låsa en hastighet när tändningen varit avslagen.
På min gamla BMW M5 var det roligt att ha farthållaren på motorvägsfart och trycka "resume" efter ett samhälle. Nästan ännu roligare på kompisens Cheva Caprice med justerad maskin.

#i • Uppdaterat: 2020-01-22 11:13
Boxer

Tydligen någon daytrader som ville påverka Teslas aktiekurs.
Ganska amatörmässigt.
Alla Tesla har Data Monitoring där all data lagras på samma sätt som Flight Data Recorder i ett flygplan.
Tesla vet exakt var jag är med min bil i varje ögonblick, ser hur fort jag kör, vilket gaspådrag jag har.....
Lite scary i och för sig men samtidigt tryggt. Skulle ladda bilen en sen kväll i Norge där det inte fungerade. Ringde helpdesk som kunde se att just den laddstolpen jag anslutit till var ur funktion.
Bara att vänja sig vid ett nytt sätt att ha bil....

#j • Uppdaterat: 2020-01-21 17:18
milkylainen

Alltså. Man kan säga att det är en person som "blankar" som driver ärendet. Men det är 127 samlade ärenden som ligger.
Så det är ju knappast en persons åsikt bakom detta.

#k • Uppdaterat: 2020-01-21 21:27
milkylainen

Använder aldrig resumeläget på min farthållare, på någon bil jag haft. Sämsta och farligaste funktionen ever.
Använder alltid bara set och cancel. Om inte bilen strykt farthållaren automatisk pga bromsning eller andra händelser.

Missa inget från Vi Bilägare

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.